Waarom zijn liedjes over relatiebreuken zo succesvol?

Liedjes die over liefdesverdriet gaan, zoals die van Shakira, Miley Cirus en Taylor Swift, trekken meestal veel aandacht en worden bij miljoenen gedownload. Waarom gebeurt dit?
Waarom zijn liedjes over relatiebreuken zo succesvol?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 januari, 2024

Een van de meest iconische liedjes over het einde van een relatie is “I Will Always Love You.” Het werd gezongen door Whitney Houston en populair gemaakt in de film The Bodyguard. Het lied was een doorslaand succes en wist in 1992 14 weken lang op nummer 1 te blijven in de Billboard Hot 100. Interessant is dat dit lied in 1973 werd geschreven door Dolly Parton.

De koningin van de Amerikaanse country, een genie als het gaat om het schrijven van liedjes over dit specifieke thema, bracht het lied ook naar nummer één in de muzieklijsten. Nu is het haar peetdochter, singer-songwriter Miley Cyrus, die streaming records breekt met haar nieuwste single, “Flowers.”

Het lijkt erop dat we een tijdperk hebben bereikt waarin relatiebreuken, althans op muzikaal gebied, niet langer worden ervaren met wanhoop en melancholie. In feite maakt het einde van de liefde tegenwoordig plaats voor empowerment. Soms wordt de romantische liefde zelfs gedeconstrueerd en wordt het idee gepromoot dat je geen partner nodig hebt om gelukkig te zijn.

Inderdaad, de tijden zijn veranderd, maar onze fascinatie voor liedjes die het hebben over het einde van de liefde blijft bestaan. Dus, wat is de reden voor dit fenomeen dat zo diep geworteld is in ons collectieve onbewuste?

“Ik kan bloemen voor mezelf kopen.
Mijn naam in het zand schrijven.
Urenlang tegen mezelf praten.
Dingen zeggen die je niet begrijpt.
Ik kan met mezelf gaan dansen.
En ik kan mijn eigen hand vasthouden.
Ja, ik kan beter van mezelf houden dan jij.”

-Miley Cyrus, “Flowers”, 2023-.

Miley Cyrus en Liam Hemsworth
De breuk met Liam Hemsworth inspireerde Miley Cyrus tot het schrijven van het lied, “Flowers.”

De aantrekkingskracht van liedjes over relatiebreuken

Liedjes over relatiebreuken kruipen onder je huid. Ze geven je kippenvel en wekken de meest intense gevoelens in je op.

Het maakt niet uit of de teksten je een paar tranen doen laten of je uitnodigen om te dansen nadat je de deur hebt dichtgeslagen voor die persoon die je vroeger zo graag wilde. Voorbij de omstandigheden die het liefdesverdriet in de liedjes veroorzaken, liggen de emoties, die waarmee je je zo identificeert.

Een paar weken geleden gaf de halve wereld commentaar op het nieuwste liedje van Shakira en Bizarrap, waarvan de tekst, geheel expliciet, hun vroegere partners afkraakte. Dit verschijnsel is echter niet nieuw.

Praten over giftige relaties en de teksten omzetten in gelieerde catharsismechanismen is een klassieke actie. Alleen genereert het tegenwoordig likes en lokt het oneindige debatten uit op sociale media waaraan iedereen wil bijdragen.

Toch, afgezien van sensatiezucht, waarom trekken liedjes over relatiebreuken ons zo aan?

Gebroken harten worden niet genezen door antiseptische middelen. Maar, liedjes over breakups blijken eerder helend te zijn.

1. Empathie: we hebben allemaal soortgelijke situaties meegemaakt

Soms vervliegt de liefde, zonder uitleg. Op andere momenten word je wreed bedrogen en verraden. Er zijn duizenden liedjes voor alle soorten relatiebreuken, en het luisteren naar teksten die je herinneren aan je eigen verhalen ontsteekt empathie.

En dat niet alleen. Het zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt. Dat komt omdat het troostend is om te weten dat andere mensen door soortgelijke emotionele afgronden zijn gegaan.

Plotseling is er iemand die precies verwoordt hoe jij je voelt. Dat is verbazingwekkend en aangenaam tegelijk.

