Imago relatietherapie: de stap van romantische naar volwassen liefde

Wanneer we verliefd worden, verteert romantische liefde ons, waardoor onze relaties intens, bruisend en bijna verblindend worden. Naarmate de passie echter afneemt, vindt de volgende fase plaats. Daarom moeten we weten hoe we volwassen moeten worden. Imago relatietherapie biedt enkele bruikbare richtlijnen.
Imago relatietherapie: de stap van romantische naar volwassen liefde
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 juni, 2023

Soms is het moeilijk te geloven dat de manier waarop we ons binden met onze partners samenhangt met onze kindertijd. Het is echter waar dat de goede en de slechte ervaringen van onze vroege jaren met onze ouders meestal van invloed zijn op veel van de relaties die we als volwassene opbouwen. Bovendien laten ze meestal opvallende psychologische indrukken op ons achter.

Imago Relatietherapie stelt dat we allemaal onbewuste beelden van liefde (imagio) herbergen die hun oorsprong vinden in onze familie. Deze beelden kunnen geïdealiseerd of traumatisch zijn, of ons een solide basis bieden om gezonde relaties op te bouwen. Als gevolg daarvan conditioneert het verleden vaak onze mogelijkheden om gelukkig te zijn in de liefde.

Dat doet het door ons te leiden via disfunctionele gehechtheden. Deze omvatten vooringenomen ideeën over genegenheid samen met emotionele tekortkomingen die vaak een belemmering vormen voor ons vermogen om volwassen en bevredigende relaties op te bouwen. Imago relatietherapie kan in deze omstandigheden helpen.

Veel paren beginnen hun relaties vanuit een perspectief van romantische liefde. Wanneer hun relaties wankelen, weten ze niet wat ze moeten doen. Daarom moeten we opgevoed worden in meer volwassen en minder idealistische ideeën over genegenheid.

Stel in therapie
Psychologische modellen zoals Imago Relationship Therapy proberen relaties te herstellen door empathie en communicatie te verbeteren en jeugdwonden te helen.

Imago relatietherapie

Imago relatietherapie, in het Engels Imago Relationship Therapy (IRT), werd in de jaren zeventig ontwikkeld door de artsen Harville Hendrix en Helen LaKelly. Beiden waren gescheiden en hadden therapie geprobeerd om veel van de bijbehorende problemen aan te pakken.

Ze realiseerden zich dat er in die tijd geen wetenschappelijk onderbouwde therapie bestond om het herstel van relaties tussen paren in crisis te vergemakkelijken. Ze waren op zoek naar een model dat de groei en rijping van partners als wijzere, vaardigere en meer betrokken mensen in hun relaties bevorderde.

Omdat ze in de bestaande scholen voor relatietherapie geen geschikte aanpak vonden, ontwikkelden ze hun eigen model. Het is gebaseerd op het idee dat de liefde van onze families ervoor zorgt dat we een identiteitsbeeld ontwikkelen over hoe relaties zijn. Dit beeld (imagio) conditioneert ons.

Imago Relatietherapie beoogt relaties te verbeteren door de partners hulpmiddelen aan te reiken om communicatie, empathie, interpersoonlijke vaardigheden, enz. te optimaliseren. Ook om te werken aan hun emotionele wonden uit de kindertijd. Die worden uiteindelijk vaak op alle relaties geprojecteerd.

“We worden geboren in een relatie, we worden gekwetst in de relatie, en we kunnen geheeld worden in de relatie.”

– Harville Hendrix –

De premissen van Imago Relatietherapie

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Villanova (VS) beweert dat Imago Relatietherapie ideaal is om de empathie van partners in een relatie te vergroten. De therapie is gebaseerd op het volgende:

  • Imago therapie heeft zijn wortels in de (Jungiaanse) psychoanalyse. Het benadrukt hoe onze kinderjaren en wat daarin gebeurde onze persoonlijkheid opbouwen.
  • Het beweert dat we de wonden uit het verleden, die onze psycho-affectieve ontwikkeling belemmerden, moeten helen. Doen we dat niet, dan ontwikkelen we schadelijke relaties.
  • Het stelt ons in staat goede communicatievaardigheden en empathie te ontwikkelen. Bovendien leert het ons de klassieke idealen van de romantische liefde te deactiveren.
  • Het beweert dat we foutieve schema’s die ons menselijk potentieel beperken moeten helen, corrigeren en deactiveren. Bijvoorbeeld, de boodschappen die we in onze kindertijd krijgen als “Alleen zwakke mensen huilen. Je moet sterk zijn” of “We doen degenen van wie we houden altijd pijn” enz.

