Wat is voedingspsychologie en waarom is het belangrijk?

Voedingspsychologie is een ware rage. Het vult sociale media met informatie over eten en gezonde gewoonten. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk?
Wat is voedingspsychologie en waarom is het belangrijk?

Laatste update: 29 december, 2020

Wat is voedingspsychologie? Het is de wetenschap die de relatie tussen de geest en voedsel bestudeert. Dit werk is een samenwerking tussen diëtisten en psychologen. Voedingspsychologie bestudeert niet alleen de relatie die je hebt met eten, maar ook de emotionele patronen die diep verankerd zijn in je voedingskeuzes.

Voedingspsychologie kijkt naar verschillende gedragingen, zoals stress-eten. Het doel is om mensen te helpen hun eetgewoonten op de lange termijn te veranderen, waardoor hun algehele kwaliteit van leven verbetert.

Wat is voedingspsychologie

De elementen van voedingspsychologie

Voedingspsychologie omvat meer gebieden dan alleen voeding en psychologie. Door andere professionals erbij te betrekken, kun je namelijk je resultaten verbeteren en de behandeling op alle fronten verbeteren. Andere beroepen die mogelijk kunnen helpen zijn bijvoorbeeld personal trainers, psychiaters, logopedisten en opvoeders.

De kenmerken van een op voedingspsychologie gebaseerde interventie zijn de volgende:

  • Gericht op eetgewoonten en gezonde gewoonten in het algemeen. Met andere woorden, je kijkt niet alleen naar de voeding die je eet, maar ook naar emotionele, sociale en professionele factoren.
  • Je werkt aan psychologische variabelen die verband houden met ongezonde gewoonten en met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden die je helpen om je aan gezonde gewoonten te binden.
  • Het hebben van een positief zelfbeeld en het accepteren van jezelf zijn beide belangrijk voor een goede werking van voedingspsychologie. Vechten tegen je eigen lichaamsbeeld kan frustratie veroorzaken.
  • De context in overweging nemen waarin je eet, samen met andere variabelen die een gezond voedingspatroon vergemakkelijken of negatief beïnvloeden.
  • Hulp bij besluitvorming en het identificeren van gezonde producten versus ultrabewerkte voedingsmiddelen. Interventie omvat meestal ook het kijken naar diepgewortelde sociale constructies, zoals het concept van een dieet en de voedingsmythen die de keuzes van mensen bepalen.

Wat voedingspsychologie niet is

Voedingspsychologie is een samenwerking tussen veel verschillende specialisten. Het is belangrijk om dat punt te verduidelijken, omdat ‘een voedingspsycholoog’ niet bestaat. Zoals we hierboven vermeldden zou je, als je hulp gaat zoeken op dit gebied, in ieder geval samenwerken met een psycholoog en een voedingsdeskundige.

Het gaat hier niet alleen over het bestuderen van de inname van bepaald voedsel op basis van je humeur. Als men in je evaluatie echter ontdekt dat je ongezonde copingstrategieën hebt die op de lange termijn schadelijk zijn, zal er een plan bedacht worden om hiermee om te gaan.

Een van de uitdagingen bij voedingspsychologie is dus om mensen meer tools en copingstrategieën te bieden om met hun problemen om te gaan.

Je zult niet van de ene op de andere dag de resultaten van een psychologische voedingsinterventie zien. Dit veld behandelt gewoonten die diepgeworteld zijn en die tijd nodig hebben om bij te sturen, te veranderen of te elimineren.

Aan de andere kant zijn dit resultaten die veel verder gaan dan gewichtsverlies. Het uiteindelijke doel is om je relatie met voeding positief te veranderen.

Verschillende specialisten werken samen

Het werk van een psycholoog bij een interventie

Zoals je hebt gezien gaat het werk van een psycholoog op dit specifieke gebied verder dan eetstoornissen. Andere aandoeningen kunnen ook een rol spelen, zoals angst die voortkomt uit verschillende problemen, zoals problemen met het lichaamsbeeld.

De evaluatie van het gebruik van restrictieve diëten als manieren om iets anders te compenseren, is slechts een deel van het werk van de psycholoog. Hier zijn enkele van hun andere mogelijke rollen:

  • Evaluatie van eetgewoonten en het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen in specifieke contexten.
  • Voorlichting en bewustmaking zodat de patiënt vaker voor gezonde voeding kiest.
  • Werken aan lichaamsbeeld en copingstrategieën.
  • De behoefte verminderen en mensen helpen realistische verwachtingen te hebben over hoe lang het duurt voordat ze resultaten boeken.
  • Het individu helpen werken aan acceptatie en verandering met een bijzondere focus op de consumptie van voedsel dat wordt afgekeurd.
  • Emotionele educatie en copingstrategieën.
  • Bewustwording ontwikkelen van de fysieke sensaties die verband houden met honger en verzadiging.

Bij een consult zijn vooral emoties van belang. Ook de vaardigheden die de patiënt heeft om bepaalde gezonde gewoonten over te nemen, zijn belangrijk.

Tegelijkertijd is het belangrijk om bepaalde mythen over voedsel te ontkrachten die diep geworteld zijn in onze samenleving. De andere focus is om de patiënt te helpen zich aan zijn of haar veranderingen te houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.