Waarom zijn sommige mensen bang voor een verbintenis?

Sommige mensen zijn bang om een ​​relatie aan te gaan. Deze gevoelens zijn vaak het gevolg van eerder trauma.
Waarom zijn sommige mensen bang voor een verbintenis?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 01 september, 2023

Mensen hebben de neiging om bang te zijn voor een verbintenis omdat de situatie gevoelens van afwijzing in hen oproept. Irrationele angst leidt echter nooit naar het juiste pad, omdat het gebaseerd is op onzekerheid of trauma’s uit het verleden.

Mensen bestaan vaak in hun eigen kleine bubbels waar alles perfect is. Ze leven op hun eigen manier, omringd door de mensen van wie ze houden, enz. Toch verschijnt er angst op het moment dat iets of iemand hen en hun comfortzone in gevaar brengt. In feite voelen ze zich ‘aangevallen’.

Dat komt omdat ze het gevoel hebben dat iets hun perfecte wereld gaat destabiliseren en ze defensief worden. Tot op zekere hoogte is dit logisch. Het is dezelfde soort actie die een moeder onderneemt als iets haar baby bedreigt.

Angst voor een verbintenis

Dit soort mensen gelooft dat een relatie iets is dat hun intimiteit, vrijheid, persoonlijkheid, enz. wegneemt. In zekere zin is het begrijpelijk dat ze bang zijn of niet staan te springen om een verbintenis zoals een formele verkering, samenwonen of trouwen.

Toch moeten ze proberen om liefde te zien als een toestand waarin beide partijen veel ontvangen en geven, van gezelschap tot welzijn en veiligheid, enz. Dan zal hun angst verdwijnen.

Dat zou de ideale situatie zijn. Toch gebeurt het niet altijd. Dat komt omdat angst een extreem krachtig wapen is dat zelfs de meest georganiseerde onder ons uit balans brengt. In feite brengt het de middelen die we hebben en die we zouden kunnen verliezen in balans, niet wat we zouden kunnen winnen.

Daarom wordt gezegd dat angst voortkomt uit onzekerheid. Het wordt gecreëerd door verschillende factoren en kan vele jaren van trauma’s of slechte gevoelens veroorzaken. Bovendien leidt het tot andere ervaringen, zoals frustratie, ongemak en depressie.

Verveeld stel

Als we onze eigen capaciteiten of emotionele vermogens niet weten te herkennen, hebben we de neiging om alles te vermijden wat bij ons alarmbellen doet rinkelen. Bijvoorbeeld een mogelijke formele liefdesrelatie. Je zou kunnen zeggen dat dit duidt op een slechte aanpassing aan verandering. Want verandering moet altijd als positief worden gezien.

Iemand die zichzelf als zwak of kwetsbaar ziet, zal een schild opzetten zodat niemand hem kan raken. Maar in werkelijkheid zijn zij de bedreiging en niet de anderen.

Kenmerken van mensen die bang voor een verbintenis zijn

  • Ze zijn niet in staat om persoonlijke beslissingen te nemen. Dat komt omdat ze echt bang zijn voor verandering en het verlaten van de comfortzone die ze hebben gecreëerd.
  • Ze zijn star en inflexibel en willen dat alles goed geregeld is. Zo niet, dan worden hun verdedigings- of alarmmechanismen geactiveerd
  • Ze hebben meestal problemen met het uiten van hun gevoelens. Ze willen bijvoorbeeld nooit praten over belangrijke onderwerpen, of wat ze voelen of denken over iets of iemand. Dit veroorzaakt een grote mislukking in de communicatie met hun omgeving
  • Ze voelen zich zelf zo onzeker, dat ze het niet kunnen verdragen dat anderen zich zelfverzekerd voelen. Als gevolg daarvan spreken ze vaak slecht over anderen of bekijken ze hen op een verkeerde manier. In feite doen ze hun best om zichzelf ervan te overtuigen dat deze mensen niet zo geweldig zijn als iedereen denkt.
  • Ze hebben waarschijnlijk een dramatische episode meegemaakt tijdens hun kindertijd of adolescentie. Bijvoorbeeld een vader die hen in de steek liet, de dood van een geliefde, een verstikkende opvoeding, een opvoeding die te rigide of permissief was, een vorige partner die hen verliet, enz.
  • Ze zijn meestal extreem aantrekkelijk en hebben de neiging om ‘op het veld te spelen’. Wat echter tegenstrijdig is, is dat ze meestal op zoek zijn naar een stabiele partner om hen te beschermen. Later merken ze echter dat ze de situatie niet aankunnen. Sterker nog, op een gegeven moment neemt de angst bezit van hen en merken ze dat ze niet verder kunnen met de relatie.
  • Ze rechtvaardigen hun angsten of onzekerheden op verschillende manieren, maar nooit door erover te praten. Ze nemen hun verantwoordelijkheden of gevoelens niet op zich, dus proberen ze de relatie te beëindigen om hun vermeende ‘stabiliteit’ terug te krijgen en terug te keren naar hun comfortabele bubbel.
Ruziënd stel

Hoe om te gaan met angst voor een verbintenis?

Als je jezelf herkent in een van de bovenstaande gedragingen, dan ben je waarschijnlijk bang voor een verbintenis. Dit zijn een paar tips om hier beter mee om te gaan.

  • Geef toe dat je een emotionele beperking hebt waaraan je moet werken. Evalueer je werkelijke behoeften en riskeer uit je comfortzone te komen om iets meer, iets beters te krijgen. Een goed gevoel van eigenwaarde is van het grootste belang.
  • Overwin je angst door hem onder ogen te zien. Jiddu Krishnamurti zei: “Als je angst tegenkomt, staar het dan in de ogen. Zie het onder ogen en je zult zien dat het vervaagt”. Er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen, maar de meest gebruikelijke is om datgene wat je angst veroorzaakt niet uit de weg te gaan. Dat is omdat weglopen niets oplost.
  • Introduceer geleidelijke veranderingen. Op deze manier past je geest zich geleidelijk aan elke verandering aan voordat je naar de volgende gaat. Je zult je in controle gaan voelen. Onthoud dat je je hersenen kunt trainen, net als elke andere spier in je lichaam.
  • Vergroot je zelfvertrouwen. Waardeer en erken positief zowel je mogelijkheden als je beperkingen. Je kunt ervan leren.
  • Druk je eigen gevoelens geleidelijk uit en accepteer die van anderen. Dit zal je spanning verminderen en je zult je meer ontspannen voelen. Misschien kun je je gevoelens in het begin niet face-to-face uiten, maar je kunt proberen ze op te schrijven in een notitieboekje of ze voor een spiegel uit te spreken.
  • Vertrouwen. Dit is de sleutel tot elke relatie. Als je eerder een slechte ervaring hebt gehad, betekent dat niet dat het per se weer zal gebeuren. Zoals altijd is communicatie de sleutel.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.