Wat betekent het als je over je vrienden droomt?

Komen je vrienden voor in je dromen? Heb je er ooit aan gedacht wat hun aanwezigheid zou kunnen betekenen? In dit artikel zullen we het hebben over de mogelijke betekenissen van dromen over vrienden.
Wat betekent het als je over je vrienden droomt?

Laatste update: 21 december, 2021

Het is normaal om te dromen van mensen die je kent, omdat ze een belangrijk deel van je leven innemen. Als je over je vrienden droomt, kan het zelfs vele betekenissen hebben. Het hangt allemaal af van het droomscenario waarin je vrienden verschijnen en het soort emotionele band dat je met hen hebt.

Dromen worden geïnterpreteerd sinds het begin van de mensheid. De praktijk wordt zelfs genoemd in de cultuur van het oude Egypte, 4.000 jaar geleden. Gelukkig weten we er tegenwoordig meer over. Een van de eerste dingen die we nu weten, is het feit dat dromen een activiteit van zelfkennis is in plaats van mystiek.

Hoe je hersenen werken tijdens de slaap

Een droom is een opeenvolging van zintuiglijke ervaringen als gevolg van hersenactiviteit tijdens de diepste slaapfase. De scènes die je meemaakt hebben in principe geen verhalend karakter, maar worden geordend en krijgen betekenis als je wakker bent en je ze herinnert.

Diepe slaap schommelt tussen twee fasen, REM en NREM. Er zijn bepaalde relevante verschillen tussen hen :

 • REM-fase of willekeurige oogbeweging. Paradoxaal genoeg is de hersenactiviteit tijdens deze fase vergelijkbaar met die wanneer je wakker bent, behalve dat je hersenstam de spierbeweging blokkeert. Deze fase wordt gekenmerkt door snelle hersengolven.
 • Non-REM of NREM. In deze fase val je dieper in slaap, met laagfrequente hersengolven – minder dan 4 Hz. Tijdens deze toestand reageren je hersenen minimaal op externe geluiden en word je minder snel wakker.

In de REM-fase ervaar je de vreemdste, langste en meest memorabele dromen. In beide fasen is dromen echter waarschijnlijker wanneer je hersengolven zwak zijn. Als ze sterker zijn, heb je de neiging het gevoel te hebben alsof je niet gedroomd hebt en dat je de hele nacht grotendeels buiten bewustzijn was.

Slapende vrouw, die uitbeeldt wat het betekent om over je vrienden te dromen

Dromen vervult interessante en noodzakelijke functies

Dromen spelen, net als elk ander psychologisch proces, een rol bij het goed functioneren van je geest. Hier zijn enkele van hun eigenschappen:

 • Ze consolideren herinneringen. Het is gebruikelijk om te dromen over wat je overdag of doordeweeks hebt gedaan.
 • Ze verwerken je emoties. Onderdrukte gevoelens kunnen vrijkomen als je slaapt. Sterker nog, het geeft je de kans om ze in een ‘veilige omgeving’ te ervaren.
 • Ze drukken je diepe verlangens uit. Alles wat je intens verlangt, maar niet kunt bereiken, zal waarschijnlijk in je dromen verschijnen. Het is een vorm van catharsis.
 • Ze fungeren als een repetitie voor toekomstige problemen. In je dromen plan en verbeeld je je wat komen gaat. Dit betekent echter niet dat het voorspellende dromen zijn.
 • Ze stimuleren de creativiteit. Omdat droomsensaties willekeurig zijn en vrij van bewuste grenzen, kun je geïnspireerd raken door waar je van droomt wanneer je in werkelijkheid aan het creëren bent.
 • Ze herinterpreteren externe prikkels. Als je ooit je wekker hebt gehoord terwijl je droomt, betekent dit dat je hersenen je in staat stellen om contact te maken met de buitenwereld, zodat je wakker zou kunnen worden als er gevaar was.

Wat betekent het als je over je vrienden droomt?

Vrienden zijn in bijna gelijke mate een bron van vreugde en bezorgdheid. Bovendien, gezien je neiging om je op je gemak te voelen bij mensen met wie je compatibel bent, kunnen vrienden een persoonlijke projectie worden in een abstracte en projectieve mentale context, zoals dromen.

Persoonlijkheid en sociale relaties zijn vaak complex en vol nuances. Hier zijn verschillende interpretaties van wat het betekent als je over vrienden droomt. Er zijn enkele positieve en enkele negatieve connotaties.

Dromen van een stervende vriend

Een vriend zien sterven in je droom is meestal een nachtmerrie. De meest fundamentele betekenis is een intuïtieve. Het is de angst dat er iets ergs en onomkeerbaars met hen zal gebeuren – of met iemand die even belangrijk voor je is. Dit soort dromen kan ook de angst uitbeelden dat je vriendschap zal eindigen.

Dromen van vrienden uit het verleden

De meest voor de hand liggende betekenis is dat je deze mensen mist en droomt van momenten en ervaringen die je je met hen herinnert. Aan de andere kant kunnen de gevoelens die je voor hen hebt of bepaalde emotionele indrukken abstract worden weergegeven in de context van de droom.

Veel mensen komen door dromen weer in contact met vrienden uit het verleden.

Vrienden die een reis plannen

Onbekende mensen die je vrienden zijn in dromen

We creëren allemaal willekeurige gezichten in dromen, of wisselen zelfs identiteiten en gezichten uit. Dit fenomeen is moeilijk te interpreteren. Als je over vrienden droomt die je in het echte leven niet kent, betekent echter meestal dat je delen van jezelf verkent die tot nu toe verborgen waren.

Bij het interpreteren van je dromen moet je rekening houden met de complexiteit van je vriendschappen. Dit is een goede oefening in zelfobservatie en introspectie, dus neem de tijd om de gevoelens en ideeën te onderzoeken die dit soort dromen in je opwekken. Onthoud dat dit geen wetenschappelijke studie is, maar het kan nooit kwaad om af en toe achterover te leunen en na te denken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Scarpelli S, Alfonsi V, Gorgoni M, Giannini AM, De Gennaro L. Investigation on Neurobiological Mechanisms of Dreaming in the New Decade. Brain Sciences. 2021; 11(2):220. https://doi.org/10.3390/brainsci11020220
 • Dreams reflect nocturnal cognitive processes: Early-night dreams are more continuous with waking life, and late-night dreams are more emotional and hyperassociative. (2021, 1 febrero). ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810020305389
 • National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain basics: Understanding sleep. Updated August 13, 2019.
 • Gujar N, McDonald SA, Nishida M, Walker MP. A role for REM sleep in recalibrating the sensitivity of the human brain to specific emotions. Cereb Cortex. 2011;21(1):115-23. doi:10.1093/cercor/bhq064
 • Rek S, Sheaves B, Freeman D. Nightmares in the general population: Identifying potential causal factorsSoc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2017;52(9):1123-1133. doi:10.1007/s00127-017-1408-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.