Angst voor intimiteit

Ben je bang voor intimiteit? Raak je in paniek als je iemand 'in het echt' ontmoet en je je hart een beetje moet openen? We onderzoeken de mogelijke oorzaken en geven je enkele tips om je te helpen deze angst het hoofd te bieden.
Angst voor intimiteit
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 02 oktober, 2022

Je hebt iemand ontmoet die je leuk of interessant vindt. Je hebt afgesproken voor een drankje en voor een etentje. Plotseling ontstaat er een iets intiemer moment. Je raakt in paniek. Wat gebeurt er met je? Misschien heb je last van angst voor intimiteit.

Deze angst kan het je moeilijk maken om diepe emotionele banden aan te gaan met de mensen die je leuk vindt, degenen die je in je leven wilt, of gewoon degenen die je beter wilt leren kennen. Het kan voorkomen in vriendschappen en familiebanden, maar ook in romantische relaties.

In dit artikel helpen we je ontdekken wat er achter het soort angst kan zitten dat je ervan weerhoudt om anderen in je leven toe te laten, en hoe je die onder ogen kunt zien. Volg ons advies op en je zult geleidelijk merken dat het verdwijnt en dat je gaat genieten van een positief emotioneel leven.

Intimiteit in relaties

Wat is intimiteit precies? Volgens het Oxford English Dictionary is het “de toestand van het hebben van een nauwe persoonlijke relatie met iemand.” Het is een begrip dat nauw verbonden is met het gebied van liefde en relaties, dat ook geëxtrapoleerd kan worden naar praktisch elke persoonlijke relatie.

Als je intiem wordt met een ander, creëer je een gemeenschappelijke ruimte van liefde, genegenheid, vertrouwen en nabijheid met die ander.

Intiem zijn betekent ook in contact komen met de gevoelens van een ander, dichter bij elkaar komen en je emotioneel openstellen.

“Misschien is er geen grotere intimiteit dan die van twee blikken die elkaar ontmoeten, stevig en vastberaden, en simpelweg weigeren uit elkaar te gaan.”

Jostein Gaarder

Stel knuffelt elkaar
Intimiteit is een essentieel aspect van het verdiepen van relaties met anderen.

Hoe genereer je intimiteit met anderen

Om intimiteit met anderen te genereren, heb je een vertrouwde en prettige omgeving nodig, zodat je je open kunt stellen voor de ander, hem kunt gaan vertrouwen, je angsten los kunt laten en jezelf durft te zijn.

Dit is echter niet altijd gemakkelijk te bereiken. Sterker nog, sommige mensen hebben er echt moeite mee om intiem te zijn met anderen. Dus waarom gebeurt het en hoe kun je beginnen anderen in je leven toe te laten?

Angst voor intimiteit: waarom gebeurt het?

Angst voor intimiteit is heel gewoon. Het gebeurt wanneer je bang bent om een gemeenschappelijke ruimte met een ander te genereren en je individualiteit voor een paar momenten los te laten. Waarom gebeurt het? Waarom ben je zo bang om intiem te zijn met anderen?

Angsten achter de angst voor intimiteit

Enkele van de meestvoorkomende oorzaken zijn:

  • Angst om de controle over je eigen onafhankelijkheid te verliezen.
  • Bang zijn voor afwijzing of verlating.
  • Angst om geschaad te worden. Bijvoorbeeld bang zijn dat anderen tegen je liegen, je gebruiken misbruiken, enz.
  • Angst om jezelf bloot te geven. Bang zijn dat anderen je zwakheden zullen ‘ontdekken’.
  • Angst om compromissen te sluiten.
  • Angst om verliefd te worden.

Angsten, angsten, angsten. Zoals je ziet, gaan achter de grote angst voor intimiteit vele andere schuil die je kunnen verlammen en in de weg staan van wat je werkelijk wilt. Bijvoorbeeld kwaliteitsrelaties aangaan en je openstellen voor anderen, etc.

Laag zelfbeeld

Veel van deze angsten worden gevoed door een laag zelfbeeld of door een interne stem die je vertelt dat je het niet verdient om verliefd te worden. Met andere woorden, een negatieve interne dialoog in de vorm van een zelfboycot. Het is onbewust, maar het is er wel.

Een onzekere gehechtheid

Als je een onzekere gehechtheid (Spaanse link) stijl aan al deze factoren (zij het vermijdend, ambivalent/angstig, of ongeorganiseerd ), dan heb je de geschikte voedingsbodem voor het ontwikkelen van een angst voor intimiteit, voor contact met een ander, en voor het je emotioneel openstellen.

