Even niet aan je werk denken en genieten van het leven

Even niet aan je werk denken en genieten van het leven

Laatste update: 28 januari, 2021

Het gebeurt zonder dat je het zelf door hebt. Je kunt alleen nog maar aan je werk denken. Al je gedachten, tijd en emoties draaien praktisch alleen nog maar daar om. Je merkt dat je niet in staat bent om jezelf los te koppelen van je werk en van het leven te genieten.

Het is alsof je gevangen zit zonder uitweg. Je hebt behoefte aan rust en wilt meer tijd kunnen besteden aan andere dingen, maar dit lijkt bijna onmogelijk. Misschien voel je je zelfs schuldig als je je wel probeert los te koppelen van je werk.

Beetje bij beetje begin je echter het gevoel te krijgen alsof er iets ontbreekt. En totdat je kunt vinden wat dit dan is, heb je geen rust. Het is een val. Hetgeen waarvan je denkt dat het ontbreekt, is namelijk altijd al in jezelf aanwezig geweest.

Dit gevoel dat er iets ontbreekt weerhoudt je er echter van dat je jezelf loskoppelt. Je wordt geplaagd door de irrationele angst dat je onzorgvuldigheid je je baan zal kosten. Wat kun je doen om op sommige momenten even niet aan je werk te denken? Deze vijf tips kunnen je misschien helpen.

Tips om even niet aan je werk te denken

Doe leuke dingen

Allereerst moet je je ervan bewust zijn dat voortdurend maar bezig zijn met je werk geen manier is om te leven. Je negeert de mensen van wie je houdt en brengt al je tijd gespannen door. Je leven voelt heel beperkt en je ervaart niet echt de vreugde van het leven.

Een goede manier om je los te koppelen van je werk, is om een ​​lijstje te maken van 20 dingen die je ooit eens leuk vond om te doen. Probeer vervolgens iedere dag een van deze dingen te doen.

Twee mensen rennen over het strand

Proef en neem waar

Soms kan het helpen om al je zintuigen in te schakelen om even niet aan je werk te denken en waar in contact te komen met het leven zelf. Waarschijnlijk ben je met de tijd vergeten om echt naar dingen te kijken, nieuwe dingen te proeven en de enorme wereld om je heen waar te nemen.

Begin door je te concentreren op wat je eet. Adem de geur ervan in en voel de textuur. Doe hetzelfde met de muziek waar je naar luistert, de landschappen of kunstwerken die je aanschouwt, en de geuren die je waarneemt.

Als je jezelf eraan herinnert dat het eigenlijk via onze vijf zintuigen is dat we de wereld om ons heen waarnemen, zul je jezelf weer opnieuw gaan ontdekken.

Maak jezelf los van al die technologie

Veel mensen achten het bijna onmogelijk om zichzelf los te koppelen van alle technologie om zich heen. Ze kunnen gewoon niet leven zonder hun telefoons of zonder hun e-mail te checken.

Sommige mensen raken zelfs werkelijk in paniek als ze nadenken over wat er kan gebeuren als ze hun technologische apparaten even naast zich neerleggen. Ze denken dat ze iets heel belangrijks missen.

Afbeelding dat telefoons verboden zijn

Het uitschakelen van je mobiele telefoon of computer is echter een essentiële manier om even niet aan je werk te denken. Hoe moeilijk het ook mag lijken, het is niet zo erg als je het eenmaal doet.

Je zult er werkelijk van versteld staan ​​hoe ontspannend het kan voelen. Als je denkt dat je je niet volledig kunt afsluiten van je technologische apparaten, probeer dan in elk geval de hoeveelheid tijd dat je ze gebruikt te beperken.

Ga op zoek naar een nieuwe hobby

Sommige mensen denken dat ze in een groot, leeg gat zullen vallen wanneer ze zich loskoppelen van hun werk. Dit maakt ze bang. Voor deze mensen bestaan er ​​slechts twee realiteiten. Een van deze realiteiten is hun werk en de andere realiteit is niets, alleen het onvoorspelbare, chaotische of irrelevante.

Soms is er daarom niets beters dat het vinden van een nieuwe hobby om jezelf los te kunnen koppelen van je werk. Deze nieuwe activiteit zal deel gaan uitmaken van die andere realiteit waarvan je ooit dacht dat deze uit niets bestond.

Een nieuwe hobby kan je helpen te voorkomen dat je een gevoel van leegte ervaart als je probeert te ontsnappen aan je werkverplichtingen. Na verloop van tijd zal deze hobby je zeker helpen inzien dat er meer is in het leven dan werk.

Ontspanningstechnieken om even niet aan je werk te denken

Het doen van ontspanningsoefeningen is altijd behulpzaam. Wanneer het onmogelijk voor je lijkt om niet aan je werk te denken, komt dat waarschijnlijk omdat je veel stress hebt. Stress voedt zichzelf. Het is daarom belangrijk om even stil te staan bij je emoties en ze te stabiliseren om je lichaam weer in een normaal ritme te krijgen.

Tai Chi en even niet aan je werk denken

Er bestaan genoeg effectieve en interessante ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie. Als je ze in het begin te veeleisend vindt, probeer dan eerst eens iedere dag wat tijd vrij te maken om een paar ademhalingsoefeningen te doen. Dit duurt ongeveer vijftien minuten per dag. Maak er een gewoonte van en probeer deze gewoonte in stand te houden.

Leren om jezelf los te koppelen van je werk zonder je schuldig of angstig te voelen, is van fundamenteel belang voor een goede lichamelijke en emotionele gezondheid. Vrije tijd is een waardevolle troef die we nooit moeten opgeven. Het leven bestaat uit vele lagen en we ontzeggen onszelf enorm veel als we ons op slechts eentje ervan concentreren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.