Liefde is de belangrijkste les die je kunt leren

Liefde is de belangrijkste les die je kunt leren

Laatste update: 25 september, 2017

Bijna iedereen doet alsof liefde niet geleerd wordt, alsof ze slapend in elk mens ligt te wachten om ontwaakt te worden, wanneer de omstandigheden ideaal zijn om zich te ontpoppen.

Iedereen ervaart liefde op zijn eigen gelimiteerde manier en niemand lijkt in staat om zijn eenzaamheid en verwarring in verband te brengen met het gebrek aan kennis hierover. Het is alsof ze zich niet eens realiseren dat je iets niet ten volle kunt ervaren als je je er niet aan wijdt. En om jezelf te wijden aan de liefde, moet je altijd blijven groeien.

“We hebben niet lief door de perfecte persoon te vinden maar door te leren om een imperfect persoon perfect te zien”
-Sam Keen-

Door het leven gaan als een verliefd persoon

Elke dag waarschuwt het nieuws ons voor politieke en economische crisissen, nieuwe gevallen van gendergeweld, tienermisbruik en gepest, sociale schandalen, etc. Als je desondanks toch elke ochtend opstaat, je ontbijt nuttigt, je aankleedt en het huis verlaat met een hernieuwd gevoel van vastberadenheid, beschermd door het schild van optimismede wereld ziet door de ogen van een kind, je emoties waardeert en geniet van je leven en de mensen daarin, dan zou je dankbaar moeten zijn, want dan ben je in staat om lief te hebben. De beste manier om door het leven te gaan is als een verliefd persoon.

Twee Meiden Die Elkaar Knuffelen

Ervoor kiezen om op deze manier te leven betekent niet dat je al je gezond verstand moet laten varen of je hersenen thuis moet laten. Het leven kan perfect zijn, spannend, compleet en wonderlijk als het wordt bekeken door de ogen van de liefde. Het is mogelijk om lief te leren hebben en als je dit doet, dan kun je alles anders zien.

Liefde vanuit een psychologisch perspectief

Liefde is een emotie. Het is de affectie die je voelt voor iemand of iets. Maar de liefde heeft vele gezichten. Ze kan ons gedrag beïnvloeden, onze acties, en veranderingen teweegbrengen in mensen die liefde voelen en koesteren.

Volgens de psychologie en de driehoekstheorie van de liefde van Robert Sternberg, bestaat de liefde uit drie fundamentele componenten: intimiteit, passie en toewijding.

  • Intimiteit in een relatie kan worden geïnterpreteerd als een set van gevoelens die nabijheid, binding en connectie bevorderen en partners in staat stellen om goede momenten samen te delen, elkaar vertrouwelijke dingen te vertellen en elkaar cadeautjes te geven, etc. Het heeft te maken met de vriendschap binnen een relatie.
  • Passie is een intens verlangen naar vereniging met de andere persoon, zoals de uiting van seksuele of romantische behoeftes vergezeld met psychologische opwinding.
  • Toewijding is ervoor kiezen om van de andere persoon te houden en zich stevig in te zetten voor het behoud van de relatie. Het omvat toewijding aan de relatie in zoveel goede als minder goede tijden.

Soorten interpersoonlijke liefde volgens Sternberg

Gebaseerd op deze drie componenten en hun verschillende combinaties, identificeerde Sternberg zeven soorten liefde:

Driehoekstheorie Van De Liefde Sternberg

Houden van het leven

Liefde kan gevoeld worden voor vrienden, families, partners en zelfs voor het leven zelf.

Erich Fromm, psychoanalyticus, sociaal psycholoog en filosoof, bediscussieerde dit onderwerp in zijn boek The Art of Lovingwaarin hij reflecteert op wat het betekent om te houden van het leven.

De tragedie is, volgens Fromm, dat de meesten van ons overlijden voordat we beginnen te levenHet werk van Fromm bestaat uit het filosoferen over concrete dingen, de grenzen van het abstracte denken accepteren en afzien van elke vorm van messiaanse attitude. Gebaseerd op de Joodse orale traditie staat dit boek vol met scherpe en diepgaande reflecties. De auteur onthult zijn specifieke talent voor het uitleggen van dingen die ons lijken te verwarren en verrassen met zijn briljante toelichtingen.

Wie leert ons lief te hebben?