2. Luisteren naar liedjes over liefdesverdriet is helend

“Someone Like You” van Adele. “Lose You To Love Me” van Selena Gomez. “Back to Black” van Amy Winehouse en “Alone Again (Naturally)” van Gilbert O’Sullivan. Liedjes over relatiebreuken zijn de essentie van verdriet, maar voor de menselijke geest zijn ze troostend. Bovendien houden onze hersenen ervan, tot het punt dat ze echt helend zijn.

Uit onderzoek (Engelse link) van King’s College, Londen (VK) blijkt dat liedjes bepaalde fysiologische processen kunnen bemiddelen die ons lichamelijk en psychologisch welzijn verbeteren. Ze stellen ons in staat onze verhalen te herzien, onze emoties te luchten en onszelf te kalmeren terwijl we urenlang naar hun droevige teksten luisteren.

3. Ze stellen je in staat emotionele onrust te verwerken.

Het achterlaten van degenen die het woord voor je betekenden doet niet alleen pijn en maakt dat je je verloren voelt. Het zorgt ook voor emotionele onrust. Om nog maar te zwijgen over hoe moeilijk het is om te rouwen als je herinneringen zo zwaar wegen, maar je toch weer terug moet naar je eigen leven.

Door te luisteren naar liedjes over relatiebreuken kun je je gevoelens opnieuw richten om ze beter te begrijpen. Ze kunnen je helpen de reden van je woede te begrijpen en je helpen die te beheersen. Of, je kunt de ervaring verlichten.

Ze helpen je ook verdriet te verdragen, omdat je weet dat anderen hetzelfde hebben meegemaakt. Emoties worden gecondenseerd in teksten die je kunt meezingen en je bent in staat je eigen gevoelens los te laten om verder te kunnen.

4. Ze leren je dat je, ondanks alles, zult overleven

Tegenwoordig zijn liedjes over breakups empowerend. Ze leren je dat je, ondanks de pijn die je nu voelt, niet zult sterven van liefdesverdriet, maar dat je zult overleven. Bovendien kun je leren van je ervaringen en jezelf helderder, sterker en onafhankelijker zien.

Sterker nog, breakups kunnen, verre van je te vernietigen, zelfs dienen als waardevolle inspiratie.

5. De echte verhalen achter de liedjes over relatiebreuken

Als mensen worden we bewogen door nieuwsgierigheid. We willen weten wat er schuilgaat achter wat we niet kunnen zien. Het lied van Shakira en Bizarrap genereerde zo’n impact omdat ineens aan de wereld werd onthuld wat de Colombiaanse voelde over haar breuk met Gerard Piqué.

Bovendien, als velen van ons de videoclip “All Too Well” van Taylor Swift in detail analyseren, dan is dat om te ontcijferen hoe haar relatie met Jake Gyllenhaal was.

Inderdaad, tussen de regels door lezen om te begrijpen en een glimp op te vangen van persoonlijke feiten over hoe het liefdesverhaal van een zangeres was, is een van onze favoriete hobby’s.

Brieven en emoties

Sommigen van jullie herinneren zich misschien het album, Biophilia van de IJslandse zangeres Björk. Ze zong over wetenschap, cellen, virussen en hemellichamen. Dit werk kreeg grote erkenning, maar bijna niemand herinnert zich ook maar één van die liedjes. Misschien omdat, hoewel wetenschap mooi en fascinerend is, het ons niet zo opwindt als het complexe universum van de liefde.

Ten slotte zullen teksten die spreken over droevige liefdesverhalen of de noodzaak om jezelf weer op te bouwen na een breuk je altijd ontroeren. Je bent immers een emotioneel wezen dat boven alles hunkert naar liefde.

Redactionele credits: Frederic Legrand – COMEO en Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mitchell, L. A., & MacDonald, R. A. (2006). An experimental investigation of the effects of preferred and relaxing music listening on pain perception. Journal of Music Therapy, 43(4), 295-316.
  • Salimpoor, V. N., Benovoy, M., Larcher, K., Dagher, A., & Zatorre, R. J. (2011). Anatomically distinct dopamine release during anticipation and experience of peak emotion to music. Nature Neuroscience, 14, 257-262. doi:10.1038/nn.2726

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.