Wanneer je ex zijn of haar leven weer oppakt

Wanneer je ex zijn of haar leven weer oppakt

Laatste update: 27 juli, 2017

Voor sommige mensen is het zeer moeilijk om te moeten accepteren dat hun ex een nieuwe relatie heeft. Hier kunnen meerdere factoren verantwoordelijk voor zijn, zoals nog steeds verliefd zijn op je ex, niet goed om de relatie hebben gerouwd, of niet willen dat het goed gaat met de ander voordat het goed gaat met jou.

Er op wat voor manier dan ook achter komen dat je ex zijn leven ‘weer heeft opgepakt’, hoeft niet altijd goed nieuws te zijn, zelfs wanneer het al vrij lang uit is. Waarom is het soms zo moeilijk om blij te zijn voor die andere persoon? Wat speelt er zich in ons af dat ons ervan weerhoudt de dingen die gebeurd zijn achter ons te laten? Is het een waarschuwingsteken dat ons vertelt dat we diep vanbinnen eigenlijk niet wilden dat de relatie tot een einde kwam, of dat we stiekem nog altijd verliefd zijn op onze ex?

Het is van essentieel belang om goed te rouwen

Misschien zal het weken, maanden of zelfs jaren duren, maar we moeten allemaal door de ‘rouwfase’ heen (het heeft dezelfde benaming als wanneer iemand die ons na aan het hart ging overlijdt, maar het houdt in dat we moeten accepteren dat iemand die veel voor ons betekent niet meer aan onze zijde zal staan). Het doet er niet toe wie de relatie heeft beëindigd, zelfs voor degene die besloten heeft om deze stap te zetten, zal deze stap gevolgen hebben.

Deze periode dient om ons te helpen om ons aan deze nieuwe realiteit aan te passen, om te begrijpen dat het leven nu anders is, en dat alles wat gebeurd is, gebeurd is met een reden en een verklaring. Met andere woorden, het helpt ons om te accepteren dat de pijn niet voor altijd zal zijn en dat we nog altijd vooruit kunnen gaan, zelfs als deze persoon geen deel meer uitmaakt van ons heden en onze toekomst. Hij legde simpelweg een deel van de reis met ons af en behoort nu tot het verleden.

Tijdens het rouwproces is het verstandig om ons weer te richten op de dingen die we leuk vinden, om onze gevoelens uit te pluizen en natuurlijk om te kijken wat we kunnen leren van de fouten die we hebben gemaakt. Niemand kan garanderen dat zelfs als we denken er helemaal overheen te zijn, we geen terugval kunnen krijgen, of momenten van verdriet kunnen ervaren die verbonden zijn aan ons verlies, toch is het echt zo dat onze wonden na verloop van tijd vanzelf zullen genezen.

Ik heb al gerouwd, waarom zijn mijn gevoelens nog steeds in ‘tweestrijd’?

Niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk is om deze test te doorstaan… waarschijnlijk denken we dat we over onze ex heen zijn en dat we niet meer om hem geven, totdat iets (een woord, een foto, een ontmoeting) weer allerlei herinneringen bij ons naar boven haalt. Zo diep in onze emoties graven en herinneringen tevoorschijn toveren vanuit de diepste kist in ons geheugen, kan zelfs de meest sterke persoon het gevoel geven dat hij zwak is.

Wanneer we erachter komen dat onze ex een nieuwe relatie heeft, gaan onze emoties als een gek tekeer, en begrijpen we niet precies waarom. ‘Als ik hem al was vergeten, waarom stoort dit mij dan nog steeds?’ ‘Is hij zo snel verdergegaan met zijn leven?’ ‘Hoe kan het dat hij zijn leven sneller weer heeft opgepakt dan ik?’ ‘Nu zal ik hem nooit meer terug kunnen krijgen!’ Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de dingen die we onszelf afvragen wanneer we geconfronteerd worden met deze situatie, die velen van ons reeds hebben moeten doorstaan.

We denken dat wanneer iemand een nieuwe partner krijgt, al het andere in het verleden wordt gelaten, maar zo simpel is het niet. Er zijn genoeg mensen die hun ex proberen te vergeten door een nieuwe relatie te beginnen. Dit zijn de mensen die denken dat ze niet alleen kunnen zijn of dat ze iemand anders nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn.

Ex Pakt Leven Weer Op

Natuurlijk bestaan er ook mensen die na een relatiebreuk juist hun ‘zielsverwant’ tegenkomen, omdat ze tijdens hun rouwproces hun best hebben gedaan om te leren van hun fouten en te begrijpen waar ze naar op zoek waren in hun relatie.

Dat je ex nu opnieuw ‘bezet’ is hoeft dus helemaal niet te betekenen dat deze ‘vervanging’ beter is dan jij, dat hij jou zo snel vergeten is, dat jij slechts een plezierige afleiding was, of dat hij nooit om je heeft gegeven. Het houdt simpelweg in dat hij een manier heeft gevonden om zijn leven weer op te pakken en weer in de liefde te vertrouwen.

Te horen krijgen dat je ex een nieuwe relatie heeft is goed nieuws

Hoe moeilijk het ook voor je is om dit in te zien en te accepteren, het feit dat je ex een nieuwe relatie heeft is geweldig. Misschien zie jij dit nog niet echt zo en blijf je jezelf alsmaar bekritiseren voor alles wat je fout hebt gedaan, misschien begrijp je niet dat hij in staat was om jou zo snel ‘te vervangen’, of misschien laat dit nieuws wel zien dat jij nog niet helemaal over hem heen bent.

Als je er nog steeds niet in geslaagd bent om iemand te vinden die aan jouw standaarden voldoet, geef de hoop dan niet op, raak niet overtuigd van de gedachte dat jij slechter bent dan anderen, en vergelijk je eigen leven ook niet met het leven van je ex. Maak gebruik van deze tijd alleen om jezelf beter te leren kennen, om je wonden uit het verleden te helen, om de dingen die er in je omgaan te begrijpen, en om je wederom te richten op je toekomst.

Als je daarentegen zelf ook al een nieuwe relatie hebt, en het je nog steeds stoort dat je ex ook iemand nieuws gevonden heeft, dan komt dit misschien niet doordat je nog altijd verliefd op hem bent, maar eerder doordat je last hebt van iets dat ook wel een ‘narcistische wond’ genoemd wordt.

Wat houdt dit in? Het houdt in dat onze liefde voor onszelf een zachte klap heeft gekregen die ons dwingt te accepteren dat iemand anders nu de plaats heeft ingenomen die ooit voor ons gereserveerd was. Jaloezie? Afgunst? Een klein beetje van beide! Probeer helder na te denken en probeer je gevoelens niet voor je gedachten te plaatsen. We hebben allemaal het recht om gelukkig te zijn en onze tijd door te brengen met iemand die veel voor ons betekent!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.