Wat je moet doen als je het gevoel hebt dat je je lichaam haat?

Wat moet je doen als ik het gevoel heb dat je je lichaam haat? Moet je iets doen om het te veranderen of is acceptatie beter? Ontdek het hier.
Wat je moet doen als je het gevoel hebt dat je je lichaam haat?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 juli, 2023

Op een bepaald moment in je leven heb je waarschijnlijk tegen jezelf gezegd dat je je lichaam haat. Het is niet makkelijk om er elke dag van te houden of om al zijn onvolkomenheden en vormen te waarderen.

Maar die momenten gaan voorbij en uiteindelijk accepteren we het zoals het is, omdat dit fantastische fysieke lichaam ons in staat stelt om te voelen, ademen, knuffelen, werken, van het leven te genieten en met anderen om te gaan.

De laatste jaren hebben echter steeds meer mensen een slechte relatie met hun lichaamsbeeld. Ze wijzen zichzelf af en haten het wezen dat in de spiegel wordt weerspiegeld omdat het niet overeenkomt met de zogenaamde “ideale lichamen” die ze zien op sociale netwerken of met de lichamen die ons worden verkocht in onze consumptiemaatschappij.

Hoe kun je met deze situaties omgaan? Leer er meer over in het volgende artikel.

Je hoeft niet van je lichaam te houden, maar je moet het wel respecteren en accepteren. De cultuur en zelfs de opvoeding zorgen er echter voor dat steeds meer jongeren een hekel hebben aan hun lichaamsbeeld, wat leidt tot zelfdestructief gedrag.

Hoe weet je of je het gevoel hebt dat je je lichaam haat?

Het is mogelijk dat elke keer als je in de spiegel kijkt of naar je selfies, je tegen jezelf zegt dat je je lichaam haat. Sterker nog, misschien heb je wel een tiener die dit vaak uit. Op welk punt beginnen we ons zorgen te maken over onze eigen perceptie of die van anderen? Wanneer overschrijden we de grens van “normaal” naar “pathologisch”?

Een onderzoek gepubliceerd in het Indiase Tijdschrift voor Psychiatrie benadrukt dat, hoewel het normaal is om je zorgen te maken over je fysieke verschijning, wanneer deze buitensporig worden, we ons in het spectrum van de body dysmorphic disorder (BDD) kunnen bevinden.

Daarom is het belangrijk om die negatieve gevoelens en toeschrijvingen ten opzichte van je eigen imago op te sporen die problematischer zijn. Om je meer bewust te worden van dit soort situaties en negatieve gevoelens, zetten we ze hieronder op een rijtje:

  • Als je in de spiegel kijkt, zie je alleen maar gebreken.
  • Je schaamt je voor je fysieke verschijning.
  • Je bent geobsedeerd door je gezicht, haar, neus en huid.
  • Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen.
  • Je ervaart gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid.
  • Je voelt verdriet en een gebrek aan motivatie vanwege je lichaamstype.
  • Je romantische of seksuele leven wordt erg beperkt door dit probleem.
  • Het idee om je toevlucht te nemen tot een operatie blijft je achtervolgen.
  • Je beperkt je sociale leven vanwege je ongenoegen over je eigen imago.
  • Deze zorgen over je eigen lichaam nemen een groot deel van de dag in beslag.
  • Je vervalt in dwangmatig gedrag zoals voortdurend in de spiegel kijken of je haar borstelen.

Hoe je kunt stoppen met het haten van je lichaam

Ondanks het feit dat je wordt verteld om “jezelf te accepteren zoals je bent,” is het niet gemakkelijk om dat te doen. Dat komt omdat de geest wordt gedomineerd door cognitieve vooroordelen die de negatieve kijk op het eigen lichaamsbeeld voeden.

Ook zijn er aangeleerde overtuigingen en veel onbewuste irrationele ideeën die niet gemakkelijk te deactiveren zijn. Zo’n herformulering vergt tijd en werk. Laten we eens kijken welke strategieën nuttig zijn als je het gevoel hebt dat je je lichaam haat.

