Om geluk te vinden moet je soms een risico nemen

Om geluk te vinden moet je soms een risico nemen

Laatste update: 02 mei, 2018

Heb je ooit geprobeerd om het aantal negatieve nieuwsitems dat je ziet op tv te vergelijken met het aantal positieve nieuwsitems? Heb je ooit geluisterd naar wat de eerste nieuwsitems op de radio zijn? Er gebeuren om ons heen zoveel positieve dingen die het nieuws niet eens halen. Niet alles in deze wereld is slecht, er gebeuren ook veel goede dingen! Hieraan bijdragen vereist dat we soms een risico nemen. Lees verder om erachter te komen wat dit te maken heeft met het vinden van geluk in deze wereld.

We brengen de dag door met negatief nieuws. De nieuwsbulletins worden geplaagd door doden, moorden, ongelukken en verraad. De wereld groeit voortdurend; wetenschap en technologie gaan in hoog tempo vooruit. En toch vergeten we het belangrijkste van allemaal te koesteren – mensen.

Bomen blijven groeien. Elke dag worden er duizenden kinderen geboren. Mensen reiken uit naar andere mensen en helpen hen. Anderen bedenken dingen om ons leven gemakkelijker te maken. De bomen die vallen, maken echter altijd meer geluid dan de bomen die groeien.

Ik geloof nog steeds dat er goede mensen zijn. Ik geloof nog steeds in de liefdadigheid van de mens. In mensen die geven zonder iets terug te verwachten. In mensen die lesgeven, groeien en een betere wereld willen, en degenen die hard proberen en koste wat kost door blijven gaan. Helaas zijn dit niet de mensen die de meeste aandacht krijgen in de media.

We hebben schoon genoeg van de risicofactoren om ziekten op te lopen, de risicofactoren om niet door te kunnen gaan met ons leven en de gevaren voor onze gezondheid. Waar zijn dan de risicofactoren van geluk? Lees verder en ontdek welke risico’s je volgens mij moet nemen om te blijven groeien in geluk. Risico’s die, als we ze nemen, ons in staat stellen om de ‘gevaarlijke’ wereld van plezier binnen te gaan.

Gelukkige vrouw met kleurrijke ballonnen, maar om geluk te vinden moet je soms een risico nemen

‘Risicofactoren’ van geluk

Wees voorzichtig met het ‘risico’ dat je anderen dankbaar bent en dat je dankbaar bent voor wat je hebt. Wees voorzichtig met het gevoel geluk te hebben omringd te zijn door iedereen die van je houdt. Als je iemand bedankt, loop je het risico om als antwoord een glimlach te ontvangen – een vriendelijk gebaar te krijgen van anderen waardoor je je zoveel beter voelt.

Een ander ‘risico’ dat we kunnen nemen, is stoppen, luisteren, observeren en bewust zijn van wat onze zintuigen ons elk moment van de dag vertellen. Wees je altijd bewust van wat er gaande is, om het te onthouden en ervan te genieten. Dit kan ons motiveren om de realiteit te beleven die we voor ons hebben en niet de andere dingen die we verwachten en vrezen. Het is een kans om in harmonie te zijn met ons innerlijke zelf en ons er verbonden mee te voelen.

We lopen het ‘risico’ om halsoverkop voor geluk te vallen als we hunkeren naar groei, en als we ernaar streven om de dingen te bereiken die ons ontroeren en ons vervullen. We moeten er voortdurend naar streven om het beter te doen en vooruit te blijven gaan. Blijf lachen wanneer je ‘s ochtends opstaat, ondanks de vermoeidheid! Want op die manier creëer je geweldige herinneringen voor jezelf en, vooral, veel gelach.

Wees voorzichtig om anderen te helpen, probeer alles van zijn positieve kan te zien en stop niet met het zoeken naar nieuwe manieren of alternatieve oplossingen. Overlaad anderen met jouw liefde (zonder te overdrijven). Plan je dag zo in dat je voldoende tijd hebt voor werk, maar ook voldoende tijd voor ontspanning en voor jezelf. Durf te blijven lachen, ongeacht de situatie. Zodoende zul je steeds meer van je eigen gezelschap gaan houden.

Kleine babyvoetjes in grote handen

Risico nemen om geluk te vinden: plant het zaad en kijk toe hoe het groeit

We zullen blijven zaaien zodat ons land niet sterft. Er zullen zich altijd verliezen voordoen in ons leven waar we om moeten rouwen, maar dit weerhoudt ons er niet van om de zaden te planten waar bomen uit ontstaan. Telkens wanneer er iemand sterft, wordt in een ander deel van de wereld een nieuw leven geboren. Dit leven verdient evenveel aandacht als de mensen waar we om huilen.

Want zelfs als het lijkt alsof er meer dood is dan groeit, weten we dat het aan ons is om anderen te helpen groeien en bloeien. Hoewel we omringd zijn door negatief nieuws, blijven we zoeken naar de positieve dingen. We zoeken naar het leven in alles dat nog steeds leeft. Het is er als we er echt naar op zoek gaan. En wanneer we het vinden, zullen onze ogen worden geopend voor een leven van ‘gevaarlijk geluk.’

Als we goed kijken naar wat het leven ons biedt, dan zullen we zien dat zo nu en dan een risico nemen er nu eenmaal bij hoort. Als we dit risico nemen, lopen we het ‘risico’ dat we anderen en onszelf ‘besmetten’ met ons geluk. Wil jij dit risico te nemen om gelukkig te zijn?  Wellicht ook interessant voor jou

We groeien door het nemen van risico’s
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
We groeien door het nemen van risico’s

Het nemen van risico's is iets dat soms nodig is om onze doelen te bereiken en verandert ons langzaam in iemand die dicht bij ons ideaalbeeld komt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.