Wat gebeurt er als de mobieltjes van jongeren worden afgenomen?

Wat zou er gebeuren als we de mobieltjes van jongeren tussen 15 en 24 jaar een week lang zouden afpakken? Verschillende Spaanse universiteiten voerden dit experiment uit. Ontdek wat er gebeurde.
Wat gebeurt er als de mobieltjes van jongeren worden afgenomen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 oktober, 2022

Gemiddeld zijn jongeren ongeveer vijf uur per dag verbonden met hun mobieltjes. Vier van die uren worden besteed aan sociale media. Hun favoriet is TikTok, een app die ze niet alleen inzetten als middel voor vermaak en interactie. Ze gebruiken het ook om op de hoogte te blijven.

Tegenwoordig zijn we op een punt gekomen dat nieuwe technologieën niet meer zo nieuw zijn. In feite hebben we hele generaties die ermee geboren en getogen zijn. Digital natives navigeren door de wereld via hun mobieltjes en ontwikkelen zelfs hun identiteit via schermen. Ze leren, onderhouden en vermaken zich meer in dit universum van algoritmen dan in de echte wereld.

Ondertussen waarschuwen degenen onder ons die een samenleving kenden zonder internet of Tinder onze tieners voor de gevaren die voortvloeien uit het misbruik ervan. We proberen hen zover te krijgen dat ze hun gebruik reguleren en voorzichtig zijn met wat ze online over zichzelf blootgeven.

Uiteindelijk weten we toch dat deze middelen de toekomst zijn en dat ze het leven voor ons allemaal gemakkelijker maken. Dat gezegd hebbende, is het moeilijk om de kosten van mobieltjes op de geestelijke gezondheid van onze kinderen te negeren .

Onderzoek

Een studie van de Universiteit van Toronto (Canada) heeft een aanzienlijke toename van geestelijke angst in de afgelopen decennia vastgesteld. Ze suggereren dat we expliciet onderwijs nodig hebben over het gebruik van technologie en sociale media.

Uiteraard willen we de zwaksten beschermen tegen de meest schadelijke effecten ervan. Toch moeten we ophouden ze alleen maar aan te wijzen als mijnenvelden van gevaar en erkennen dat ze ook ontelbare voordelen hebben.

De meest alledaagse technologie, en degene die het meest misbruikt wordt, is de mobiele telefoon. Dus wat zou er gebeuren als we onze jongeren een week lang zouden beperken in het gebruik van hun apparaten? Verschillende Spaanse universiteiten hebben daar onderzoek naar gedaan.

Voor sommige jongeren was het niet meer hebben van hun mobieltje een verademing. Hun relaties met hun familie verbeterden en ze hadden meer tijd voor activiteiten zoals lezen.

Tieners met mobieltjes
Tieners brengen een groot deel van hun tijd door op sociale netwerken als TikTok.

Het onderzoek

De Universiteit van Malaga, in samenwerking met de Complutense Universiteit van Madrid, en de Miguel Hernández Universiteit van Elche (Spanje), voerde dit experiment uit (Spaanse link). Het was een baanbrekend onderzoek in Europa met 97 vrijwilligers tussen de 15 en 24 jaar oud. Het doel was te weten wat het werkelijke effect is van het gebruik van mobieltjes en sociale media onder jongeren.

De onderzoekers voerden dit experiment uit over een periode van drie weken. De eerste week konden de deelnemers hun mobieltjes zoveel gebruiken als ze wilden. Voor de tweede week moesten ze hun apparaten volledig loskoppelen. In feite gingen ze zeven dagen zonder internetverbinding. In het laatste deel van het experiment konden ze ze normaal gebruiken.

De onderzoekers hadden verschillende doelen. Eén daarvan was het vergroten van het bewustzijn over de gevolgen van misbruik van mobieltjes. Een ander, niet minder belangrijk doel was om de deelnemers te laten nadenken over de bronnen die ze gebruiken om informatie te verkrijgen. Bijvoorbeeld om zich te realiseren dat TikTok niet bepaald een betrouwbare bron is.

Wat waren de resultaten? Heeft het deze groep van bijna 100 jongeren geholpen om het tijdens de onderzoeksperiode helemaal zonder internet te doen? Laten we het uitzoeken.

