Wat is de Gottman-methode en hoe effectief is het?

Als iemand zich bezighoudt met behandelmethoden voor relatietherapie, zal hij snel de Gottman-methode tegenkomen. Dr. John Gottman deed in 40 jaar tijd onderzoek naar meer dan 3.000 stellen. Hij ontdekte patronen in gelukkige huwelijken en ongelukkige huwelijken. Lees verder voor meer informatie.
Wat is de Gottman-methode en hoe effectief is het?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 januari, 2024

Op zoek naar een effectieve behandelmethode voor relatiecounseling? Overweeg dan de Gottman-methode. Geloof het of niet, maar psycholoog dr. John Gottman 40 jaar van zijn leven besteed aan het onderzoeken van meer dan 3000 echtparen. Hij probeerde patronen te ontdekken in gelukkige huwelijken en ongelukkige huwelijken.

Na het verzamelen van zijn bevindingen ontwikkelden hij en zijn vrouw, Julie Gottman, een effectieve aanpak voor relatiebegeleiding. Sinds het begin van hun onderzoek in de jaren 1970 nam de populariteit van hun benadering toe. Het is nu de meest besproken vorm van relatiebegeleiding, dankzij de gedetailleerdheid en grondigheid van hun onderzoek.

Veel stellen horen voor het eerst over de Gottman-methode als ze op zoek gaan naar mogelijkheden voor relatiebegeleiding. Hun aanpak is erg intrigerend omdat hij gebaseerd is op onderzoeksresultaten. In de 40 jaar van Gottman’s onderzoek heeft hij veel ontdekt over relaties en hoe je paren kunt helpen in counseling.

De geniale benadering van relatietherapie door John en Julie Gottman is nu de meest populaire en effectieve methode tot nu toe. Zoals we hierboven al zeiden, ontwikkelden ze deze op basis van onderzoeksresultaten. De meeste effectieve psychologische benaderingen zijn op deze manier ontwikkeld. De Gottman-methode onderscheidt zich van de rest door hoe anders de ontwikkeling ervan was.

Tijdens hun onderzoek observeerden John Gottman en zijn collega Robert Levenson getrouwde stellen die hun normale leven leidden. Hij liet camera’s installeren in de huizen van de proefpersonen zodat hij kon zien hoe ze communiceerden zonder een derde partij.

Op deze manier elimineerde hij de mogelijkheid dat de partners hun gedrag in de buurt van een therapeut zouden veranderen. Dat is immers heel gebruikelijk in therapiesessies. Door zijn observaties vond hij veel verschillende patronen die hielpen zijn counselingmethode vorm te geven.

Vertrouwen wordt opgebouwd als je medeleven en empathie toont voor elkaars gevoelens, en deze basis is essentieel als je te maken krijgt met het onvermijdelijke verraad…. .”

John Gottman

De wetenschap van succesvolle huwelijken

Hoe kan John Gottman met 94 procent nauwkeurigheid voorspellen of een stel het zal redden of niet? Hij gebruikt empirisch bewijs uit meerdere longitudinale onderzoeken van getrouwde stellen uit de afgelopen vier decennia. Geloof het of niet, maar de Gottman-methode komt voort uit onderzoek en praktijk met meer dan 3.000 koppels van alle soorten.

Dat werk begon in 1986, in een flatlab aan de Universiteit van Washington dat bekend staat als het “Love Lab.” Daar ontdekte Gottman hoe stellen vriendschappen en romantische liefde . Hij analyseerde ook hoe het gerelateerd is aan het conflict. In gelukkige huwelijken wenden partners zich 20 keer meer tot biedingen voor emotionele verbinding in het dagelijks leven dan koppels in nood.

Stellen die maar zes jaar bij elkaar bleven, gingen 1/3 van de tijd op zoek naar aandacht van hun partner. Maar degenen die bij elkaar bleven, gingen 86 procent van de tijd op zoek naar aandacht.

Een ander onderzoek van Gottman vond een verband tussen verandering in echtelijke tevredenheid en fysiologische metingen, waaronder de hartslag. Bovendien, hoe meer opgewonden stellen waren, hoe gelukkiger ze waren in hun huwelijk.

Toch verslechterde het huwelijk en hield het maar maximaal drie jaar stand. De Gottman-methode is gericht op het vergroten van vriendschap en verbondenheid bij stellen. Het doet dit door hen manieren te laten zien om op een positieve manier met problemen en conflicten om te gaan. Niet alle conflicten hebben echter een oplossing, volgens Gottman.

De theorie is echter dat je ermee kunt leren leven, zodat het je relatie niet kapot maakt. De theorie richt zich ook op het samen opbouwen van een gedeeld leven. Dat houdt in dat je aandachtiger en attenter moet zijn voor je partner.

Kleine positieve veranderingen aanbrengen in kleine, alledaagse dingen maakt de relatie stabieler. Het maakt het ook meer ondersteunend en sterker, terwijl het groeit en zich ontwikkelt.

Degelijke relatietheorie

Stel loopt hand-in-hand

Het onderzoek achter de methode suggereert dat negativiteit een enorme invloed heeft op de hersenen. Als dit zo doorgaat, zal het een koppel emotioneel van elkaar verwijderen en uiteindelijk scheiden. Stellen reageren onbewust op negatieve manieren die de relatie kunnen verslechteren. Gelukkig ontwikkelden John en Julie Gottman een theorie om een huwelijk de tand des tijds te laten doorstaan.