Beoefen lichaamsneutraliteit

Werkelijkheden zoals de stoornis in de lichaamsdysmorfie, maar ook iemands eigen hardnekkige afkeer van het lichaamsbeeld, hebben een deel van hun oorsprong in een laag zelfbeeld. Meta-analyses (Engelse link) zoals die in BMC Psychiatry geven aan dat deze zelfde factor meestal een transversaal element is.

Een manier om die afwijzing te deactiveren als je tegen jezelf zegt dat je je lichaam haat, is het beoefenen van lichaamsneutraliteit. Het is een emotionele en motiverende strategie gericht op het verbeteren van de relatie die je hebt met je lichaamsbouw. Neem hiervoor kennis van de volgende aanbevelingen:

  • Maak een lijst van alles wat je met je lichaam kunt doen: ademen, zien, lopen, werken, autorijden, knuffelen, kussen, schrijven, lezen, spelen met je huisdier, dansen en nog veel meer.
  • Doe lonende activiteiten: maak een wandeling, geniet van ontspannende baden, dans, zing, enz. Voer activiteiten uit die je laten genieten van elke fysieke sensatie die je lichaam je geeft.
  • Accepteer je imago zonder van elk onderdeel te hoeven houden: waardeer gewoon alles waartoe je lichaam je in staat stelt, wat geen kleinigheid is. Deze taak houdt in dat je een goede empathie met jezelf ontwikkelt en jezelf toestaat om in je lichaam te bestaan zonder erover te oordelen.

Een manier om je relatie met je lichaam te verbeteren is door lichaamsneutraliteit te beoefenen. Het bestaat uit het stoppen met oordelen over jezelf, leren om nadrukkelijk met je lichaam te leven en te genieten van wat het je laat doen.

Regel het gebruik van sociale netwerken

We leven in een maatschappij die wordt gedomineerd door de tirannie van het lichaamsbeeld. Reclame, film, televisie en sociale netwerken zijn media die het verwrongen idee opdringen dat er “standaardlichamen” zijn. Daarom voelt iedereen die niet voldoet aan deze ideale maten, vormen en proporties zich afgewezen en denkt zelfs dat er iets mis met hem is.

Onderzoek zoals dat gepubliceerd (Engelse link) in Klinieken voor Dermatologie beperkt dit probleem. Het gebruik van sociale media en blootstelling aan idealistische beelden van het lichaam liggen aan de basis van veel aandoeningen en lijden. Daarom is het essentieel dat je het gebruik van sociale media en je blootstelling aan hun boodschappen verbetert.

Om dit doel te bereiken, neem je kennis van de sleutels die je daarbij kunnen helpen, die we hieronder delen:

  • Herformuleer de sociale boodschappen die ervoor zorgen dat je naar perfectie streeft: Onthoud dat ideale lichamen niet bestaan. Echte lichamen wel.
  • Kies accounts die diversiteit, lichaamsgezondheid en lichaamspositiviteit aanprijzen: Op het moment dat je figuren of beroemdheden gaat volgen die alle lichaamstypen waarderen en respecteren, zal het algoritme je soortgelijke profielen blijven tonen.
  • Beperk of regel het gebruik dat je maakt van de media: Soms kun je te veel tijd besteden aan het blootstellen van jezelf aan boodschappen die pijn doen en beelden die onbewust de afwijzing van je lichaam versterken. Maak goed gebruik van technologie.

Genees jezelf van de boodschappen die je je hele leven over je lichaam hebt ontvangen

Het is mogelijk dat de eerste keer dat je tegen jezelf zei “Ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam haat” in je vroege tienerjaren was. Vaak versterkt onze naaste omgeving in ons een afwijzing van ons eigen beeld. Er zijn boodschappen als “Je zou mooier zijn als je afviel” die ons al heel vroeg vervullen met een onbehaaglijk gevoel over ons zelfbeeld.

