Zo verander je jouw gevoeligheid in je grootste kracht

Zo verander je jouw gevoeligheid in je grootste kracht

Laatste update: 17 augustus, 2017

Volgens onderzoeker Elaine Aron is ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen hooggevoelig van aard. Deze mensen – die zich als gevolg van hun gevoeligheid vaak overweldigd voelen en sterk emotioneel en emphatisch zijn – worden niet altijd even goed begrepen door de maatschappij.

Helaas zijn mensen tegenwoordig geneigd om gevoeligheid af te wijzen, omdat het vaak geassocieerd wordt met zwakte. Dit is dan ook de reden dat veel mensen hun gevoeligheid onderdrukken, zonder zich te realiseren dat als het op de juiste wijze ontwikkeld en bekrachtigd wordt, het een deugd van onschatbare waarde is.

Het ontkennen van jouw gevoeligheid en het onderdrukken van jouw gevoelens, vooral de negatieve, zal er alleen maar voor zorgen dat deze gevoelens hardnekkiger worden en verandert ze in onopgeloste problemen. Als je je echter bewust bent van jouw eigen gevoeligheid en in staat bent deze te uiten, dan zul je al die emotionele energie, die in creatieve en constructieve banen geleid kan worden, kunnen vrijlaten.

“Verontschuldig je nooit omdat je gevoelig of emotioneel bent. Laat het een teken zijn dat je een groot hart hebt en niet bang bent om anderen dit te laten zien. Het tonen van je emoties is een teken van kracht.”

-Brigitte Nicole-

Gevoeligheid is natuurlijk

Gevoeligheid is het vermogen om informatie te verzamelen door middel van het zenuwstelsel. Het is natuurlijk en als zodanig noch goed noch slecht. Het is als een gevoelige microfoon die zelfs de meest subtiele geluiden nog oppikt.

Zintuigen

Het zenuwstelsel van gevoelige mensen neemt echter veel scherper en genuanceerder waar, waardoor zij zich bewust worden van dingen die anderen ontgaan. Natuurlijk ervaart iedereen prikkels, maar gevoelige mensen veel meer. Iemand die hooggevoelig is, merkt kleine veranderingen of nuances wel op. Ook de intensiteit van de waarneming verschilt.

Accepteer je emoties

Om gevoeligheid om te zetten in een kracht, zul je jezelf moeten accepteren en moeten weten hoe je de teugels van jouw emoties in handen kunt nemen om ze in je voordeel te laten werken, in plaats van ze ongecontroleerd te laten galopperen. Deze teugels zouden jouw emoties niet mogen onderdrukken of ontkennen. In plaats daarvan zouden ze deze op het juiste moment en de juiste wijze vrij moeten laten.

Het onderdrukken of vermijden van emoties leidt vaak tot wat bekend staat als meta-emoties, of met andere woorden, emoties over emoties, zoals boos zijn omdat je verdrietig bent of je schuldig voelen omdat je boos bent.

Om jouw gevoeligheid te veranderen in een kracht, zul je de emotie moeten ervaren en accepteren zoals deze is.

Veel mensen gedragen zich al dan niet bewust op zo’n manier dat ze niet hoeven te voelen. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve emoties. Hun gevoeligheid kan ervoor zorgen dat de dingen te overweldigend lijken en dus gaan ze deze liever uit de weg.

Dit kan zo simpel zijn als de tv aanzetten na het werk om maar niet te hoeven nadenken over de problemen van de dag of alcohol drinken (of andere middelen gebruiken) om de prikkels van complexe sociale omgevingen te verdoven. Dit zijn enkele manieren waarop mensen hun emoties negeren of intellectualiseren, allemaal excuses om maar niet met ze te hoeven dealen. Maar dit zijn niet de enige.

Om deze natuurlijke neiging tegen te gaan, zul je de emotie moeten erkennen wanneer deze zich voordoet, deze accepteren voor wat het is, deze voelen zonder te oordelen en de lichamelijke reacties die jou er uiteindelijk toe dwingen om de emotie los te laten, accepteren.

Gevoeligheid, passie en creativiteit

Gevoelige mensen zijn vaak ook gepassioneerde en creatieve mensen. Vaak zijn ze kunstenaars, omdat ze zich bewuster zijn van hun emoties en beter in staat zijn om deze over te brengen op anderen door middel van hun werk.

Kunstenares

Jammer genoeg is opvoeding vaak meer gericht op wetenschappelijke en zakelijke vaardigheden, een invloed die kinderen op jonge leeftijd al meekrijgen. Dit verwijdert hen van artistieke expressie, waarbij het wordt gereduceerd tot slechts een aanvulling op de educatie die genegeerd wordt op het moment dat andere, ‘belangrijkere’ zaken meer tijd vereisen.

Ieder van ons is diep vanbinnen echter ergens gepassioneerd over, ondanks wat andere mensen denken. Deze sterke gevoelens zouden moeten worden uitgedrukt, omdat ze zullen dienen als een kompas dat jou zal vertellen wat je het liefst wilt doen met jouw tijd.

Ontspan en reflecteer

Gevoelige mensen doen ontzettend veel aan reflectie, vooral als zij te veel tijd in prikkelrijke omgevingen doorbrengen die mogelijk overweldigend voor ze zijn. Het is een goed idee voor gevoelige mensen om tijd vrij te maken om reflectie-oefeningen te doen en hiervan zelfs een dagboek bij te houden. Dit zal hen meer tijd geven om bij te komen en te ‘ontprikkelen’.

Wanneer je tijd vrijmaakt om even stil te kunnen staan en na te denken, kun je je bewuster worden van je eigen situatie en van de subtiele dingen die elke dag invloed hebben op jou, als water dat druppelt op een rots.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.