Wanneer je zelf je grootste vijand wordt

Wanneer je zelf je grootste vijand wordt

Laatste update: 19 december, 2016

We maken allemaal gedurende ons leven van alles mee waardoor we ons soms mishandeld of vernederd voelen. Vaak denken we dat we eroverheen zijn, maar is dit in werkelijkheid helemaal niet zo. Naarmate de tijd voorbijgaat en de mishandeling verdwijnt, beginnen we onszelf te mishandelen zonder ons hier überhaupt bewust van te zijn.

Ik moet goed zijn, nederig, meegaand, omdat ik geloof dat ik niets waard ben en ik niets verdien, omdat ik denk dat dit mijn taak is, ook al denk ik dat ik er nooit goed genoeg voor zal zijn.

Dit soort gedachten zijn erg herkenbaar voor veel mensen, vooral voor mensen die last hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheden, frustraties, angsten, schuldgevoel…

Als je het moeilijk vindt om waarde in jezelf te vinden, jezelf te accepteren en in te zien dat je in staat bent dingen te bereiken en alles te krijgen wat anderen ook hebben en hebben bereikt, dan wordt je waarschijnlijk je eigen grootste vijand.

Je kunt ervoor kiezen om je eigen vijand te zijn of niet

Jouw grootste vijand is niet iedereen om je heen, maar eerder alles dat zich afspeelt in je geest. Hoe is dit mogelijk? Hoe kan ik mijn eigen vijand zijn?

Alle kritiek die je misschien ontvangt, de beledigingen, de meningen en de oordelen die anderen over je hebben… Je bepaalt zelf of je dit allemaal accepteert of niet.

“Jouw grootste vijand is niet de kritiek dat je ontvangt, maar eerder de kritiek die je accepteert.”

-Bernardo Stamateas-

Verdrietig Kind

De macht om hierover te beslissen ligt bij jou. Denk je echt dat je het allemaal verdient? Ben je het eens met alle negatieve dingen die anderen over je te zeggen hebben?

Iets doen alleen maar om geaccepteerd te worden door anderen zorgt ervoor dat je een gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkelt, waardoor je uiteindelijk zelf je grootste vijand wordt.

Het klopt dat je kunt gaan twijfelen aan wie je werkelijk bent wanneer je wordt omringd door verschillende meningen. Daarom is het noodzakelijk om jezelf af te scheiden van al die mensen, zodat je kunt reflecteren op wie je bent. Zodra je weet wie je bent, kun je veel veiliger met al die meningen en oordelen omgaan.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet meer mijn eigen vijand ben?

  • Accepteer jezelf en wees zeker van wie je werkelijk bent.
  • Trek alle negatieve boodschappen die je over jezelf ontvangt in twijfel.
  • Leer er geen problemen mee te hebben om fouten te maken.
  • Probeer het niet altijd iedereen naar zijn zin te maken.

Het is moeilijk om niet langer je eigen vijand te zijn, maar het is tegelijkertijd iets dat je geheel in eigen handen hebt. Je moet zelf zeker zijn van wie je bent en niet meer toestaan dat de meningen van anderen jou vertellen wie je moet zijn.

Je moeten leren om de fouten die je maakt niet meer te zien als aansprakelijkheden of een bron van schaamte, maar juist als kansen om te leren zodat je het de volgende keer beter kunt doen. We maken allemaal fouten. Word je ervan bewust dat je geen lessen kunt leren zonder fouten te maken. We leren veel meer van de fouten die we maken dan je zou denken.

Wie ben ik?

Dit is een zeer eenvoudige vraag, maar eerlijk gezegd vrij moeilijk om te beantwoorden. Weet jij wie je echt bent? Zo ja, waarom heeft het commentaar van anderen dan zoveel invloed op je?

Je moet leren om jezelf niet met anderen te vergelijken, om vertrouwen in jezelf te hebben en jezelf niet mee te laten slepen door hetgeen anderen over je te zeggen hebben. Je bent uniek en onvervangbaar, met tekortkomingen, maar ook een hoop vaardigheden.

“Weet je echt wie je vijanden zijn? In de wereld om je heen of in jezelf? Naar wie luister je? Naar de stem van obsessie die tegen je praat over sterfelijkheid en mislukking? Naar de klagende, autoritaire stem die een oordeel heeft over elke stap die je zet?”

-Bernardo Stamateas-

Heb vertrouwen, geloof in jezelf en wring jezelf niet in allerlei bochten voor de voorkeuren van anderen. Jezelf zijn zal je helpen om het geluk te bereiken waar je zo naar verlangt.

Jouw keuzes zijn de keuzes die jouw leven maken wat het is. Begin dus vandaag al met kiezen. Wie zal het voor het zeggen hebben in jouw leven? Jij of anderen? Wees een beetje egoïstisch naar jezelf toe en neem afstand van hetgeen anderen te zeggen hebben. Jouw leven is van jou en jij zal bepalen hoe je dit leven leidt.

Jezelf Accepteren

Wees je ervan bewust dat het vertrouwen dat je in jezelf hebt je zal helpen om verder te gaan, te proberen, te experimenteren; terwijl je wanneer je geen vertrouwen in jezelf hebt alleen maar last zult krijgen van onzekerheid.

Vraag jezelf af waar je met je leven heen wilt. Wil je zo perfect worden dat dit uiteindelijk je ondergang wordt? Het antwoord gaat schuil in niet perfect zijn.

Wees natuurlijk, probeer vooruitgang te boeken, maak fouten, leer en leef precies zoals je bent. Bevrijd jezelf van alles dat anderen je vertellen, alles dat jou blokkeert en verlamt. Wees vrij van alles en ga verder met je leven. Je mag nooit toestaan dat je zelf je grootste vijand bent.

–Illustratie met dank aan Malota–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.