Imago Relatietherapie verbetert niet alleen onze relaties. Het heelt ook veel van onze meest pijnlijke delen van gisteren als gevolg van traumatische of disfunctionele kinderjaren.

Couple in Imago therapy
Een van de bekendste middelen van Imago Relatietherapie is de spiegeltechniek.

Technieken om een meer volwassen liefde op te bouwen

Imago relatietherapie streeft ernaar dat haar patiënten de mentale beelden die ze hebben over romantische liefde bewerken. Ze moeten begrijpen dat deze fase slechts tijdelijk is. In feite is het een toestand van euforie, passie en fascinatie die na verloop van tijd afzwakt.

Op dat moment ontstaat er een nieuwe fase die elke partner moet weten te beheersen als ze willen toewerken naar een meer volwassen en ook bevredigende relatie.

Laten we de drie stappen verkennen die deze therapeutische benadering gewoonlijk gebruikt.

1. De spiegel

Deze techniek houdt in dat elke partner optreedt als spiegel om zijn spiegelbeeld te zien en omgekeerd. Het is een middel met een groot potentieel dat uiterst nuttig is. In feite is een van de meest terugkerende technieken van Imago relatietherapie dat partners zich voor elkaar openstellen en alles uiten wat ze voelen, denken en nodig hebben. Dit moet echter moedig, nauwgezet en duidelijk gebeuren.

De ene partner geeft in detail aan wat hij heeft gezien en begrepen, wat zijn partner heeft gezegd, en hoe hij zich denkt te voelen. Als zodanig zetten ze zichzelf op hun plaats. Vervolgens is het de beurt aan de andere partner.

2. Validatie

Validatie is de dagelijkse lijm in een gelukkige, volwassen en bewuste relatie. Het houdt in dat de ene partner de werkelijkheid van de ander accepteert en begrijpt, zonder hem te veroordelen, te bekritiseren, te willen dat hij verandert of zijn eigen wil aan hem op te leggen.

Het betekent hun partner ruimte geven voor hun eigen behoeften, emoties of gedachten, en hen laten inzien dat hun ervaringen belangrijk zijn.

Daarom moeten ze in staat zijn te luisteren en hun partner te begrijpen vanuit diens perspectief, en hem respect tonen. Dit is inderdaad een sleutelelement voor het succes van elke relatie.

3. Veiligheid

De relatie tussen twee mensen zal groeien en rijpen als beiden een veilige ruimte creëren om elkaar te ontmoeten, voor elkaar te zorgen en problemen op te lossen.

De veilige haven van een partner worden betekent ook in staat zijn veranderingen aan te brengen zodat de relatie bloeit en blijft groeien. Het betekent dat beiden meedoen aan de inspanning om een veilige ruimte te maken waarin gesprek, vertrouwen en empathie voortdurend stromen.

Concluderend is Imago Relationship Therapy een interessante en praktische bron. Het stelt paren in staat de voedingsstoffen te begrijpen die helpen meer bevredigende en gelukkige relaties te ontwikkelen. Er is ook een boek over dit onderwerp, Imago Relationship Therapy: Perspectives on Theory (2005), dat behoorlijk succesvol is.

De therapie heeft de neiging te suggereren dat we geïnteresseerd zijn in het behandelen en saneren van bepaalde beelden over liefde die ons, onbewust, meer beperken dan ons ten goede komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gehlert, N. C., Schmidt, C. D., Giegerich, V., & Luquet, W. (2017). Randomized controlled trial of Imago relationship therapy: Exploring statistical and clinical significance. Journal of Couple & Relationship Therapy16(3), 188–209.
  • Hannah, M. T., Luquet, W., Hendrix, H., Hunt, H., & Mason, R. C. (2005). Imago relationship therapy: Perspectives on theory. Jossey-Bass/A Wiley Imprint.
  • Luquet, W. (2015). Short-term couples therapy: The Imago model in action. Routledge.
  • Schmidt, C. D., & Gehlert, N. C. (2016). Couples therapy and empathy: An evaluation of the impact of Imago relationship therapy on partner empathy levels. The Family Journal25(1), 23–30.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.