Groeien in de liefde: wat doe je wel en wat niet in een relatie?

Groeien in de liefde: wat doe je wel en wat niet in een relatie?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 03 mei, 2018

Voor vele mensen is het hebben van een vaste partner zo’n beetje een onmogelijke missie geworden. Maar het hoeft niet zo te zijn. Houden van en je laten beminnen is een eenvoudige en spontane daad. We zullen het hier aantonen met een overzicht van wat je wel en niet moet doen in de liefde. Wij zijn het die alles uiteindelijk ingewikkeld maken. Het is waar dat de liefde ons kwetsbaar maakt. Maar er komt een moment waarop we ons hart moeten dragen en denken aan hoe we kunnen groeien in de liefde. Het resultaat is dat we vaak gekwetst worden. We beslissen dan om ons nooit meer open te stellen. Want we willen dit allemaal niet nog eens meemaken.

Het probleem is dat we enkele van de mooiste aspecten van de liefde mislopen als we zo terughoudend worden. Lees verder en ontdek wat je wel en niet moet doen om te groeien in de liefde.

“Bemin tot het pijn doet. Als het pijn doet, dan is dat een goed teken.”

-Mother Teresa of Calcutta-

 Share

Tegenwoordig is er veel angst die te maken heeft met de liefde. We hebben het moeilijk om te aanvaarden dat elke relatie een vorm van lijden zal inhouden. Bovendien beseffen we niet dat groeien in de liefde en die liefde behouden in onze eigen handen ligt. Maar hoe kunnen we dit bereiken? Dat is precies wat onze lijst van wat wel en wat niet in de liefde ons leert. Lees dus verder en geniet ervan!

1. Zet al je communicatiekanalen open

Dit klinkt misschien als een basisregel. Maar je moet altijd het belang van communicatie onthouden. Want het is het fundament van de relatie die een koppel heeft, en eigenlijk van alle soorten liefdesrelaties. Als er sprake is van communicatie en dialoog, dan is alles mogelijk. En als we groeien in de liefde, dan kunnen we alles verwezenlijken.

De lijst van wat je wel en niet moet doen in de liefde, leert ons dat communicatie onze gevoelens vormgeeft. We hebben het hier over de gevoelens die in onze relaties bestaan. Als je van iemand houdt, maar je zegt het hem niet, dan is het alsof dat gevoel niet bestond. Onthoud dat communicatie vele mogelijkheden bevat en meer dan alleen woorden.

Groeien in de liefde

2. Wees sensitief voor je partner wensen en verlangens

Sensitief zijn betekent dat je attent bent voor de persoon van wie je houdt. Je schenkt aandacht aan wat ze zeggen en wat ze niet zeggen. Je let op wat hun beweging en hun stemtoon probeert over te brengen. Luister, kijk, raak aan. Leer hoe je hun gemoedstoestand en hun behoeften kan herkennen. Dit is groeien in de liefde.

Doe het niet alleen om te kunnen zeggen “Wat is er aan de hand?”, wanneer je ziet dat er is mis is of dat ze wat anders lijken. Het is echt vervelend om alles aan de ander te moeten uitleggen wanneer je een slecht moment doormaakt. Je voelt redelijk wat pijn wanneer je al je gevoelens moet verwoorden. Een gevoelig persoon is gewoon blij er te zijn. En ze zullen dat en hun liefde gewoon overbrengen. Vaak hebben ze daarvoor geen woorden nodig.

3. Groeien in de liefde door kwaliteitsvolle tijd met elkaar delen

Na verloop van tijd waardeer je soms niet langer het belang van die romantische, intieme momenten die jullie alleen met zijn tweetjes doorbrengen. Dit gebeurt omdat je het gevoel hebt dat jullie liefde duurzaam is. De dingen lijken goed te gaan. Je bent gelukkig met hoe de dingen zijn. Wat gedaan moest worden, is al gebeurd.

Dit is grotendeels waar. Maar het laat ook een verkeerd perspectief zien. Want onze lijst van wat je wel en niet moet doen in de liefde, vertelt ons dat de liefde nooit volledig af is. Relaties zijn voortdurend in beweging. Om de liefde sterk te houden is het dus belangrijk dat je de romantiek en de speciale kansen om alleen tijd te door te brengen niet vergeet.

Groeien in de liefde

4. Niet in het openbaar

Eén van de dingen die in een relatie de meeste wrok veroorzaakt, is wanneer je partner jou in het openbaar bekritiseert. Nooit, in geen enkele omstandigheid mogen we onze geliefde tegenover anderen beschuldigen. Dit is één van de regels die behoort tot de lijst van wat je wel en niet moet doen in de liefde. Je mag deze regel nooit breken. Doe je het wel, dan groei je niet in de liefde.