We worden allemaal geboren met het potentieel om lief te hebben en de behoefte om geliefd te worden, maar niet iedereen is in staat dit potentieel tot uiting te laten komen. Het moet opgeroepen, bestudeerd, geleerd en uitgeoefend worden. Maar hoe leer je lief te hebben? Dit wordt bepaald door de cultuur waarin iemand opgroeit, de familie waartoe iemand behoort, de mensen in iemands leven, de ervaringen die diegene heeft…

Dus wie leert het ons? De maatschappij, onze ervaringen, onze ouders.. Onze ouders zijn onze eerste leraren, ook al zijn ze niet altijd de beste. Kinderen groeien op met de gedachte dat hun ouders perfect zijn en worden later teleurgesteld en boos wanneer ze erachter komen dat ze ook gewoon mensen zijn die fouten maken.

Twee Handen Vol Met Hartjes

De meeste mensen leren nooit lief te hebben, ook al ligt er een eindeloos potentieel voor iedereen klaar, nerveus om erkend te worden, gretig om ontwikkeld te worden, met het verlangen om te groeien. Het is echter nooit te laat om iets te leren als het potentieel er is.

Er zijn geen woorden die de volledigheid van een menselijk wezen kunnen beschrijven. We hebben simpelweg allemaal te veel prachtige kwaliteiten die niet in een hokje passen of gelabeld kunnen worden.

Cursussen in de liefde

Leo Buscaglia was een professor in speciaal onderwijs aan de Universiteit van Southern California (USC) en de auteur van verschillende boeken. Hij gaf een unieke cursus op het USC: een cursus liefde. Hij zei dat de liefde geleerd en geoefend diende te worden.

Een cursus zoals deze lijkt ideaal, maar is eigenlijk zelfs noodzakelijk geworden. Buscaglia heeft er altijd op aangedrongen dat liefde een echte levenskeuze is, wiens alternatief frustratie, eenzaamheid en angst is. In zijn boeken leert hij ons na te denken, te voelen en te handelen op manieren die ons kunnen helpen om te groeien en alles wat het leven te bieden heeft te kunnen ervaren. Hij stelt niet een liefdesstijl, maar eerder een levensstijl voor.

Leer lief te hebben

Sta even stel en denk na over hoe je je voelt, je zult merken dat je deze vaardigheid wellicht wat moet opfrissen. Het is echter nooit te laat om nieuwe methodes te leren en om je beter te voelen over jezelf. Om lief te leren hebben, kun je beginnen met:

  • Je eigen behoeftes herkennen en nadenken over jouw stijl van liefde. Liefhebbende mensen verwaarlozen hun eigen behoeftes niet. Niet zozeer fysieke behoeftes, waar vaak het beste in wordt voorzien, maar emotionele behoeftes: de behoefte om gezien, begrepen, gerespecteerd te worden, succesvol te zijn, te genieten van de wereld, de eindeloze wonderen van het leven te bewonderen, te weten hoe fantastisch het is om te leven. Soms vergeten we om naar onszelf te kijken, naar onszelf te luisteren en onszelf te knuffelen.
  • Heb jezelf lief. Een liefdevol leven leiden betekent ook dat je van jezelf houdt en inziet dat je alleen kunt bieden wat je hebt en wat je kent. Zorg voor jezelf zodat je kunt groeien, lief kunt hebben en je wijsheid en ervaringen kunt koesteren. Op die manier kun je dit alles later op zo’n manier aan anderen teruggeven dat ze het kunnen integreren en er verder op voort kunnen borduren.
  • Zorg voor je partner, je familie, je vrienden en andere mensen in het algemeen. Heb aandacht voor de kleine details: een telefoongesprek, een beetje tijd, een lach. Het maken van dit soort gebaren is geven en geven is liefhebben.
  • Laat je leiden door je hart, zonder je hoofd te verliezen. Liefde kan profiteren van serieuze bestudering, analyse en lering. Jezelf kennen, je essentie en je verlangens en dingen lezen die geschreven zijn door mensen die zich over dit onderwerp hebben gebogen kan je helpen om lief te leren hebben.
Meisje Dat Een Jongen Haar Hart Geeft

“De grote tragedie van het leven is niet dat mensen vergaan, maar dat ze ophouden met liefhebben.”
-W. Somerset Maugham-


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.