Waarom werkgevers meer 50-plussers moeten aannemen

Het is tijd om de mythes rond leeftijd te doorbreken en 50-plussers betere kansen op werk te bieden. Dit komt omdat ze de moeite waard zijn en een groot potentieel hebben, evenals de toegevoegde waarde van ervaring.
Waarom werkgevers meer 50-plussers moeten aannemen

Laatste update: 13 maart, 2022

Het is tegenwoordig heel gewoon om te praten over gendervooroordelen, rassendiscriminatie en de moeilijkheden van jonge mensen om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Leeftijdsbias is echter een ander ernstig probleem. Veel bedrijven zijn terughoudend om 50-plussers in dienst te nemen. Het is inderdaad alsof ze niet langer nuttig zijn.

In feite hebben managers die personeel aannemen de neiging om stereotypen te volgen met betrekking tot dit specifieke deel van de bevolking. Ze beschouwen ze als conservatief en onbekwaam met nieuwe technologieën.

Bovendien hechten ze bij het bekijken van hun profielen veel waarde aan het feit dat ze vroeg of laat meer kans hebben om verlof aan te vragen. Als alternatief nemen ze het als vanzelfsprekend aan dat ze niet bereid zijn om te reizen.

Dit betekent dat 55-65-jarigen veel moeite hebben met het vinden van een baan. Bovendien heeft het zien hoe de samenleving ze plotseling is gaan afwijzen, vaak een ernstige impact op hen op alle niveaus: economisch, sociaal en psychologisch.

De valse mythen die worden geassocieerd met werknemers boven de 50 moeten worden uitgebannen. Deze mensen hebben inderdaad evenveel potentieel als de jongere generatie. Daarnaast hebben ze de meerwaarde van ervaring.

50-plusser aan het werk

Waarom werkgevers meer 50-plussers zouden moeten aannemen

Jong en niet zo jong…iedereen verdient een baan. Bovendien heeft iedereen het recht om zijn profiel te laten beoordelen op een manier die vrij is van vooroordelen.

Helaas is de realiteit anders. Inderdaad, veel bedrijven nemen gewoon geen mensen aan die ouder zijn dan 50 jaar. Wayne State University in Detroit deed hier onderzoek (Engelse link) naar.

De studie concludeerde dat de perceptie van oudere werknemers extreem heterogeen is. Als mensen er bijvoorbeeld individueel naar worden gevraagd, zullen ze niet aarzelen om ze in positieve bewoordingen te beschrijven.

Bij selectieprocessen komt discriminatie echter meer dan vaak voor. In feite versterken leeftijdsgebonden vooroordelen ideeën zoals traagheid, lage creativiteit of weerstand tegen verandering.

Het is belangrijk om deze ideeën te herformuleren. Omdat het aannemen van 50-plussers vaak een praktijk is die de gezondheid (niet alleen financieel) van bedrijven sterk verbetert. Bovendien beschikt de overgrote meerderheid van de mensen in deze situatie niet over verouderde kennis. In feite zijn het mannen en vrouwen met een groot potentieel en veel te bieden in elk werk of professionele omgeving.

Als voorbeeld: in de computerwereld, hoewel het in een duizelingwekkend tempo beweegt, is het nog steeds nodig om veel van de oude systemen aan te passen aan de huidige technologieën. Bijvoorbeeld systemen die mogelijk gebaseerd zijn op talen die huidige studenten niet meer leren. In deze gevallen is de waarde die ouderen in de sector hebben niet te overzien.

Als er iets is dat een innovatief bedrijf nodig heeft, dan zijn het wel getalenteerde medewerkers. Niets meer. Dit betekent dat leeftijd, geslacht of ras er gewoon niet toe doen, zolang het individu maar bij de functie past.