Wanneer je in het openbaar over je partner klaagt, dan is dat vernederend voor de andere persoon. Waarom hebben we de behoefte om de fouten en vergissingen van onze geliefde openbaar te maken? Het is een subtiele vorm van vergelding en wraak. Het is dus geen oprechte wens om een meningsverschil te uitten of te klagen over de tekortkomingen van de andere persoon.

5. Geef de ander de ruimte

Iedereen wordt in meer of mindere mate bezitterig als het over hun geliefde gaat. Maar wat je niet mag laten gebeuren, is dat deze bezitterigheid het voornaamste in je relatie wordt. Soms zal er jaloezie zijn. Maar het mag niet voortdurend optreden.

Als je oprecht van iemand houdt, dan wil je je eveneens inspannen om een einde te maken aan deze controlerende houdingen die nergens toe leiden. Niemand is het bezit van een andere persoon. Die intensiteit leidt alleen maar tot meer afstand tussen de partners. Iedereen heeft zijn eigen ruimte nodig.

Groeien in de liefde

6. Goede en slechte tijden

Ons lijstje van wat je in de liefde wel en niet moet doen, nodigt ons uit om onze relaties niet alleen romantisch te maken. Het raadt ons ook aan om in de relatie een dosis realisme te behouden. Het maakt niet uit hoe mooi een relatie is. Je zal altijd moeilijke perioden meemaken. Dat betekent niet dat er iets mis is. Integendeel zelfs. Het is gezond om deze uitdagingen te hebben.

Moeilijkheden laten een koppel groeien en in hun relatie volwassen worden. Dit zijn de perioden wanneer de kwaliteit van de relatie getest wordt. Bovendien is het een geweldige kans om wat frisse lucht in je liefdesleven te blazen. Je kan de dingen ook weer op hun juiste plaats zetten.

7. Laat kleine ergernissen niet opstapelen

Kleine ruzies kunnen uit de hand lopen. Als je niet bereid bent om de dingen tot rust te brengen en de problemen op te lossen, dan worden kleine meningsverschillen grotere gevechten.

Wat je nooit mag doen, is doen alsof alles als bij magie uit zichzelf opgelost zal worden. Dingen kunnen soms onbelangrijk lijken. Maar je kan dit nooit met zekerheid weten. Dat geldt vooral als ze regelmatig optreden.

8. Stimuleer intimiteit

Wanneer een persoon zich bemind voelt, dan vloeit daar spontaan seksualiteit uit voort. Want liefde is het beste afrodisiacum. Maar in de seksualiteit zijn er hoogtepunten en dieptepunten, net als op vele andere vlakken. Er zijn perioden van grote spontaniteit afgewisseld met saaiere momenten. Ons lijstje laat ons zien dat we intimiteit moeten stimuleren. Dit betekent niet dat we vreemde of exotische situaties moeten verzinnen zodat de vlam niet uitgaat. Maar het betekent wel zoenen, lachen, strelen en knuffelen. Want al deze uitingen laten de passie ontbranden.

9. Je partner is niet verantwoordelijk voor jou

In een relatie is elke persoon tot op zekere hoogte verantwoordelijk tegenover de ander. De sleutel zit in de woorden “tot op zekere hoogte”. Niemand kan verwachten dat zijn partner de bron van al zijn geluk wordt. Geen enkel menselijk wezen zou deze verplichting mogen hebben. Het probleem is dat vele mensen liefde en relaties idealiseren. Ze verwachten veel meer dan ze kunnen geven. Uiteindelijk voelen ze zich dan teleurgesteld in elkaar omdat ze niet voldoen aan die verwachtingen. In deze gevallen moeten we ons perspectief veranderen.

Groeien in de liefde

10. Maak jezelf sterker

Een relatie is alleen gezond wanneer de mensen in de relatie ook gezond zijn. Als je wilt dat de relatie groeit, dan moet je zelf eerst groeien. Als je de relatie wilt verbeteren, begin dan bij jezelf. Een relatie hebben betekent niet dat je niet langer een individu bent. Je eerste verbintenis is met jezelf.

Het overzicht van wat je in de liefde wel en niet moet doen, is een middel dat ons kan helpen om ons te heroriënteren. Het is geen recept of een lijst die je tot op de letter moet volgen. Gebruik het gewoon als een richtlijn. Zorg dat groeien in de liefde het belangrijkste aspect in je relatie wordt.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Benjamin Lacombe  Wellicht ook interessant voor jou

Langdurige liefde begint wanneer de verliefdheidsfase eindigt
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Langdurige liefde begint wanneer de verliefdheidsfase eindigt

Wanneer spreken we niet langer van verliefdheid maar van liefde? De sleutel naar het begrijpen van langdurige liefde is om het te zien als een tran...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.