Dat komt omdat je, in dit geval, als kind ‘begreep’ dat, door je open te stellen voor anderen, ze je zouden kunnen schaden of dat er niet aan je emotionele behoeften zou worden voldaan.

Gehechtheid in de kindertijd beïnvloedt in hoge mate de manier waarop we ons als volwassenen emotioneel verbinden met anderen. Als de gehechtheid in de kindertijd niet veilig is, zullen we ons niet veilig genoeg voelen om gezonde en sterke banden te ontwikkelen, via ruimtes als intimiteit.

Hoe de angst voor intimiteit onder ogen te zien

Kan de angst voor intimiteit overwonnen worden? Wat kun je eraan doen? We geven je vier tips om je te helpen deze situatie onder ogen te gaan zien:

1. Begin een proces van introspectie

Als je wilt weten wat er met je gebeurt en of het echt een angst voor intimiteit is die je verlamt, is het misschien tijd om in jezelf te kijken en je af te vragen wat er met je gebeurt. Hoe voel je je? Ben je echt bang? Zo ja, waarvoor?

Dit proces van introspectie zal je helpen je angsten en je emoties te lokaliseren. De tweede stap zal zijn dat je jezelf blootstelt en kijkt welke emoties er opkomen als iemand dichter bij je komt dan normaal.

2. Stel jezelf geleidelijk bloot

Om te ontdekken wat er achter deze angsten schuilgaat, is het belangrijk dat je jezelf geleidelijk blootstelt aan intimiteit. Forceer jezelf niet. Je kunt beginnen met kleine stapjes, zoals iemand die je leuk vindt om zijn nummer vragen, hem mee uit vragen voor een drankje, of hem een intiem detail over jezelf vertellen.

Je vindt het misschien leuk om een persoonlijke lijst van deze stappen te maken en, elke keer dat je er een voltooit, af te vinken.

3. Ga in therapie

Hoewel de vorige aanbevelingen kunnen helpen, is psychotherapie in werkelijkheid de beste manier om jezelf te leren kennen en te ontdekken waarom je bent zoals je bent, wat er met je gebeurt, en vooral wat je emotioneel nodig hebt.

Een therapeut kan je begeleiden in dit proces van introspectie dat je al begonnen bent en tot de wortel van het conflict doordringen. Ze zullen je helpen de oorzaken van je angst voor intimiteit te ontdekken en acties en hulpmiddelen voorstellen om je te helpen het te herkennen en je de ruimte te geven om het onder ogen te zien.

Man in therapie
Psychologische therapie zal je helpen de oorzaken van je angst voor intimiteit te leren kennen en hoe je ermee om kunt gaan.

4. Zie je angst onder ogen en luister naar de boodschap ervan

Enigszins paradoxaal genoeg moet je je angst de ruimte geven. Je moet er niet voor weglopen, of proberen het in te kapselen en naar de verste uithoek van je geest te sturen. Luister in plaats daarvan naar wat het je probeert te vertellen.

Misschien is er een wond in je verleden die nog niet helemaal geheeld is. Of heeft een situatie, zoals afwijzing, je getekend en kun je die niet te boven komen. Misschien ontbreekt het je gewoon aan zelfvertrouwen.

Wat er ook achter je angsten ligt, het is belangrijk om te luisteren naar de emotionele boodschappen die uit je binnenste komen wanneer je met iemand intiem begint te worden. Deze zullen betekenis hebben in het kader van je leven. Meer in het bijzonder in dat van de relatie zelf.

Je verdient het om je op een gezonde manier te binden

Onthoud dat je het verdient om te genieten van gezonde en intieme relaties. Daarvoor moet je echter misschien naar je innerlijke kind luisteren.

Misschien heb je psychologische therapie nodig om je verleden te analyseren of je heden te begrijpen, zodat je kunt beginnen je open te stellen voor anderen. Zoek naar redenen om anderen te vertrouwen, open je hart en geef kansen aan mensen die de moeite waard zijn en die een mooie band met je willen delen.

Je verliest nooit door lief te hebben. Je verliest altijd door je in te houden.

-Barbara de Angelis-

Alleen jij kunt deze dingen voor jezelf ontdekken. Geef jezelf de kans en je zult zien hoe je, geleidelijk aan, kunt genieten van momenten van intimiteit met degenen bij wie je voelt dat je jezelf kunt zijn. Je verdient het. Onthoud dat!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Morfa, J.D (2003) Prevención de los conflictos de pareja. Bilbao: Desclée de Browner.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.