50-plussers zijn loyale en stabiele werkers

Mensen van 50 jaar en ouder zijn over het algemeen allang gesetteld. Daarom is het onwaarschijnlijk dat ze vertrekken en naar een ander bedrijf gaan of naar een andere provincie of een ander land verhuizen. Daarnaast onderscheiden ze zich vaak door hun inzet en verantwoordelijkheid. Door hun ervaring zijn ze ook veel bedrevener in het stellen van deadlines en het anticiperen op mogelijke problemen.

Ervaring, een goede manier om fouten te voorkomen

We weten allemaal dat tijden veranderen en dat de realiteit zo waanzinnig en wispelturig is dat we op elke omstandigheid voorbereid moeten zijn. Dat weten oudere mensen maar al te goed.

Om deze reden stelt hun ervaring hen in staat om nauwkeuriger te zijn in het identificeren van kritieke punten. Sterker nog, ze zijn in staat om hun eigen achtergrond te gebruiken om te concluderen dat het misschien tijd is om de koers van een project te wijzigen of het even te laten rusten.

Daarom zijn hun perspectieven, benaderingen en kennis allemaal buitengewoon waardevol. Daardoor zijn ze in staat om het team te verrijken in elk soort werkscenario.

Samenwerking: ze hebben geleerd om met mensen om te gaan

Het aannemen van 50-plussers heeft een duidelijk voordeel: ze weten hoe ze mensen moeten behandelen. Ze beschikken over goede communicatieve vaardigheden en zijn in staat om afspraken te maken, positieve en bemoedigende feedback te geven aan collega’s en bij te dragen aan de balans van teams.

Bovendien vragen ze om hulp wanneer ze die nodig hebben en aarzelen niet om anderen vrijuit hetzelfde aan te bieden.

Ze beschikken over probleemoplossende vaardigheden

Het oplossen van problemen is een eigenschap van intelligentie die niet iedereen bezit. 50-plussers zijn er echter vaak zeer effectief in. Ze onderzoeken, analyseren, verzamelen informatie en wegen opties af. Vervolgens vergelijken ze deze met hun eigen ervaringen en maken ze zeer effectieve plannen.

Ouderen beschikken gemiddeld over een goed kritisch denkvermogen. Dit stelt hen in staat om beslissingen te nemen en problemen op te lossen, verder gaan dan wat is vastgesteld, om de benodigde innovatie in hun werk te brengen.

Het zijn geweldige mentoren met een positieve instelling

Al het werk wordt ongetwijfeld verrijkt wanneer meerdere generaties zich op hetzelfde doel richten. Millennials en babyboomers vormen nu bijvoorbeeld de belangrijkste arbeidskrachten in onze samenleving. Beiden dragen bij aan onze vooruitgang en zijn in staat om hun best te doen in complexe en veeleisende situaties.

Evenzo kunnen 50-plussers geweldige mentoren zijn voor jongere werknemers. Hun positieve instelling en ervaring bieden een schat aan kennis die de moeite waard is.

Lachende vrouw op het werk

50-plussers hebben de perfecte leeftijd

Als je boven de 50 bent, moet je niemand uitsluiten die geschikt is voor een baan. Hun leeftijd betekent in feite dat ze professionaliteit combineren met vitaliteit, ervaring met het verlangen naar projectie, en verantwoordelijkheid met creativiteit. Werkgevers moeten leren profiteren van deze feiten.

Elk bedrijf dat zich in de markt wil vestigen, heeft getalenteerd personeel nodig. Deze dimensie kan aanwezig zijn bij iemand van 18, 25, 45 en zelfs 65.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bal AC, Reiss AE, Rudolph CW, Baltes BB. Examining positive and negative perceptions of older workers: a meta-analysis. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 2011 Nov;66(6):687-98. doi: 10.1093/geronb/gbr056. Epub 2011 Jun 30. PMID: 21719634.
  • Furunes T, Mykletun RJ. Age discrimination in the workplace: validation of the Nordic Age Discrimination Scale (NADS). Scand J Psychol. 2010 Feb;51(1):23-30. doi: 10.1111/j.1467-9450.2009.00738.x. Epub 2009 Aug 18. PMID: 19694986.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.