Vijf tips voor als je op zoek bent naar een nieuwe baan

Vijf tips voor als je op zoek bent naar een nieuwe baan
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je ooit naar een baan moeten zoeken? Tegenwoordig is het misschien iets moeilijker om een baan te vinden, omdat er meer mensen op zoek zijn naar een nieuwe baan dan dat er banen beschikbaar zijn.

Het zoeken naar een baan kan veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Er zou namelijk een negatief verband bestaan tussen werkloosheid en gezondheid. Dit is een gegeven dat veel studies ondersteunen. Werken biedt namelijk veel psychologische voordelen en stelt ons in staat om in contact te komen met andere mensen.

De gevolgen die werkloosheid kan hebben voor je gezondheid

Werkloosheid kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid, zoals:

Verhoogde mortaliteit

Veel studies tonen een verband aan tussen werkloosheid en een verhoogde mortaliteit. Ze laten zien dat het risico op overlijden door welke oorzaak ook, bij werklozen met 63% toeneemt.

Zelfmoord

De relatie tussen werkloosheid en een verhoogd aantal zelfmoorden is al geruime tijd bekend. Werkloosheid is dan ook een van de risicofactoren voor zelfmoord. Een recente studie toont aan dat een toename van de werkloosheid met 3% in Europa zal resulteren in een toename van het aantal doden door zelfmoord met 4,45%.

Minder goede gezondheid

Een analyse van de resultaten van enquêtes over zelf waargenomen gezondheid suggereert dat werkloosheid ook invloed heeft op de perceptie die mensen hebben van een hun eigen gezondheid.

Een onderzoek dat de zelf waargenomen gezondheid evalueerde in een regio in Italië, vond dat de regio’s waarin de bevolking beweert een gezondheidsachterstand te hebben gehad, samenvielen met de regio’s met hogere werkloosheidspercentages.

Man maakt zich zorgen over zijn baan

Slechtere geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheidsproblemen houden ook verband met werkloosheid. Werklozen lijden namelijk vaak aan stemmingsstoornissen. Helaas staat depressie bovenaan de lijst.

Verhoogd alcoholgebruik

Werkloosheid kan tot verslaving leiden. Het is de vonk die het vuur aansteekt. Een werkloze kan de behoefte voelen om te ontsnappen aan zijn huidige situatie. Dit kan hem kwetsbaar maken voor stimuli die een adrenalineboost bieden, zoals gokken, of die zijn perceptie van de realiteit veranderen, zoals alcohol.

Een onderzoek in de Verenigde Staten van Amerika wees uit dat alcoholgebruik onder werklozen toeneemt. Een Europese studie meldde dat een toename van de werkloosheid met 3% sterfte als gevolg van alcoholisme met 28% zal laten toenemen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de schadelijke gevolgen die werkloosheid kan hebben voor onze gezondheid.

Vijf tips die je kunnen helpen als je op zoek bent naar een nieuwe baan

Het zoeken van een baan is als het bouwen van een gebouw. Waar moeten we in vredesnaam beginnen? Het lijkt voor de hand liggend om te zeggen dat we moeten beginnen bij de fundering. Zonder een goede fundering, kan ons gebouw namelijk zo instorten.

Als het gaat om het zoeken naar een baan, is het daarom vooral belangrijk om over voldoende zelfkennis te beschikken. Je moet jezelf vragen stellen als: ‘Wat heb ik te bieden?’ Of ‘Waarom zou iemand per se mij willen aannemen?’ Je moet goed weten hoe je zelf op het werk bent en een duidelijk beeld hebben van je eigen professionele doelen.

Ken jezelf

Om beter te begrijpen hoe je zelf werkt, kunt je een eenvoudige oefening doen. Deze oefening zal je helpen om jezelf beter te leren kennen, en te ontdekken op welke vlakken je nog kunt verbeteren.

De oefening houdt in dat je je eigen sterke en zwakke punten op papier zet. Voorbeelden van sterke punten zijn: ‘Ik ben georganiseerd’, ‘Ik luister graag naar anderen’ en ‘Ik kan veel dingen tegelijk doen’. Dezelfde sterke punten worden zwakke punten als je ze niet hebt.

Man schrijft sollicitatiebrief

Zorg ervoor dat je de juiste houding ontwikkelt

Zoeken naar een nieuwe baan is niet eenvoudig. Soms denk je misschien dat je enige vooruitgang hebt geboekt om er vervolgens achter te komen dat je gewoon weer terug bij af bent. Geef nooit op, dat is het allerbelangrijkste, ook al zul je onderweg ups en downs tegenkomen.

Om de juiste houding te ontwikkelen, is het erg belangrijk om negatieve gedachten te vermijden, te glimlachen en kleine dingen te waarderen. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf niet te vergelijken met anderen. Je bent een uniek en geweldig wezen.

Zorg voor voldoende doorzettingsvermogen

Elk doel dat we willen bereiken, vereist inspanning van onze kant. En inspanning vereist volharding en doorzettingsvermogen. Als we volharden, voelen we ons beter. Om jezelf te helpen vol te houden, kun je proberen om jezelf van tijd tot tijd te herinneren aan hoeveel baat je zult hebben bij het vinden van een baan.

Wees geduldig

Ongeduldig zijn is schadelijk voor onze geestelijke gezondheid. Ongeduld kan namelijk veel frustratie veroorzaken en tot pessimisme leiden. Het zou daarom erg gunstig zijn om te leren om iets geduldiger te zijn. Als je geduldig op zoek gaat naar een baan, wordt het makkelijker om jezelf stap voor stap vooruit te duwen tot je je doel bereikt.

Vrouw tijdens een sollicitatiegesprek

Stel een goed plan op

Planning is net zo belangrijk als geduld en doorzettingsvermogen. Sommige mensen zeggen ook wel dat het zoeken van een nieuwe baan op zich eigenlijk al een baan is. En deze baan vereist een goed plan.

Het heeft niet veel zin om allerlei dingen te ondernemen die los van elkaar staan, omdat ze niet de gewenste resultaten zullen opleveren. Om er zeker van te zijn dat je zult slagen, kan het daarom helpen om van tevoren een goed plan op te stellen.

Hopelijk zullen deze vijf tips je helpen om sneller een nieuwe baan te vinden. We raden je ook aan om je niet te schamen voor het feit dat je werkloos bent en de mensen om je heen te vertellen dat je op zoek bent naar een baan. Dit kan namelijk tot veel kansen leiden. Als je momenteel op zoek bent naar een nieuwe baan, dan wensen we je veel succes! Wellicht ook interessant voor jou

Hoe werkt headhunting eigenlijk? Ontdek het in dit artikel
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe werkt headhunting eigenlijk? Ontdek het in dit artikel

Het wordt headhunting klinkt nogal gruwelijk.Tegenwoordig is headhunting een populaire methode om mensen te werven. Hoe werkt headhunting eigenlijk...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.