Familieleden met een gebrek aan emotionele integriteit

Word jij emotioneel respectloos behandeld door een naast familielid? Negeert hij je behoeften? Is hij wispelturig en heb je het gevoel dat hij je soms manipuleert? Het gebrek aan emotionele integriteit is erg pijnlijk. Wij beschrijven deze realiteit voor jou.
Familieleden met een gebrek aan emotionele integriteit
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 18 mei, 2023

Sommige mensen omschrijven zichzelf als integer en respectvol. Maar wat ze zeggen is vaak een wereld van verschil met wat ze doen. In feite is het meestal zo dat degenen die hun deugden het meest verdedigen, degenen zijn die hun relaties met de mensen om hen heen verwaarlozen. Een gebrek aan emotionele integriteit bevordert gedrag waarbij iemand de psychologische en emotionele rechten van een ander negeert.

Daarom worden de basisbehoeften waaruit de relatie bestaat niet gedekt. Het is echter essentieel dat we een eerlijke, oprechte en respectvolle behandeling krijgen van degenen die beweren ons te waarderen.

Dat gezegd hebbende, aarzelen sommige moeders niet om hun kinderen te manipuleren. Er zijn ook oneerlijke ouders die de maan beloven, maar alleen afwezigheid en vergetelheid bieden. En natuurlijk zijn er egoïstische kinderen, die alleen handelen uit eigenbelang met hun ouders of broers en zussen. Laten we er wat meer over te weten komen.

Om emotioneel compleet te worden zijn hoge doses empathie en emotionele intelligentie nodig.

Tiener heeft een conflict met zijn vader
Het gebrek aan emotionele integriteit tussen familieleden zorgt voor kloven en zelfs traumatische ervaringen.

Kenmerken van familieleden met een gebrek aan emotionele integriteit

Integriteit is een van de mooiste woorden. Het definieert degenen die in elke omstandigheid het juiste doen, zelfs als dat soms tegen hun eigen belangen ingaat. Integriteit is respect, correctheid en persoonlijke verantwoordelijkheid. Op het spectrum van emoties krijgt deze term bovendien nog meer waarde en betekenis.

Emotionele integriteit is een onderdeel van emotionele intelligentie. Het schetst een soort moed. Het individu is eerlijk met zijn gevoelens en met die van anderen. Zij die deze competentie beheersen zijn inderdaad congruent in wat ze zeggen en doen, bezitten een goede zelfbeheersing van hun emoties, en zijn experts in relationele verantwoordelijkheid.

Onderzoek (Engelse link) van de Monash University (Australië) beweert dat emotionele integriteit ons gevoelsleven verrijkt doordat we conflicten en dagelijkse uitdagingen beter aankunnen. Sterker nog, mensen die hierin bedreven zijn, hebben doorgaans een veerkrachtigere psychologische aanpak.

Niet iedereen is echter bedreven in deze dimensie. Het is inderdaad gebruikelijk dat veel van onze naasten, zoals onze partners of familieleden, enige onbekwaamheid vertonen. De gevolgen daarvan kunnen immens zijn. Hier kun je ontdekken hoe deze figuren handelen.

Familieleden met een gebrek aan emotionele integriteit negeren zowel hun eigen emoties als die van anderen. Bovendien zijn ze niet eerlijk over wat ze voelen, en verwaarlozen ze de behoeften van anderen.

1. Ze zijn altijd aardig, maar tonen geen echte belangstelling voor je

Een gebrek aan emotionele integriteit zou je kunnen definiëren als ‘leeg’ zijn. Bijgevolg kunnen deze familieleden hecht en aanhankelijk lijken, maar schijn is alles wat het is. Want in werkelijkheid luisteren ze niet als je met hen praat over je hoop, dromen, meningen en plannen. Ze staan daar, voor je neus, te knikken, maar geven geen aandacht.

Dit zijn figuren die het meest behulpzaam en vriendelijk lijken. Maar hoewel het naaste familieleden zijn, zorgen ze ervoor dat je je eenzaam voelt, omdat ze geen oprechte zorg of verlangen hebben om voor je te zorgen.

2. Ze geven hun fouten niet toe

Gedurende je hele leven maak je oneindig veel fouten en ga je door moeilijke tijden. Je leert van de mensen om je heen en je accepteert ook de verantwoordelijkheid om jezelf te verbeteren en anderen niet te schaden ten koste van je ervaringen. Maar er kunnen figuren in je leven zijn die de fouten die ze gemaakt hebben vermijden en doen alsof ze nooit gebeurd zijn.

