Drie tips om liefdesverdriet te overwinnen

In dit artikel geven we je tips om over liefdesverdriet hee te komen. Lees dus snel verder.
Drie tips om liefdesverdriet te overwinnen

Laatste update: 26 februari, 2022

Liefdesverdriet impliceert een diepe droefheid en grote wanhoop die voortkomen uit de onmogelijkheid om bij iemand te zijn van wie je houdt. De andere persoon houdt misschien niet van je of heeft wel van je gehouden, maar nu niet meer. Je bevindt je dan in een situatie die je niet kunt accepteren, maar wat er ook gebeurt, je zult nog steeds niet kunnen krijgen wat je wilt.

“De ergste manier om iemand te missen, is door naast hem te zitten en te weten dat je hem nooit kunt krijgen.”

Gabriel García Márquez

Zoals bijna alles in het leven, brengt liefdesverdriet ook een proces van reflectie, zelfontdekking en groei met zich mee. Leonardo Palacios legt uit: “Verliefdheid is een gevoel van, in het algemeen, verdriet, en het heeft drie fasen: ontkenning, schuld en acceptatie.”

Ontkenning houdt volgens Palacios in dat wordt geprobeerd het verlies of een deel van het verlies te recupereren. Schuld daarentegen houdt in dat iemand wordt gezocht die verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd. Tot slot impliceert acceptatie de instemming met en het begrip van de emotionele breuk.

Het is echter belangrijk om te verduidelijken dat deze drie fasen niet altijd volledig worden ervaren of overwonnen. Dit belemmert en belemmert uiteindelijk de normale ontwikkeling van een persoon in zijn sociale en emotionele leven.

Om dit te voorkomen, volgen hier drie tips die je kunnen helpen liefdesverdriet te overwinnen.

Trieste vingers

1. Begrijp dat liefde een begin en een einde heeft

Misschien wel het meest verontrustende aan liefde is dat het, net als zoveel andere gebeurtenissen in het leven, een begin en een einde heeft. Zelfs de grootste en meest complete liefdes in de wereld moeten eindigen, het kan de dood zelf zijn die ze beëindigt. Dat is het einde van het verhaal, en dit veroorzaakt veel pijn.

Over het algemeen is het niet nodig dat de dood zijn rol speelt om te begrijpen dat liefde vluchtig is. Misschien komt dit deels voort uit het dynamische karakter van moderne generaties: alles gaat snel, alles vliegt voorbij en niets blijft. Het probleem is dat soms een verhaal dat voorbestemd is om te eindigen, in je hart vast komt te zitten.

Wat je verwachtingen ook zijn, liefde is altijd een onzeker gebied. Bovendien is het om de een of andere reden zeker dat als er liefde is, er ook wat pijn is. Vroeg of laat leiden “A” of “B” omstandigheden altijd tot het einde. Helaas is dit de onontkoombare realiteit.

2. Het ene vervangt het andere niet

De gretigheid om bij iemand te zijn – misschien zonder eigenlijk te weten waarom – zorgt ervoor dat we soms van partner wisselen zoals we van kleding wisselen. En wanneer een persoon de rouw van een breuk niet goed ervaart, zal hij in plaats van zijn probleem op te lossen gewoon een ander aan zijn leven toevoegen.

Per slot van rekening “het ene vervangt het andere niet.” Integendeel, het zinkt in de wond en zorgt ervoor dat het nog groter wordt. Het probleem is dat we in een keten van nieuwe relaties en verbroken relaties terecht kunnen komen. Uiteindelijk leidt dit alleen maar tot een diep gevoel van leegte, zo niet depressie of angst.

Het heroverwegen van je emotionele leven is een positieve stap. Om echter weer op een gezonde manier lief te kunnen hebben, moet je eerst verdienen aan je ervaringen uit het verleden. Zonder dat is het duidelijk wat er gaat gebeuren. Immers: “Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen.” Dit geldt des te meer als het je eigen geschiedenis is.

Tekening van een meisje met een papieren bootje

3. Je grote liefde vergeet je niet van de ene op de andere dag

Liefdesverdriet is een moeilijke ervaring. Het is echter belangrijk om het op verschillende momenten te ervaren. Hierdoor kunnen we groeien en volwassen worden. Bovendien moet je niet vergeten dat echt leren niet uit boeken komt (ook al zijn ze een grote hulp), maar uit levenservaringen.

Je mag niet vergeten dat pijn een gevoel is dat we allemaal van nature proberen te vermijden. We zeggen niet dat je groeit om van pijn te genieten – helemaal niet – maar dat je je ervan bewust moet zijn dat het soms werkt als de grootste leraar van het leven.

Het maakt deel uit van de wijsheid van het universum. Het is een kans om onszelf beter te leren kennen en om te onthouden dat we veel waardevolle lessen kunnen leren als we iets ontnemen waar we van houden.

Daarom moet je het tijd geven. Rome is niet op één dag gebouwd, en grote liefdes groeiden ook niet in één dag. Onze ervaringen van liefde zijn intens en complex, daarom is het noodzakelijk om ze goed te verteren en de pijn en het ongemak dat ze ons veroorzaken te beheersen. Zo kunnen we echt leren van de situatie.

Er is geen magisch recept om liefdesverdriet te genezen. Onthoud echter dat als je een moeilijke tijd doormaakt, het belangrijk is om te onthouden dat je altijd tolerant moet zijn. Dit betekent verdraagzaam zijn met jezelf, met de geliefde die niet meer bij je is, en met de krachtige en verrassende dynamiek van dit steeds veranderende leven. Wellicht ook interessant voor jou

Je verliest nooit door liefde te geven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Je verliest nooit door liefde te geven

Je verliest nooit door liefde te geven. Dat komt omdat het oprecht, met passie en genegenheid aanbieden van liefde, je waardig maakt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.