Wat is de ware betekenis van kerst?

mei 4, 2018

Vandaag wil ik je uitnodigen om na te denken over de ware betekenis van kerst. Ik wil je vragen je hierbij te laten inspireren door het verhaal ‘Kerstmis veranderen’, dat gaat over een jongetje dat ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om te waarderen wat we hebben, ook al lijkt het nog zo weinig. Het laat ons zien dat dankbaarheid iets is dat we elke dag moeten tonen, en niet slechts die enkele dagen per jaar.

De kersttijd is een periode waarin we gebombardeerd worden met reclames over snoep en speelgoed en parfums… Alles om ons heen vertelt ons dat het kerstfeest, deze prachtige en gevreesde tijd van het jaar, is aangebroken. De straten lichten op en een soort collectieve gekte neemt het over. Het verandert ons in dwangmatige shoppers, onze voorraadkasten puilen uit en iedereen krijgt cadeautjes. Maar is dit nu de ware betekenis van kerst? Kerstmis veranderen is mogelijk als we verder kunnen kijken dan het pakpapier.

“Kerstmis is geen tijd of seizoen, maar een gemoedstoestand. Vrede en goede wil koesteren, genadig zijn, is wat het inhoudt om de ware kerstgeest te hebben.”

Calvin Coolidge

De Kerstman in zijn slee

Kerstmis veranderen

Kleine Oliver was net vijf jaar oud en hij was intens nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Hij begon te merken hoe alles aan het veranderen was. De straten vulden zich met felle kleuren, hij hoorde overal dezelfde liedjes en zag hoe mensen bomen versierden met allerlei ornamenten. Op tv zag hij reclames voor snoep, speelgoed, wijn, parfums… Oliver zag dit allemaal en het zette hem aan het denken… Uiteindelijk stelde hij zijn moeder de brandende vraag:

  • Mam, wat is kerst?
  • Het is iets dat alleen voor de gelukkigen is weggelegd. Ik hoop het je ooit te kunnen geven, zoon. – reageerde zijn moeder droevig.

Het antwoord van zijn moeder en haar bedroefde uitdrukking maakten Oliver verdrietig. Maar hij verloor niet de hoop dat hij op een dag zijn eigen Kerstmis zou hebben. De dagen gingen voorbij en de kleine Oliver bleef onderzoeken. Toen brak eerste kerstdag aan.

Oliver werd heel vroeg wakker en rende naar zijn moeder om haar ook wakker te maken. Ze opende langzaam haar ogen en zag dat haar zoon een kaart voor haar had. Oliver had deze zelf gemaakt van gerecycled papier. Maar het was een mooie kaart, vol kleuren, tekeningen en een hoopvolle boodschap: “Je geeft me elke dag kerst omdat ik me gelukkig voel als ik bij je ben.” Olivers moeder begon te huilen en haar zoon vroeg:

  • “Mam, waarom huil je?”
  • “Omdat ik niet wist hoe gelukkig ik was totdat je het me liet zien” – zei Olivers moeder, terwijl ze haar zoon stevig omhelsde.
  • “Natuurlijk moeder, wij hebben elke dag kerst.”

“Kerstmis gaat niet over het openen van cadeau’s, maar over het openen van onze harten.”

-Janice Marditera-

Zoontje rent naar zijn moeder toe

De ware betekenis van kerst: liefde is het beste geschenk

Het is mogelijk om deze feestelijke tijd van het jaar te transformeren. Kleine Oliver deed het, in zijn onschuld. Hij waardeerde wat echt belangrijk voor hem was. De liefde van zijn moeder was ongetwijfeld het beste geschenk dat hij kon krijgen. Dit kind herinnert ons eraan, net zoals hij zijn moeder eraan herinnerde, dat we soms uit het oog verliezen wat echt belangrijk is. We maken ons vooral druk om cadeau’s. Kunnen we ze wel betalen? Krijgen we wel evenveel terug?

En misschien, heel misschien, vergeten we zelfs wat we allemaal al hebben en krijgen van anderen mensen. Dat is de ware betekenis van kerst. Niemand is echter rijker dan de persoon die rijk is aan mensen die van hem houden en hem waarderen. En is het niet zo dat we allemaal wel minstens één persoon in ons leven hebben om van te houden en die van ons houdt? Geniet hiervan en uit je dankbaarheid, niet alleen met kerst, maar elke dag van het jaar.

“Als je niet weet wat je je dierbaren voor kerst moet geven, geef ze dan liefde.”

-Anoniem-