Wat je in vier weken in je leven kunt veranderen

Deskundigen beweren dat het maar dertig dagen duurt om een gewoonte te veranderen. Meer informatie vind je hier.
Wat je in vier weken in je leven kunt veranderen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 27 december, 2022

Het is belangrijk om je in het leven te verbeteren en vooruit te komen, en jezelf uit te dagen. Anders loop je de kans vast te lopen en je te gaan vervelen. Het is echter niet altijd zo gemakkelijk om ‘je zaakjes op orde te krijgen’ en veranderingen door te voeren, vooral als je al jaren, of zelfs een leven lang, dezelfde dingen doet. Weet jij wat en hoe je kunt veranderen?

Een handige techniek is om vier kalenderweken apart te zetten. Want in die tijd kun je je een nieuwe gewoonte eigen maken. Misschien wil je er een veranderen die je niet bevalt of er een nieuwe aan toevoegen. Volgens de laatste studies heb je inderdaad niet meer dan 30 dagen nodig om een nieuwe gewoonte in je leven te vestigen.

“Zaai een daad en je oogst een gewoonte, zaai een gewoonte en je oogst een karakter, zaai een karakter en je oogst een lot.”

-Samuel Smiles-

Om het gemakkelijker te maken, bepaal je één uitdaging per keer. Schrijf je doel en de deadline (vier weken vanaf vandaag) op een stuk papier. In die tijd integreer je de nieuwe gewoonte in je leven.

Het kan om het even wat zijn dat je wilt veranderen waarvan je denkt dat het uiterst moeilijk of onmogelijk is om het te doen. Bijvoorbeeld stoppen met roken, je aanmelden voor de sportschool, beginnen met een dieet, of beslissen welke loopbaan je gaat studeren.

Man steekt zijn handen in de lucht

Wat kun je in slechts vier weken veranderen?

Volgens onderzoek kun je in vier weken alles veranderen wat je maar wilt. Afhankelijk van je eigen niveau van doorzettingsvermogen kan het minder of meer tijd kosten, maar 30 dagen is het gemiddelde. Hier zijn wat voorbeelden van wat je kunt veranderen:

*Mijd onnodige uitgaven

Stel dat je net betaald hebt gekregen en je geld al uitgegeven hebt aan kleren, schoenen, en spullen voor het huis. Het duurt nog vier weken tot je weer betaald krijgt. Als je in die tijd in de verleiding komt om iets te kopen wat je niet nodig hebt, doe het dan niet. Zoek als alternatief een meer betaalbare oplossing.

*Begin met hardlopen of lichaamsbeweging.

Vaak zeggen mensen dat ze volgende week gaan beginnen met sporten (Engelse link), maar volgende week komt nooit. Dat komt omdat ergens aan beginnen zo moeilijk is. Breng de komende weken door met jezelf te vertellen dat je het gaat doen en dat je niet meer zult opgeven. Doe dan een poging om de routine van 30 dagen lang te volhouden door te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan.

*Voorbereid je eten

Beloof jezelf dat je de komende vier weken geen fastfood of afhaalmaaltijden zult eten. De voordelen voor je gezondheid zullen zo groot zijn dat je nooit meer fastfood zult willen eten. Als gevolg daarvan zul je altijd de tijd vinden om je maaltijden zelf te bereiden.

*Verbeter je communicatievaardigheden

Als je moeite hebt met spreken in het openbaar, converseren zonder ruzie te maken met je partner, of uitgaand zijn op je werk, dan heb je vier weken de tijd om je innerlijke communicatieve vaardigheden naar boven te halen.

*Zoek een nieuwe baan

Dit hangt niet alleen van jou en je verandering van gewoonten af, maar ook van andere factoren, zoals de plaatselijke economie, de economische crisis, enz. Maar als je je verveelt met je huidige baan, toe bent aan een andere functie, meer geld wilt verdienen, of een promotie, is het altijd het proberen waard. Misschien heb je gewoon een verandering van omgeving nodig en moet je actief op zoek naar een nieuwe baan.

*Betaal je schulden

Als je creditcard in het rood staat en je merkt dat je steeds meer geld nodig hebt om je leningen of krediet af te betalen, maar je salaris is gewoon niet genoeg, stel dan een vier-weken plan samen om je schulden af te betalen. Je kunt je trouwens misschien zelfs veroorloven wat geld te sparen.

Vrouw danst in de zon

* Bepaal je persoonlijke doelen

Hoe zou je dit jaar willen afsluiten? Welke doelen wil je bereiken? Hoe kun je je dromen waarmaken? Je hebt maar 30 dagen nodig om je doelen op korte, middellange of lange termijn te bepalen, te definiëren en te verfijnen. Bovendien, als je nog steeds niet bedacht hebt hoe je jezelf over drie maanden, twee jaar of zelfs een decennium wilt zien, begin het je nu al voor te stellen.

* Onderzoek een loopbaan

Als je bijvoorbeeld aan de universiteit wilt gaan studeren of een cursus wilt volgen, doe het dan. In de komende vier weken kun je de beschikbare mogelijkheden analyseren en de loopbanen ontdekken die bij je smaak passen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.