“Ik voelde me angstiger dan toen ik probeerde te stoppen met roken.” Dit zeiden veel jongeren toen ze hun mobieltje 7 dagen niet konden gebruiken.

Zonder hun mobieltjes zijn maakte hen extreem angstig

Veel volwassenen hebben zich afgevraagd wat er zou gebeuren als ze de mobieltjes van hun jongeren een week lang zouden afpakken. De antwoorden, die dit onderzoek opleverde, waren interessant.

De jongeren voelden zich angstig en onzeker omdat het idee dat ze geen verbinding konden maken met sociale media of niet met elkaar konden communiceren hen ongemakkelijk maakte.

Het feit dat hun gebruikelijke omgeving de technologie had waarnaar ze verlangden, versterkte dit gevoel. In feite waren de ervaringen die ze beschreven vergelijkbaar met die van elke verslaafde in ontwenningsfase. Sommigen legden zelfs uit dat ze hun mobieltjes in de buurt moesten hebben, ook al wisten ze dat ze geen verbinding hadden.

Door de verbinding met de technologie konden ze contact maken met hun familie en meer tijd hebben

Deze groep jongeren werd zich bewust van het feit dat het beter is om zonder mobieltje te leven, maar dat het onmogelijk is om zonder te doen. Dit idee is tegenstrijdig en zelfs ironisch, maar het is een feit.

Bovendien zijn het niet alleen de jongsten onder ons die zo denken. Sterker nog, het lijkt erop dat zelfs degenen onder ons die zich de tijd herinneren dat mobieltjes niet eens bestonden, ook geen afstand kunnen doen van deze technologie.

De onderzoekers ontdekten dat de voordelen van het scheiden van de jongeren van hun mobieltjes als volgt waren:

  • Ze konden meer tijd doorbrengen met hun familie. Ruzies namen ook af en er was voor hen geen reden meer om ruzie te maken met hun ouders over de tijd die ze online doorbrachten. Bovendien konden ze met hun ouders tv kijken zonder afgeleid te worden door mobiele telefoonberichten.
  • Ze konden hun academische taken in minder tijd afmaken.
  • Ze genoten van het lezen. In feite konden ze sneller en geconcentreerd en ontspannen boeken lezen.
  • Ze gaven toe dat deze tijd van onthouding hen in staat stelde hun afhankelijkheid van hun mobieltjes te beseffen. Niet alleen dat, maar ze werden zich ook volledig bewust van hoe hun mobiele apparaten hun leven vormgaven.

De keerzijde

Als we onze jongeren mobieltjes zouden ontnemen, zou er ook iets anders gebeuren. Hun sociale relaties met hun leeftijdsgenoten zouden eronder lijden. Hun sociale universums worden immers geweven door hun dagelijkse online interacties. Als die mislukken, als ze geen online verbinding hebben, worden die banden niet meer versterkt en ervaren ze grote angst en ongemak.

Kind met mobieltje
Kinderen en adolescenten moeten van jongs af aan leren het gebruik van schermen te rationaliseren.

De behoefte aan mediageletterdheid

De aanbevolen leeftijd om te beginnen met het gebruik van een mobiele telefoon is 16 jaar. De kinderen van nu gebruiken ze echter al vrijwel vanaf het moment dat ze ter wereld kwamen.

Op hun derde, vierde en vijfde jaar gebruiken ze de toestellen van hun ouders, en op hun tiende vragen ze meestal om hun eerste mobieltje. Dit dwingt ons hen al op zeer jonge leeftijd op te voeden over het gebruik van mobieltjes.

Net zoals we hen leren lezen, de straat oversteken of een vreemde taal leren, moeten we hen ook leren mobieltjes te gebruiken. Een opvoeding die begint met een voorbeeld.

Met een juiste opvoeding en een intelligent gebruik van technologie zullen jongeren in staat zijn hun gebruik van mobieltjes zelf te reguleren. Ze zullen beseffen dat de wereld verder reikt dan hun schermen en dat niet alles wat op internet staat waar is. In feite zullen ze ontdekken dat het leven ongelooflijk verrijkend kan zijn als beide werelden worden gecombineerd: de echte en de digitale.

Laten we er daarom voor zorgen dat ze niet slechts in één universum leven, dat universum dat ons bombardeert met talloze meldingen en oneindig scrollen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.