Wanneer op jezelf zijn ondraaglijk is, onderneem dan actie

Wanneer op jezelf zijn ondraaglijk is, onderneem dan actie

Laatste update: 25 juni, 2018

Wanneer je over eenzaamheid nadenkt, zul je dit waarschijnlijk zien als iets negatiefs. We staan allen onder invloed van onprettige ervaringen en irrationele overtuigingen over het ‘in je uppie blijven.’ Als je hier geen oplossing op vindt, kun je het op jezelf zijn als iets ondraaglijks beginnen te zien.

Op het moment dat je je dus eenzaam voelt of denkt dat je voor altijd alleen zult blijven, begin je je dus slecht te voelen. Je voelt je onder druk gezet en begint je verstikt te voelen. Hierdoor kun je slechte keuzes gaan maken. Dit kun je het beste vermijden door actie te ondernemen.

“Op een zekere dag hield de staat van het op mezelf zijn me zo stevig in haar armen, dat ik genegenheid voor haar begon te voelen. Ik huilde als een kind en vertelde haar duizend verhalen. We praatten lange tijd als twee oude vrienden, namen vervolgens afscheid en gingen ieder onze eigen weg. Soms zien we elkaar nog eens, en dat doet me dan ook goed. Ze is niks veranderd: ze is nog altijd eerlijk, wijs en intelligent.”

-Kelbin Torres-

Identificeer wat je voelt

Wat voel je tijdens het op jezelf zijn? Boosheid, of misschien verdriet? Het is belangrijk om je emoties te identificeren wanneer je je alleen voelt zodat je ze kunt loslaten. Als je ze loslaat, kunnen ze je niet kwetsen. Als je ze negeert, gaan ze echter niet weg. Sterker nog: ze worden alleen maar verder opgeblazen vanbinnen. Uiteindelijk veranderen ze in een soort vergif dat de leegte binnenin je alleen maar vergroot.

Om te identificeren wat je voelt en welk effect dit op je heeft op zo’n moment, kan het bijhouden van een dagboek omtrent je emoties behulpzaam zijn. Hierin kun je lichamelijke sensaties, gevoelens en emoties noteren die je ervaart wanneer je alleen bent. Een alternatief is om een brief te schrijven naar iemand waarin je beschrijft hoe je je voelt. Je kunt zelfs een tekening maken, praten met iemand die je vertrouwt of professionele hulp zoeken.

Op jezelf zijn

Tijd maken om aan jezelf te werken

In het begin zul je waarschijnlijk denken dat je hier helemaal geen tijd voor hebt. Dat komt waarschijnlijk omdat het heel moeilijk is om te kijken naar iets wat je pijn doet. Je wilt het immers liever vermijden. Echter, datgene wat je kwetst recht in de ogen aankijken staat je toe om het los te laten. Daardoor kun je het uiteindelijk ook accepteren. Dit is een extreem belangrijke — zo niet cruciale — stap.

“En wanneer niemand je ‘s ochtends wakker maakt, niemand je ‘s avonds opwacht en je kunt doen wat je wilt, hoe noem je dat dan? Vrijheid of eenzaamheid?”

-Anoniem-

Als je eenmaal kunt aanwijzen wat het is waardoor je je eenzaam voelt wanneer je op jezelf bent, is het tijd voor de volgende stap. Je moet gedrag of gedachtepatronen die dit gevoel onderhouden zien te stoppen. Bijvoorbeeld: je zondert je misschien af van de meest nabije familieleden en vrienden omdat je slecht in je vel zit. Het is één ding om alleen te zijn, maar het is een ander ding om je op een manier te gedragen waardoor je alleen blijft. Zo’n gedrag wordt ook wel een ‘self-fulfilling prophecy’ (‘zelf-vervullende voorspelling’) genoemd.

“Op jezelf zijn is niet slecht, maar in grote hoeveelheden kan het onze levens behoorlijk inperken.”

Je moet moeite stoppen in het maken van nieuwe vrienden. Je zult je best moeten doen om relaties met mensen die ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt, achter je te laten. Probeer te letten op wanneer je uitnodigen accepteert voor gebeurtenissen waar je normaal gesproken niet deel aan zou nemen omdat je je slecht voelt. Vraag jezelf eens: “Als ik me niet zo zou voelen als ik nu doe, zou ik dan gaan?” Als het antwoord “ja” is, probeer het dan eens!

Verander je overtuigingen over het op jezelf zijn

Welke overtuigingen heb jij die ervoor zorgen dat op jezelf zijn ondraaglijk is? Misschien geloof je dat alleenstaand zijn wilt zeggen dat je een mislukkeling bent. Of wellicht heb je het gevoel dat je niet in staat bent om mensen aan je zij te krijgen en houden. Mogelijk heb je zelfs het gevoel dat dingen alleen doen gênant is.

De enige manier om deze gevoelens tegen te gaan, is door ze te accepteren en ze je niet laten leiden. Denk je dat het gênant is om alleen een kopje koffie ergens te drinken of alleen naar een film te gaan? Ga het dan juist doen! Je zult ontdekken dat je niet de enige bent die het doet. Nog belangrijker dan dat: je zult je realiseren dat je je er goed door kunt gaan voelen.

Gezicht bedekt met bloemen

Waarom pak je niet een nieuwe activiteit of hobby op? Misschien werk je 8 uur per dag en denk je dat je dat je niet nog meer in je dag kunt passen. Echter, wanneer je thuis komt na je werk en je alleen bent zonder verdere plannen, kun je gaan piekeren. Dit verbetert zelden je kijk op het op jezelf zijn en eenzaamheid. Probeer dus in plaats hiervan tóch die avondcursus te doen die je altijd al wilde doen of ga fitnessen en volg die Zumba les na je werk.

Zelfactualisering

Er bestaan middelen die je kunnen helpen te groeien als een persoon en tot zelfactualisering kunnen leiden. Hierdoor kun je bovendien nieuwe mensen leren kennen en zul je je realiseren dat je niet zo alleen bent als je denkt! Je hoort hiervoor echter met een actieve houding je verdriet te confronteren en je te realiseren dat je niet van anderen afhankelijk hoeft te zijn om gelukkig te worden.

“Waarom proberen de meeste mensen alleen zijn te vermijden? Omdat niet iedereen hiervan kan genieten.”

-Carlo Dossi-

Meisje met bloemen en vlinder

Trek je overtuigingen in twijfel. Vergelijk jezelf niet met anderen. Doe waar je zin in hebt zonder je zorgen te maken of anderen wel of niet mee kunnen doen. Je geluk en vermogen tot genieten staan op het spel. Je verdient het allerbeste; je verdient het om je goed te voelen en blij te zijn met jezelf als persoon en als je enige gezelschap. Dit geldt niet alleen wanneer er andere mensen bij je zijn of wanneer je een relatie hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.