Deze theorie vormt de basis van de Gottman-methode en counseling sessies werken aan elk van de principes die in de theorie worden genoemd. Ze bedachten een diagram van een huis, dat de relatie voorstelt, en het heeft negen verschillende niveaus. Dit zijn de niveaus:

 • Liefdeskaarten. Dit houdt in dat je meer empathie en begrip voor je partner moet hebben. Jezelf bezig houden met hun gevoelens en met welke emoties ze te maken hebben.
 • Dolheid en bewondering. Stellen die genegenheid en bewondering uitdrukken zullen eerder eventuele problemen oplossen.
 • Wend je tot elkaar. Emotionele bankrekening’ moedigt koppels aan om elkaar met zorg en respect te behandelen en naar elkaar te kijken voor steun.
 • Invloed accepteren. Relaties bestaan uit geven en nemen. Compromissen sluiten is essentieel om het machtsevenwicht te bewaren.
 • Problemen oplossen. Door deze strategieën te gebruiken, kunnen stellen leren om hun problemen op te lossen. Als de situatie gespannen raakt, kunnen ze de situatie kalmeren en een constructieve dialoog bevorderen.
 • Conflicten hanteren. De Gottman-methode helpt paren conflicten te beheersen, door tolerantie en begrip op basis van respect en zorg voor elkaar.
 • Gedeelde betekenis creëren. De verbinding van een koppel bestaat uit gedachten, woorden en daden. Het creëert een levenslange eenheid, die hen in staat stelt om door moeilijke tijden heen te komen.
 • Vertrouwen. Weten dat je partner in jouw belang handelt.
 • Betrokkenheid. Weten dat jullie allebei door dik en dun in de relatie blijven en eraan werken om het voor beiden beter te maken.

De vier ruiters van de Gottman-methode

Sommige mensen hebben negatieve eigenschappen zoals egoïsme. Maar niet alle negatieve eigenschappen in een relatie zijn hetzelfde. Toch heeft Gottman vier negatieve factoren geïdentificeerd die het meest destructief zijn in een relatie. Deze factoren komen veel minder vaak voor in gezonde relaties.

De aanwezigheid van deze factoren is zelfs de grootste voorspeller van scheiding en echtscheiding. Hij noemde ze De vier ruiters van de Apocalyps, verwijzend naar het bijbelse beeld van de vier ruiters van de Apocalyps:

 • Kritiek. Het bekritiseren van je partner impliceert dat je denkt dat er iets mis is met hem of haar. Dingen zeggen als ‘Jij nooit’ of ‘Jij altijd’ is als een globale aanval. Het is veel beter om een directe klacht in te dienen over iets specifieks.
 • Defensiviteit. De meeste mensen verdedigen zichzelf als ze het gevoel hebben dat ze worden aangevallen. Dit kan de omvang van het meningsverschil doen escaleren. Luister in plaats daarvan naar de klacht en accepteer een gedeelde verantwoordelijkheid.
 • Tegenwerken. Dit kan inhouden dat je gewoon weigert om te praten of dat je echt wegloopt uit de discussie. Helaas gebruikt 80 procent van de mannen deze techniek als ze zich emotioneel overweldigd voelen. Een pauze nemen en de toon van het meningsverschil verlagen kan helpen.
 • Minachting. Je partner als minderwaardig behandelen of bespotten is de ernstigste van de vier ruiters. Dit veroorzaakt diepe pijn en wrok die moeilijk te helen kunnen zijn, maar die met therapie overwonnen kunnen worden.

“Het punt is dat neuroses een huwelijk niet hoeven te ruïneren. Als je elkaars “gekke” kant kunt accommoderen en er met zorg, genegenheid en respect mee omgaat, kan je huwelijk gedijen.”

-John Gottman

Voor wat voor soort problemen is het het beste?

De cyclus van negatieve interacties in je relatie

De Gottman-methode verdeelt relatieproblemen in twee categorieën: problemen die je kunt oplossen en eeuwigdurende problemen. Het richt zich op het aanpakken van eeuwigdurende problemen, omdat die er altijd zullen zijn, maar met de juiste coaching kunnen worden opgelost. De therapie helpt stellen om te navigeren:

 • Frequente conflicten en ruzies.
 • Slechte communicatievaardigheden.
 • Specifieke problemen zoals problemen met het seksleven.
 • Ontrouw.
 • Geldproblemen.
 • Opvoedingsproblemen.

De methodologie is geweldig voor koppels die emotioneel uit elkaar zijn en een scheiding of echtscheiding overwegen. Mensen met grote problemen in hun relatie gaan in therapie. Gelukkig helpt de Gottman-methode zowel stellen met moeilijke problemen als stellen zonder significante problemen. Het richt zich ook op het gezonder en sterker maken van relaties.

In feite kunnen zelfs gelukkige stellen veel baat hebben bij dit type therapie. Het omarmen van de strategie van Gottman zal koppels helpen bij het omgaan met huidige problemen. De gerenommeerde methode richt zich ook op conflicten en problemen die in de toekomst ontstaan. De Gottman-methode is de beste op onderzoek gebaseerde methode voor relatietherapie die er is.

Dankzij de ervaring van Gottman is deze theorie nu een uiterst effectieve methodologie. Studies met willekeurige klinische onderzoeken werden gepubliceerd in zowel het Tijdschrift voor Gezinstherapie en het Tijdschrift voor Gezinspsychologie , waarin de effectiviteit werd onderschreven.

Psychologen voerden ook klinische onderzoeken uit buiten Amerika, die de effectiviteit van de theorie onderschreven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Gottman, John. Silver, Nan (2013). What Makes Love Last? How to Build Trust and Avoid Betrayal. SIMON & SCHUSTER
 • Gottman, John (1999). Siete reglas de oro para vivir en pareja: Un estudio exhaustivo sobre las relaciones y la convivencia. DeBolsillo

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.