Wat is de subjectieve geluksschaal?

Welzijn is een integraal deel van wie wij als mensen zijn. De evaluatie ervan wordt beïnvloed door verschillende factoren. De subjectieve geluksschaal laat ons toe deze individuele perceptie te meten.
Wat is de subjectieve geluksschaal?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Geluk is datgene wat mensen het liefst willen. Door de ambiguïteit ervan is het echter moeilijk om een concrete definitie vast te stellen en instrumenten te ontwerpen om het doeltreffend te evalueren. Toch beantwoordt de subjectieve geluksschaal aan dit doel door middel van een eenvoudig proces.

Vanaf het begin van de studie van de psychologie heeft de algemene belangstelling zich toegespitst op de pathologische en negatieve aspecten van het menselijk gedrag. Gelukkig beginnen sociale wetenschappers meer aandacht te besteden aan de studie van sterke punten en bekwaamheden op een manier die zich richt op geluk als een sociaal construct.

Een lachende vrouw kijkt omhoog

Wat is geluk?

Geluk kan worden omschreven als een toestand van tevredenheid, genot en plezier. Het is positief gerelateerd aan diverse fysieke, psychologische en sociale aspecten van het leven van mensen.

Zo lijken gelukkige mensen een betere lichamelijke gezondheid en een sterker immuunsysteem te hebben. Bovendien hebben ze betere resultaten op verschillende gebieden van het leven, waaronder werk, economische prestaties, huwelijk en sociaal leven.

Het lijkt erop dat dit een eenrichtingsrelatie is. Dingen bereiken maakt mensen namelijk gelukkig. Dit fenomeen werkt echter in beide richtingen.

Gelukkige mensen nemen betere beslissingen en hebben een meer adaptieve interpretatie van de realiteit. Ze reageren op een functionelere manier op dagelijkse ervaringen en herstellen zich sneller na een mislukking. Met andere woorden, hun specifieke manier van denken en handelen drijft hen naar succes.

Een ander belangrijk punt om in gedachten te houden is dat geluk voor iedereen iets anders betekent. Andere instrumenten die zijn ontworpen om dit construct te evalueren, hebben geprobeerd concrete aspecten te meten, waarbij misschien een relevantere realiteit over het hoofd werd gezien: dat geluk subjectief is.

Daarom biedt de subjectieve geluksschaal een meer aangepaste visie, aangezien zij rekening houdt met de perceptie van elk individu.

Geluk bestaat niet uit het systematisch bereiken van verworvenheden. Er zijn mensen die “alles hebben” en zich niet gelukkig voelen. Andere mensen daarentegen zijn in staat om zelfs in de moeilijkste tijden geluk te vinden.

De subjectieve geluksschaal

Gebaseerd op deze vooronderstelling meet de schaal die we vandaag onderzoeken ieders subjectieve perceptie van welzijn. Daartoe maakt het gebruik van een eenvoudige structuur van vier vragen. De respondenten beoordelen hun gevoelens op een schaal van 1 tot 7.

  • Hoe gelukkig voel je je in het algemeen? Kies een antwoord tussen 1 (zeer ongelukkig) en 7 (zeer gelukkig).
  • In vergelijking met de meeste van je leeftijdsgenoten, hoe gelukkig beschouw je jezelf? Kies een antwoord tussen 1 (zeer ongelukkig) en 7 (zeer gelukkig).
  • Sommige mensen zijn erg gelukkig in het algemeen. Ze genieten van het leven, ongeacht wat er gebeurt, en vinden iets positiefs in elke situatie. In welke mate beschrijft deze karakterisering jou? Antwoord door een antwoord te kiezen van 1 (helemaal niet) tot 7 (helemaal).
  • Sommige mensen zijn niet erg gelukkig. Ook al zijn ze niet depressief, ze lijken nooit zo gelukkig te zijn als ze zouden kunnen zijn. In welke mate beschrijft deze karakterisering jou? Antwoord door een antwoord te kiezen van 1 (helemaal) tot 7 (helemaal niet).

Om het resultaat te berekenen, tel je gewoon de punten op en deel je het getal door vier. Het resultaat is je huidige niveau van subjectief geluk. De gemiddelde punten in de algemene bevolking variëren naar geslacht, leeftijd en andere persoonlijke kenmerken. Het neigt echter te schommelen tussen 4,5 en 5,5.

Een man zit achter een computer en lacht

Het nut van de subjectieve geluksschaal

Bevolkingen van verschillende leeftijden, geslachten en culturen hebben dit instrument gebruikt, omdat het een betrouwbare meting is van subjectief geluk. De betrouwbaarheid en de validiteit van de schaal maken het tot een eenvoudig en nuttig instrument om het waargenomen welzijn te bepalen.

Bovendien lijken de punten die met deze schaal worden behaald te correleren met andere belangrijke eigenschappen, zoals optimisme en extraversie. Mensen met deze kenmerken hebben meer kans om hogere punten voor geluk te behalen. Dus als je punten op deze schaal laag zijn, probeer dan je focus te veranderen. Vergeet niet dat geluk subjectief is!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Vera-Villarroel, P., Celis-Atenas, K., & Córdova-Rubio, N. (2011). Evaluación de la felicidad: análisis psicométrico de la escala de felicidad subjetiva en población chilena. Terapia psicológica29(1), 127-133.
  • Torres, L. H., & González, T. M. P. (2017). Felicidad subjetiva, sentido del humor y personalidad en la docencia. International Journal of Developmental and Educational Psychology3(1), 401-410.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.