11 van de meest populaire huisdieren

Je kent waarschijnlijk veel van de meestvoorkomende huisdieren. Sommigen zullen je echter misschien verrassen. Hier zijn 11 van de meestvoorkomende van onze dierlijke metgezellen.
11 van de meest populaire huisdieren

Laatste update: 14 maart, 2022

Sinds onze menselike soort zich gesetteld heeft, hebben we dieren gedomesticeerd. Tegenwoordig worden exotische dieren vrij frequente metgezellen. Er zijn echter bepaalde dieren die veel vaker als huisdier worden gehouden. In dit artikel bespreken we de meest populaire huisdieren. 

Over het algemeen kunnen we zeggen dat hoe meer het dier gedomesticeerd is, hoe vaker het als huisdier zal worden gevonden. Dit is grotendeels te wijten aan het fenomeen van communicatie tussen soorten. We hebben bijvoorbeeld de neiging om katten en honden beter te begrijpen dan vissen.

Momenteel heeft meer dan 50 procent van de huishoudens minstens één huisdier. Het komt inderdaad steeds vaker voor dat mensen dieren adopteren en verzorgen.

11 van de meest populaire huisdieren

1. Hond (Canis lupus familiaris)

Het huisdier bij uitstek. De hond is een alleseter waarvan de domesticatie ongeveer 15.000 jaar teruggaat, toen zijn voorouders menselijke populaties benaderden op zoek naar voedselresten.

Door de jaren heen heeft de kunstmatige selectie van exemplaren geleid tot meer dan 300 hondenrassen. Ze kunnen enorm in grootte variëren. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een mastiff en een chihuahua. Bovendien zijn honden waarschijnlijk de soort die mensen het beste begrijpen.

2. Kat (Felis silvestris catus)

Een groot deel van de bevolking zou het echter niet eens zijn met deze laatste stelling. Dat komt omdat ze de voorkeur geven aan katten. Ze zijn het op één na meestvoorkomende huisdier. In feite delen katten al duizenden jaren de ruimte met mensen.

Katten zijn echter solitaire dieren, met een ander temperament dan honden. Ze zijn ideaal voor mensen die een rustiger relatie met hun huisdier willen.

Kat op de benen van een persoon

3. Kanarie (Serinus canaria domestica)

Kanaries werden oorspronkelijk gehouden om te waarschuwen voor gaslekken in mijnen. In de loop der jaren werden ze echter als huisdier gehouden.

Hun meest opvallende kenmerk is hun gezang. Oorspronkelijk hadden ze een geelbruine kleur, maar zijn nu te vinden in een reeks kleuren.

4. Cavia (Cavia porcellus)

Kleine zoogdieren zijn enorm populair in huishoudens met kinderen. Cavia’s, met hun schattige geluiden en volgzame temperament, behoren tot de meest geliefde. Dit is een herbivoor knaagdier, het resultaat van de kruising van verschillende soorten van het geslacht Cavia gedurende duizenden jaren.

5. Vis

Gedomesticeerde vissen worden gehouden met dezelfde bedoeling als kanaries, om het huis gezelliger te maken. Bovendien vinden veel mensen het ontspannend om voor het aquarium te zorgen en echte experts te worden.

Deze dieren lijken misschien louter decoratief, maar het is echt mogelijk om met ze te communiceren. Een van de meest populaire vissoorten is de goudvis, die ongeveer 1.000 jaar geleden voor het eerst in China werd gedomesticeerd.

6. Konijn (Oryctolagus cuniculus)

Een konijn is een van de kleine zoogdieren die in huizen worden gehouden. Het zijn zeer schone, sociale dieren en zijn prettig gezelschap.

Konijnen zijn waarschijnlijk de beste soort om te leren omgaan met prooidieren. Overigens kan niet iedereen ervoor zorgen dat deze dieren, onderaan de voedselketen, hun angst verliezen.

7. Fret (Mustela putorius furo)

Fretten worden beschouwd als de middenweg tussen honden en katten. Dat komt omdat ze sociaal zijn als honden en zo onafhankelijk als katten. Deze soort begon te worden gedomesticeerd voor de jacht op dieren die in holen leven, zoals konijnen.

Thuis kunnen fretten echte wervelwinden zijn. Ze houden van stapels wasgoed, verstoppen en aanvallen, en spelen met alles wat binnen hun bereik ligt. Ze kunnen echter tot 20 uur per dag slapen, dus je moet profiteren van hun actieve momenten.

8. Hamsters

Wat we kennen als hamsters is eigenlijk een onderfamilie van knaagdieren. Ze behoren tot de familie Cricetinae, die 19 soorten bevat, gegroepeerd in zeven geslachten. Het zijn extreem populaire huisdieren omdat ze relatief gemakkelijk te verzorgen zijn en ze er zo schattig uitzien.

Hamsters zijn solitaire dieren die onvriendelijk kunnen zijn. Desalniettemin kun je met een goede behandeling en geduld een goede relatie met hen opbouwen. Natuurlijk zijn ze nachtdieren, dus je zult je moeten aanpassen aan hun wakkere uren.

9. Kleine knaagdieren

Naast hamsters zijn veel andere knaagdieren populair geworden in huizen. Bijvoorbeeld ratten, muizen, gerbils, degoes, enz. Velen van hen, vooral ratten, hebben al lang last van een slechte reputatie. Dit is echter geleidelijk aan het verdwijnen.

Knaagdieren, die over het algemeen gezellig zijn, zijn in staat om met mensen om te gaan. Bovendien delen velen van hen al duizenden jaren onze leefomgeving, ook al zien we ze niet vaak.

10. Papegaaien

Exotische vogels, met hun felle kleuren en complexe persoonlijkheden, behoren tot de meest populaire huisdieren onder vogelliefhebbers. Van de parkiet tot de enorme ara, deze vogels zijn ideaal voor mensen met veel vrije tijd en kennis van exotische soorten.

Desalniettemin, als je overweegt een van deze vogels te adopteren, moet je ervoor zorgen dat hun bezit legaal is in het land waar je woont. Onthoud ook dat sommigen van hen maar liefst 80 jaar kunnen leven, dus ze zouden wel eens een metgezel voor het leven kunnen worden.

Ara

11. Reptielen

Ten slotte kiezen mensen met een voorliefde voor exotische dieren vaak voor reptielen als huisdier. De meest populaire soorten zijn slangen, zoals de koningspython, de baardagame (Pogona vitticeps) of de groene leguaan (Iguana iguana).

Dit zijn dieren die vrij recent zijn gedomesticeerd, als ze al gedomesticeerd zijn. Om deze reden moeten hun eigenaren de omstandigheden van hun natuurlijke omgeving zo getrouw mogelijk nabootsen. Bovendien verschilt de verzorging van elke individuele soort sterk van de ene tot de andere, dus enige training is vereist voor hun verzorging.

Tot slot, welk huisdier je ook kiest, het is het belangrijkste om op een verantwoorde manier voor ze te zorgen. Concluderend, het bezit van deze populaire huisdieren komt steeds vaker voor en de relaties tussen onze eigen soort en anderen breiden zich als gevolg daarvan  uit. Wellicht ook interessant voor jou

Honden en katten zijn niet alleen huisdieren, ze zijn familie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Honden en katten zijn niet alleen huisdieren, ze zijn familie

Honden en katten zijn huisdieren die ons onvoorwaardelijke liefde geven. Ze zijn niet alleen huisdieren, ze zijn familie. Lees hier meer.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.