Wil je je relatie sterker maken? We geven je vijf tips

Wil je je relatie sterker maken? We geven je vijf tips

Laatste update: 22 maart, 2018

Hoe gaat het met je relatie? Voor ieder koppel is dat anders. Maar de effecten van verbinding of van afwezigheid van een band zijn erg tastbaar. Wanneer de band tussen twee mensen die elkaar graag zien, levendig is, dan verloopt de communicatie vlotter. Bovendien is er vertrouwen en genegenheid. Soms moet je echter inspanning leveren en je relatie sterker maken.

Want wanneer de band met je partner zwakker wordt, dan overheersen afstand en onbegrip. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is deze banden te voeden en te versterken. Vermijd dat kilheid optreedt.

We geven je enkele kleine tips. Volg ze op want ze helpen de band tussen jou en je partner te verbeteren. Het zijn eenvoudige maar diepgaande handelingen. Het is de moeite waard om ze in je relatie toe te passen.

Onthoud dat een relatie net als een tuin is. Als je ze wil zien bloeien, dan moet je er zorg voor dragen. Laten we nu eens deze tips bekijken.

“Je verliest nooit door lief te hebben, je verliest altijd wanneer je jezelf onderdrukt.”

-Barbara de Angelis-

1. Verbinding en dankbaarheid

Niets is zo stimulerend voor de band als dankbaarheid. Toon je geliefde dat je dankbaar bent voor zijn aanwezigheid in je leven. Er zijn duizenden kleine dingen die je geliefde jou elke dag geeft: gezelschap, een luisterend oor, een schouder om op te leunen.

De lijst is lang. De vraag is dus: hoe vaak bedank je haar of hem?

Jongen die zijn vriendin kust, want je relatie sterker maken vereist affectie

We vergeten vaak dat onze geliefde niet verplicht is om er te zijn en het leven samen met ons te bewandelen. Na verloop van tijd raken we gewoon aan zijn aanwezigheid en beschouwen we dit normaal of routine.

Maar dit is een grote vergissing. Als je waardering en dankbaarheid toont, dan zal je hetzelfde terugkrijgen. Dit zal ook je relatie sterker maken.

2. Maak tijd vrij om alleen samen te zijn

Met het voorbijgaan van de jaren komen de dingen in een sleur terecht. Jullie komen zelfs op een punt waarop de tijd die jullie alleen met zijn tweetjes doorbrengen, op één of andere manier in de verdringing raakt. Plannen en gebeurtenissen delen jullie nog. Maar beetje bij beetje begin je te vergeten om alleen samen wat tijd door te brengen.

Wil je de band met je partner versterken? Dan is het onontbeerlijk dat je tijd vrijmaakt om als koppel alleen samen te zijn. Dit is niet iets dat elke maand eens moet gebeuren. Eigenlijk moet je het elke dag doen.

Het is zo belangrijk dat je tijd besteedt aan je partner. Ook al is het maar even, neem de tijd om naar je partner te luisteren. Leg je GSM opzij, zet de televisie uit en verwijder alle afleidingen. Op die manier ziet je partner hoeveel je om hem geeft. Het gevolg is dat jullie je hechter zullen voelen.

3. Je relatie sterker maken met eenvoudige dagelijkse aanrakingen

Sleur is de ergste vijand van relaties. Na verloop van tijd vergeten we hoe belangrijk de dagelijkse uitingen van genegenheid zijn. Een warme aanraking op een gewone dag doet wonderen. Maar wanneer we zoiets eenvoudigs vergeten, dan breekt dit onze band. Want het veroorzaakt afstand en neemt de warmte weg.

Handen die elkaar strelen

Het is belangrijk dat je voorkomt dat dit gebeurt. Strelingen, knuffels en de kleine dagelijkse dingen die tonen dat je om iemand geeft … ze mogen nooit verdwijnen. Want ze zijn een van de meest waardevolle delen van een relatie. Je mag niet toelaten dat ze verdwijnen.

Vraag een knuffel. Geef knuffels. Zeg je partner dat hij er goed uitziet. Mis geen enkele kans om je genegenheid te tonen.

4. Los conflicten op, negeer ze niet

Wanneer een conflict ontstaat, dan kan je het beste proberen om het op te lossen. Negeer het niet. Want dan zal dit leiden tot wrevel, misverstanden en onnodige afstand.

Als je echt van iemand houdt, als de relatie belangrijk is voor jou, dan moet het jouw prioriteit zijn je relatie te versterken.

Wees dus niet bang om bruggen te bouwen zodat jullie kunnen communiceren. Doe het, zelfs al is je partner diegene die het conflict begon. Het belangrijke is dat je praat over wat er gebeurd is. Geef alle standpunten te kennen en probeer om tot een overeenkomst te komen.

5. Focus op gevoelens

Relaties zijn vooral emotioneel. Het zijn precies de emoties en de gevoelens die een leidende rol moeten spelen. De band die je met je partner hebt, hangt in grote mate af van de kwaliteit van jullie communicatie in termen van emoties.

Je relatie sterker maken door er voor elkaar te zijn

Het belangrijkste is echt altijd wat elke persoon voelt. Je moet je vermogen om te begrijpen op de emoties en de gevoelens richten. Soms lijken ze absurd als we ze met ons verstand bekijken. Maar vanuit het hart zijn ze altijd logisch. Wanneer we met emoties te maken hebben, dan moeten we respectvol zijn.

Je relatie sterker maken en verdiepen is niet eenvoudig. Maar als je het doet, en als je deze persoon met wie je jouw dagen deelt, graag ziet, dan moet je inspanning leveren om jullie band te voeden en te onderhouden.

Het goede nieuws is dat relaties net als gewassen zijn. Wanneer we ons inspannen om ze te bewerken, dan hebben we altijd een overvloedige oogst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.