Dit betekent dat als hun gebrek aan emotionele integriteit je beledigt of je schade berokkent, ze daar geen verantwoordelijkheid voor nemen. Ze zullen doen alsof er niets gebeurd is. Erger nog, ze zullen je doen geloven dat het jouw schuld is.

Bovendien zijn ze niet in staat zich als mens te verbeteren. Wie zich niet bewust is van zijn daden ontwikkelt zich immers niet, noch persoonlijk, noch emotioneel.

3. Wat ze zeggen komt niet overeen met wat ze doen

Sommige ouders doen beloftes en verplichten zich tot dingen die ze niet nakomen. Bovendien zijn ze in complete disharmonie met wat ze doen en wat ze zeggen. Het zijn personen die verbaal bepaalde waarden en deugden verdedigen die ze later niet vertonen, zelfs niet bij degenen die het dichtst bij hen staan,

Familieleden die emotionele integriteit missen zijn oneerlijk. Dat komt omdat ze niet doen wat ze preken, ze breken hun beloften en stellen je voortdurend teleur, maar ze hebben geen spijt.

4. Ze ontkennen hun emoties en gevoelens

Het is echt moeilijk om een gezonde en gelukkige band op te bouwen met een ouder of broer of zus als ze niet uitdrukken wat ze voelen. Eerlijkheid blijkt ook uit het blootleggen van emoties met respect en intelligentie zonder angst en weerstand. Dat doen brengt zuurstof en rijkdom in elke relatie. Bij een gebrek aan emotionele integriteit gebeurt dit echter niet.

Deze mensen verbergen hun woede en verdriet en zelfs de momenten waarop ze zich trots op je voelen. Het is niet verwonderlijk dat deze emotionele onbekwaamheid zijn tol eist, zowel bij hen, als bij degenen die met hen leven.

Achter een familielid dat emotionele integriteit mist, kan van alles schuilgaan, van een opvoeding gebaseerd op emotionele verwaarlozing, tot een uiterst oneerlijke en problematische persoonlijkheidsstijl.

5. Ze vermijden hun problemen en zien ze niet onder ogen

Met familieleden die emotionele integriteit missen, zul je nooit een meningsverschil oplossen, zelfs niet het kleinste probleem. Ze doen liever alsof er niets gebeurd is dan dat ze moeilijkheden aanpakken. In feite maken ze een situatie vaak nog moeilijker door die op ineffectieve manieren aan te pakken. Bijvoorbeeld door anderen de schuld te geven en te dwingen ermee om te gaan.

In feite zijn het geboren ontkenners. Het zijn het soort mensen dat problemen uitstelt tot ze zo groot worden dat er thuis nauwelijks nog ruimte is voor samenleven. Deze scenario’s laten fall-outs achter totdat de relatie met hen volledig oxideert.

Papieren figuurtjes die een gezin uitbeelden
Veel familiebanden worden gedomineerd door een gebrek aan emotionele integriteit.

Wat kun je doen als iemand een gebrek aan emotionele integriteit heeft?

Emotionele integriteit is een vaardigheid die iedereen kan leren. Dat gezegd hebbende, moeten we de stap willen zetten. Als je een familielid hebt met slechte vaardigheden op dit gebied, moet je je afvragen wat de oorzaak is. Het kan zijn dat ze zijn opgevoed in een emotioneel verwaarloosde omgeving.

Ze zullen niet echt weten wat emotionele integriteit is als ze het zelf nooit gevoeld hebben. Daarom moeten ze de kosten begrijpen van het niet zorgen voor alle aspecten van een voedzame relatie. Maar, ze zien alleen verschillen, problemen en een geleidelijke afstand. Dus, als ze van je houden, moeten ze hun houding, gedrag en manier van liefhebben verbeteren.

Aan de andere kant kunnen familieleden die emotionele integriteit missen, lijden aan persoonlijkheidsstoornissen of vijandige en problematische karakters zijn. Als dit het geval is, moet je peilen in hoeverre je in de relatie wilt investeren. Als ze geen veranderingen aanbrengen en gebreken en schade blijven optreden, zul je een beslissing moeten nemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • de Silva, Padmasiri. (2018). Emotional Integrity and Resilience. 10.1007/978-3-319-97514-6_11.
  • Landa, I., & English, T. (2021). Variability in state authenticity predicts daily affect and emotion regulation. Emotion. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/emo0001017

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.