3 prachtige films over zelfontdekking

3 prachtige films over zelfontdekking
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Wie vindt het niet leuk om nu en dan televisieseries of films te kijken? Het is een hobby die velen hebben. We kijken naar mensen die personages uitbeelden en verschillende verhalen op het grote scherm naspelen. Uiteindelijk is het belangrijkste echter niet het kijken op zich maar wat we eigenlijk op het scherm zien. Dat is ook het geval voor deze prachtige films over zelfontdekking.

Het hangt af van wat je bekijkt of hoe analytisch jij bent. Je zal in staat zijn om na te denken over en te letten op de lessen in elke film. Dit is ook de reden waarom we deze lijst van films over zelfontdekking met je willen bespreken.

Een goede film kan ons motiveren, inspireren en aanmoedigen om te veranderen. De volgende films kunnen nuttig zijn voor jou en voor je persoonlijke groei en zelfontdekking. Overweeg om ze te bekijken tijdens jouw volgende filmmarathon!

Een lijst van films over zelfontdekking

Yes Man

Jim Carrey is een acteur die bekend is om zijn vele interpretaties van grappige en oppervlakkige personages. In deze film speelt hij het hoofdpersonage. De naam van zijn personage is Carl.

Carl voelt zich depressief omdat hij zijn leven niet leuk vindt. Hij lijkt vast te zitten op het werk. Zijn vrouw heeft hem voor een andere man verlaten. Elke dag komt hij thuis en kijkt hij in zijn eentje televisie.

Yes Man

Op een dag besluit hij deel te nemen aan een workshop over persoonlijke groei. Vanaf dat moment verandert alles. Hij ondertekent een “verdrag met het universum.” Deze overeenkomst dwingt hem om op elke kans ja te zeggen. Dat is het moment waarom zijn leven een bocht van 180° maakt.

Yes Man is de eerste film op onze lijst omdat hij ons herinnert aan het belang van risico’s nemen. Het is heel gemakkelijk om empathie voor Carl te voelen. Dat heeft te maken met de situatie waarin hij zich bevindt. We zien hoe deze radicale positie hem in verschillende uitdagingen en avonturen brengt die hij anders nooit het hoofd had hoeven te bieden.

The Secret Life of Walter Mitty

Walter is een gewone man naar wie nooit iemand twee keer kijkt. Zijn leven is erg saai. Hij houdt van zijn baan maar het is nooit heel opwindend voor hem. Om te vermijden dat hij zich verveelt, fantaseert hij over situaties waarin hij de held is. Deze fantasieën blijven echter alleen maar in zijn verbeelding aanwezig. Ze gebeuren nooit in het echte leven.

Plotseling zorgt een probleem op het werk ervoor dat hij een risico neemt. Hij beslist om een ongelooflijke reis te maken naar verafgelegen plekken over de hele wereld. Op die manier wil hij het tijdschrift waarvoor hij werkt, redden. Walter was eigenlijk een gefrustreerde man.

Toch reist hij uiteindelijk naar vele landen en krijgt hij met allerlei soorten moeilijkheden te maken. Tijdens dit proces verwerft hij zelfvertrouwen. Hij keert als een totaal nieuwe persoon terug.

The Secret Life of Walter Mitty

The Secret Life of Walter Mitty is een heel goede film. Het laat je nadenken over jouw leven. De manier waarop het hoofdpersonage zich voelt, raakt ons van dichtbij. Wie heeft er geen dagdromen over het beleven van allerlei soorten avonturen?

De film toont hoe Walter op reis gaat en door verbazingwekkende landschappen reist. Het is dan bijna onmogelijk om de behoefte niet te voelen dat we ons eigen verhaal moeten veranderen.

Into the Wild

We eindigen onze lijst van films over zelfontdekking met waarschijnlijk één van de meest inspirerende films die er bestaan. Into the Wild vertelt het verhaal van Christopher McCandless, een jongeman met een bevoorrecht leven.

Zijn ouders zetten hem onder druk om aan een prestigieuze universiteit af te studeren. Na zijn studies besefte hij dat het leven dat hij had, niet het leven was dat hij wilde leiden.

Met alleen een rugzak en wat geld dat hij gespaard had, vertrekt de man op een heldhaftige reis. Hij hoopt dat deze reis hem naar de onbewoonde wildernis van Alaska zal brengen.

Tijdens zijn reis ontmoet hij allerlei soorten mensen. Hij krijgt ook te maken met situaties die hem helpen te groeien als persoon en hem laten ontdekken wie hij werkelijk is.

Into the Wild

Into the Wild is voor mensen van alle leeftijden een cultfilm geworden. Het beschrijft de reis van McCandless op een verbazingwekkende manier. De film heeft daardoor het vermogen om een eindeloos aantal gevoelens te laten ontstaan.

Deze film gaat helemaal over het doorbreken van de onverschilligheid en het conformisme dat mensen tegenhoudt om veranderingen in hun leven door te voeren.  Wellicht ook interessant voor jou

5 films die je geest zullen openen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
5 films die je geest zullen openen

Er zijn veel geweldige films gemaakt, maar deze vijf zullen zeker je geest openen. Allemaal verschillend, maar allemaal indrukwekkend.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.