De gevolgen van het negeren van jaloezie bij kinderen

Jaloezie bij kinderen is een bron van leed voor kinderen, ouders, voogden, en vrienden. Deze houding kan relaties ernstig uithollen als ze doorgaat.
De gevolgen van het negeren van jaloezie bij kinderen

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er was eens een kind dat het gevoel had het middelpunt van het universum te zijn. Alleen zij hadden de aandacht van hun ouders. Toen, op een dag, vernam het kind dat er een jonger broertje of zusje op komst was. Dit vond het kind helemaal niet leuk. Gelukkig leerden de ouders al snel dat ze zo snel mogelijk aandacht aan jaloezie bij hun kinderen moesten besteden, zodat het probleem niet zou escaleren.

Helaas werden de ouders overweldigd door het probleem en de jaloezie van het kind werd chronisch en nam na een tijdje zelfs toe. Daardoor verslechterde de relatie van het jongetje met zijn broer. Het hele gezin werd uiteindelijk overweldigd door deze situatie.

Klinkt dit probleem je bekend in de oren? Dit artikel stelt het scenario voor alsof het een fictief verhaal is. Maar deze situatie komt heel vaak voor en kan tot veel pijn en leed leiden. Het wordt niet alleen uitgelokt door de komst van een jonger broertje. In feite kunnen er veel redenen ten grondslag liggen aan jaloezie bij kinderen.

Dus wat is de beste aanpak? Jaloezie bij kinderen kan al dan niet terecht zijn, maar het is er en het is echt. In de eerste plaats moet je een aantal preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat het überhaupt gebeurt.

Observeer dan de oorzaken, analyseer de symptomen, en, ten slotte, zoek professionele hulp als het probleem buiten je macht ligt. Lees verder om meer te weten te komen over wat jaloezie bij kinderen inhoudt en waarom het gebeurt.

Jaloers kind

Wat is jaloezie bij kinderen?

Jaloezie wordt gedefinieerd als een subjectieve toestand die tot frustratie leidt. Het komt voort uit de overtuiging dat iemand niet terug geliefd wordt door degenen van wie hij houdt, zoals in het geval van zijn ouders, broers en zussen, partners, verwanten, en zelfs huisdieren.

Mensen geloven niet echt dat er een gebrek aan wederkerigheid is; ze merken vooral veranderingen in de intensiteit en frequentie van de genegenheid van mensen.

Bovendien kan de jaloezie niet gerechtvaardigd zijn en kan het kind dezelfde aandacht blijven krijgen als voorheen, zelfs meer dan zijn nieuwe broertje of zusje. De pijn is echter echt in de geest van degene die het ervaart. Dit kan het gevolg zijn van een klinische stoornis die gespecialiseerde zorg vereist.

Een kind kan pijn hebben door zijn gevoelens van afgunst en wrok. Het blijft echter een cognitieve vervorming die tot negatieve gevolgen kan leiden.

“Haat nooit mensen die jaloers op je zijn, maar respecteer hun jaloezie, want zij zijn het die denken dat je beter bent dan zij”

-Onbekend-

Broer-zus jaloezie

Dit komt vaak voor bij kinderen en het is meestal te wijten aan omgevings- en evolutionaire factoren (Engelse link). Deze kunnen ook genetisch zijn en zo de kleine predisponeren en zelfs tot ernstige gevolgen in zijn verdere leven leiden.

Jaloezie tijdens de hechtingsfase

Dit hangt af van de leeftijd van het kind. De situatie is bijzonder gevoelig als een nieuw broertje of zusje op jonge leeftijd komt, tussen de leeftijd van twee en vijf jaar. Dit komt omdat het tijdens de gehechtheidsfase van het kind gebeurt.

Ouderlijk model

De opvoedingsstijl van de verzorgers, en het gezinsklimaat thuis zijn ook belangrijke factoren om rekening mee te houden bij de ontwikkeling en ontwikkeling van kinderen en hun reactie op jaloezie.

Omgevingsfactoren

De omgeving van het kind, zijn eigen ervaringen, zijn vermogen tot socialisatie, tolerantie en eventuele emotionele tekortkomingen zijn ook allemaal belangrijke factoren.

Symptomen van jaloezie bij kinderen

Verschillende indicatoren kunnen je laten zien wanneer je met een jaloers kind te maken hebt, of het nu gegrond of ongegrond is. Dit zijn de meestvoorkomende:

  • Stemmingswisselingen die zonder reden optreden.
  • Tekenen van ongelukkigheid, zoals plotseling huilen.
  • Het verschijnen van nieuw gedrag zoals bedplassen of gebrek aan eetlust.
  • Veranderingen in gebaren en verbale uitdrukking.
  • Een negatieve houding, koppigheid en tarting.
  • Systematische ontkenning van de eigen fouten en de neiging anderen de schuld te geven.
Jaloers jongetje

Strategieën om jaloezie bij kinderen af te schrikken

Als je jaloezie bij kinderen probeert af te schrikken, moet je rekening houden met verschillende nuttige strategieën. Zo zijn hier enkele belangrijke punten als je ermee bezig bent:

  • Analyseer de oorsprong van jaloezie. Je moet vertrouwd zijn met het kind en zijn omstandigheden, want je kunt alleen dienovereenkomstig handelen als je de aanleiding kent.
  • Betrokkenheid van alle actoren. Je moet een gedragslijn uitzetten zodra je jaloezie vaststelt en iedereen die van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van het kind moet zich daaraan houden.
  • Vermijd voorkeursbehandeling als er meerdere kinderen in je gezin zijn.
  • Positieve bekrachtiging. Benadruk wat het kind goed doet en leg niet te veel nadruk op het negatieve.
  • Trek je aandacht af van jaloers gedrag zoals driftbuien en moedwillige ongehoorzaamheid.
  • Versterk gezinsactiviteiten en groepsspelletjes.
  • Reageer kalm op episodes van jaloezie en vermijd zoveel mogelijk negativiteit en verwijten.
  • Herinner hen aan hun voorrechten als ze alles negatief vinden. Praat bijvoorbeeld over de voordelen van het hebben van een jonger broertje of zusje, zoals het hebben van een speelkameraadje, als ze jaloers op hen zijn.

Jaloezie bij kinderen afschrikken is belangrijk, want het kan een bron van pijn zijn die ook de intermenselijke relaties kan beïnvloeden.

Zoek professionele hulp als de situatie buiten je macht ligt, want een deskundige moet je kunnen vertellen wat de beste aanpak is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dalloz. D. (2003). Los celos. Madrid: Ediciones Internacionales Universitarias.

  • Polaino-Lorente. A. (1991). Hijos celosos. Barcelona: Ediciones CEAC.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.