Wat je moet weten voordat je een psycholoog raadpleegt

Voordat je een psycholoog raadpleegt, kun je je afvragen: "Zal de therapie al mijn problemen oplossen?" of "Zullen ze me gewoon vertellen wat ik moet doen?" Het artikel van vandaag zal proberen deze vragen te beantwoorden.
Wat je moet weten voordat je een psycholoog raadpleegt
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 27 december, 2022

Je moet een paar dingen in gedachten houden voordat je een psycholoog raadpleegt. Zit je in een bijzonder stressvolle situatie en zie je geen uitweg? Heb je een dierbare verloren en is de pijn zo overweldigend? Dit zijn slechts twee van de meestvoorkomende redenen om therapie te zoeken.

Bij het overwegen van professionele hulp komen veel vragen op. Zal het al mijn problemen oplossen? Hoe werkt het? Betekent het nodig hebben dat ik gek ben?

Om je twijfels over therapie weg te nemen, moet je in gedachten houden dat er wijdverbreide valse overtuigingen zijn in de psychologie, net als in veel andere beroepen. Misschien geloof je er zelfs zelf een paar.

Als je een psycholoog raadpleegt, ben je dan gek?

Het is gebruikelijk om te denken dat naar therapie gaan betekent dat je een soort psychopathologische stoornis hebt omdat “alleen gekke mensen het nodig hebben.” Psychotherapie houdt zich echter niet alleen bezig met psychopathologische stoornissen. In feite is het ook gericht op persoonlijke groei, probleemoplossing en besluitvorming.

Zoals je kunt zien, is het niet nodig om een psychische stoornis te hebben om van dit soort hulp te profiteren. In dit verband zegt Josep Vilajoana, vice-president van de General Psychology Counsel van Spanje, dat deze mythe is ontkracht.

Mensen verliezen hun angst om een psycholoog te raadplegen en geloven niet dat alleen geesteszieken dit doen.

“Onze wonden zijn vaak de openingen naar het beste en mooiste deel van ons.”

-David Richo-

Een man die een psycholoog raadpleegt.

Een psycholoog moet advies kunnen geven over wat te doen

Deze professional geeft je geen specifieke aanwijzingen. Dit komt omdat een van de belangrijkste doelen van therapie is dat de persoon de grootst mogelijke perceptie van controle over zichzelf behoudt. Het is dus de taak van de psycholoog om oplossingen voor te stellen in plaats van problemen op te lossen.

Met andere woorden, psychologen begeleiden en vullen aan en bieden verschillende invalshoeken om ongemak te verminderen. Ze kunnen aanwijzingen geven, maar vooral in gevallen waarin het leven van hun patiënt ernstig gevaar loopt.

Is het raadplegen van een psycholoog de oplossing voor al je problemen?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk: therapie gaat je problemen niet oplossen, maar geeft je wel handvatten om ze beter te kunnen managen. Uiteindelijk zul je ze moeten overwinnen. Het is inderdaad belangrijk om in gedachten te houden dat een psycholoog niet al je problemen zal laten verdwijnen.

Een psycholoog begeleidt, helpt bij het nemen van beslissingen en geeft handvatten. Het is aan elke patiënt om het gekozen pad te bewandelen of de juiste strategie toe te passen.

Twijfels voor je een psycholoog raadpleegt

Voordat je een psycholoog raadpleegt, heb je je misschien afgevraagd: “Wie moet ik bellen?” “Hoeveel kost het?” “Hoeveel sessies heb ik nodig?” of “Kan de professional me helpen? ” Deze vragen komen vaak voor bij iedereen die overweegt in therapie te gaan.

Onthoud dat het normaal is om angstig en twijfelachtig te zijn voordat je naar de eerste sessie gaat. De psycholoog maakt in dit eerste gesprek een evaluatie en legt vervolgens uit welke interventie je nodig hebt.

Dit is het perfecte moment om eventuele twijfels met hem weg te nemen. Uiteindelijk moet een ervaren specialist je kunnen helpen je verwachtingen te managen.

Een vrouw die denkt.

Houd hier rekening mee voordat je een afspraak annuleert

“Ik heb vandaag een afspraak gemaakt met een psycholoog, maar ik denk niet dat ik er klaar voor ben. Ik denk dat ik die ga afzeggen.” Dit is een interne dialoog die veel mensen hebben voordat ze daadwerkelijk naar hun afspraak gaan. Ze luisteren er misschien zelfs naar en buigen voor hun angst.

Als deze gedachten bij je opkomen, onthoud dan dat je een afspraak hebt gemaakt met een professional die tijd vrijmaakt om je te zien en die waarschijnlijk al bezig is met je eerste sessie en hoe hij je kan helpen.

Je moet dus consistent zijn met de beslissingen die je neemt. Iedereen kan in een oogwenk een noodgeval hebben of ziek worden, maar je moet echt een dwingende reden hebben om op het laatste moment te annuleren.

Tot slot kun je twijfels en vragen hebben over de therapie. Probeer eventuele twijfels door de professional weg te laten nemen en vertel hem ook over je verwachtingen. Dit komt omdat er veel mythes zijn die de resultaten kunnen vervormen.

Hulp vragen maakt je niet zwak. Psychologen zijn jarenlang opgeleid om interventies voor te stellen, uit te voeren en te begeleiden die voor jou nuttig kunnen zijn. Om deze reden kan het zoeken naar psychologische behandeling de beste beslissing zijn die je ooit zult nemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Braunstein, N.A. et al. Psicología: ideología y ciencia, México, Siglo XXI.
  • Bricht, Susana et al. El rol del psicólogo. Buenos Aires, Nueva Visión.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.