Om te genezen en een goede relatie met je lichaam op te bouwen, moet je al die verbaliseringen die iemand op een bepaald moment tegen je zei, herformuleren. Het is een complexe psychologische taak waarbij je zelfs overtuigingen moet herzien die je als vanzelfsprekend beschouwde. Overweeg de volgende acties:

  • Houd een dagboek bij en zet er mooie zinnen over jezelf in.
  • Schrijf de overtuigingen op die je hebt over je eigen imago.
  • Draai die negatieve boodschappen om en zet ze om in positieve boodschappen.
  • Vraag jezelf af waar deze boodschappen vandaan komen (van je familie, vroegere partners, vrienden, etc.).
  • Begrijp dat ongenoegen over je imago een geconstrueerd idee is dat geheeld moet worden.

Als je je lichaamsbeeld afwijst, ben je misschien opgegroeid in een gezin dat je beoordeelde op je fysieke verschijning. De boodschappen uit onze omgeving conditioneren ons.

Omring jezelf met mensen die een gezond lichaamsbeeld

hebben
Misschien heb je een vriend die geobsedeerd is door zijn of haar lichaamsbouw. Tijd doorbrengen met mensen die gefixeerd zijn op afvallen en altijd vermeende perfectie vertonen, kan je op een negatieve manier beïnvloeden. Nogmaals, de boodschappen uit je omgeving kunnen de relatie die je hebt met je lichaam beetje bij beetje vervormen.

Het zou heel goed zijn om de nabijheid te hebben van figuren die zichzelf accepteren zoals ze zijn en die jou ook waarderen om wie je bent. Eigenwaarde wordt ook opgebouwd door de woorden van de mensen om ons heen. Daarom is het hebben van vrienden die je waarderen, je valideren en je niet beoordelen op je lichaam iets heel gezonds.

Wat te doen als je het gevoel hebt dat je je lichaam aanhoudend haat?

Als je niet kunt stoppen met aan je lichaam te denken en je psychosociale leven erg beperkt is, is het tijd om hulp te vragen. Over het algemeen vertaalt deze aanhoudende afwijzing zich vaak in zelfbeschadiging en zelfs zelfmoordgedachten. Voorkom dat het zover komt. Er zijn mensen die hierin gespecialiseerd zijn en die je heel effectief kunnen helpen.

Onderzoek zoals gepubliceerd in Gedragstherapie (Engelse link) suggereert dat cognitieve gedragstherapie in combinatie met antidepressiva geschikt is. Hoewel dit onderzoek zich richt op de jonge populatie, moet worden opgemerkt dat de voordelen ervan ook kunnen worden gecorreleerd aan de volwassen populatie.

Als ik mijn lichaam verander, zal de haat of afkeer dan verdwijnen?

Er zijn veel mensen die hun toevlucht nemen tot cosmetische chirurgie om een fysiek uiterlijk te krijgen dat ze eindelijk kunnen waarderen. Maar zal dat negatieve zelfbeeld veranderen als je je lichaam transformeert?

We kunnen allemaal onze toevlucht nemen tot lichaamsbeweging en operaties ondergaan om onszelf er beter uit te laten zien. Het valt niet te ontkennen dat deze veranderingen iemands zelfvertrouwen vaak een boost geven.

Maar we moeten voorzichtig zijn. Cosmetische chirurgie klinieken moeten evalueren op de aanwezigheid van BDD; in deze gevallen garanderen de veranderingen niet dat de persoon zich beter zal voelen. De haat blijft bestaan en ze blijven steeds meer operaties nodig hebben.

Tot slot, als je een slechte relatie met je lichaamsbeeld ervaart en die negatieve gedachten verdwijnen niet, vraag dan om hulp. In deze situaties heeft het veranderen van je lichaam geen zin omdat het probleem in je hoofd zit. En daar is hulp voor.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.