Waarom tieners naar eenzaamheid verlangen

In dit artikel gaan we het hebben over eenzaamheid en adolescentie. We leggen uit wanneer het verlangen van een tiener naar eenzaamheid normaal is en wanneer het alarmbellen moet laten rinkelen.
Waarom tieners naar eenzaamheid verlangen
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 14 december, 2022

Het verlangen van tieners naar eenzaamheid is natuurlijk en zelfs noodzakelijk voor hun psychologische ontwikkeling. Het heeft zelfs verschillende positieve effecten, zoals een goede hulp bij het versterken van autonomie, en het scheppen van ruimte voor hen om na te denken.

Maar ook persoonlijke relaties zijn noodzakelijk en heilzaam tijdens de adolescentie. In feite moeten tieners een evenwicht vinden tussen hun innerlijke leven en hun relaties, omdat dit bijdraagt aan hun geestelijke gezondheid.

Eenzaamheid

Volgens een artikel (Spaanse link) van Carvajal en Caro (2009) is eenzaamheid “een ervaring die alle mensen kennen” en is “inherent aan de behoefte om erbij te horen.” Het kan ook worden gedefinieerd als “een subjectieve ervaring van gebrek aan verbondenheid met anderen, zowel wat betreft de hoeveelheden sociale relaties als de kwaliteit daarvan.”

In werkelijkheid is het mogelijk om door veel mensen omringd te zijn en je diep eenzaam te voelen. Als gevolg daarvan hangt het gevoel van eenzaamheid in grote mate af van de band die we met anderen hebben en van het gevoel van waargenomen sociale steun.

Trieste tiener
Het verlangen naar eenzaamheid bij tieners komt vaak voor.

Tieners zijn kwetsbaarder voor gevoelens van eenzaamheid

Volgens Carvajal en Caro is de adolescentie ook een fase waarin we bijzonder kwetsbaar zijn voor gevoelens van ongewenste of ongezochte eenzaamheid.

Het merkwaardige is dat gevoelens van eenzaamheid, op de een of andere manier, een constante zijn in ons volwassen leven. Het is alleen dat we er op de een of andere manier mee hebben leren omgaan. In feite vinden we het niet ongemakkelijk om alleen te zijn en genieten we vaak zelfs van eenzaamheid.

Tieners zijn echter in vergelijking met andere leeftijdsgroepen extra gevoelig voor het ontwikkelen van gevoelens van eenzaamheid. Volgens het Sant Joan de Dèu ziekenhuis in Barcelona suggereren verschillende studies, zoals die van Goosby et al. (Engelse link), 2013, en die van Lodder et al .(Engelse link), 2016, dat:

 • Tussen 21 en 70 procent van de tieners voelt zich wel eens eenzaam.
 • Tussen de drie en 22 procent van de adolescenten ervaart regelmatig eenzaamheid.

Daarnaast hebben verschillende studies beschreven hoe eenzaamheid een risicofactor is voor de mentale en fysieke gezondheid.

Hoewel vaak gedacht wordt dat eenzaamheid een synoniem is voor het gevoel van eenzaamheid, is eenzaamheid niet hetzelfde als je alleen voelen of eenzaamheid wensen. In dit artikel richten we ons op het verlangen van tieners naar eenzaamheid. Het gaat over hun behoefte om alleen te zijn, op zoek naar intimiteit en hun binnenwereld.

Waarom verlangen tieners naar eenzaamheid?

Het verlangen naar eenzaamheid bij tieners komt veel voor. In deze fase, die vol is van allerlei veranderingen (fysiek, emotioneel, sociaal), hebben tieners weliswaar behoefte aan contact met anderen en het cultiveren van hun relaties, maar zoeken ze ook momenten van eenzaamheid. Wat zit er dan meestal achter hun behoefte om alleen te zijn?

 • Het verlangen zich te laten gelden.
 • Een behoefte om zichzelf te kennen (Spaanse link).
 • Het verlangen en de behoefte aan onafhankelijkheid van hun ouders.
 • Een zoektocht naar en ontwikkeling van hun eigen identiteit.
 • De behoefte aan ruimte om na te denken en over zaken na te denken.

Volgens deskundigen kan tijd doorbrengen met hun gedachten zonder sociale afleiding ook herstellend werken, hun zelfvertrouwen opbouwen. Daarnaast kan het voor hen gemakkelijker maken om grenzen te stellen.

Hoe begeleid je een tiener in zijn verlangen naar eenzaamheid

Als je eigen tiener je heeft verteld dat hij momenten nodig heeft om alleen te zijn, of, hij heeft het niet direct gezegd, maar je voelt het, dan moet je ervoor zorgen dat je er voor hem bent. Respecteer hun behoeften zonder hen te veroordelen en maak het hen gemakkelijk om hun momenten alleen te hebben.

Zorg er ook voor dat je hun privacy in hun dagelijkse routine respecteert. Klop bijvoorbeeld op hun deur voordat je hun kamer binnengaat, praat openlijk met ze, en vraag of ze alleen willen zijn of bij de familie.

Bezorgde tiener
Het is belangrijk om de momenten van eenzaamheid van tieners te respecteren.

De voordelen van eenzaamheid voor tieners

Zoals we al eerder zeiden, heeft eenzaamheid meerdere voordelen. Daarom is het belangrijk dat tieners die geleidelijk kunnen cultiveren. Hier volgen enkele voorbeelden van de voordelen:

 • Eenzaamheid stelt de tiener in staat om na te denken, te reflecteren en te creëren.
 • Het biedt hun de ruimte om zichzelf te leren kennen.
 • Het stelt hen in staat hun interesses en hobby’s te cultiveren. Sterker nog, om te ontdekken wat ze wel en niet leuk vinden.
 • Het bevordert het opladen van hun batterijen. Sociale contacten en intermenselijke relaties zijn immers allemaal goed en wel, maar ze kunnen soms overweldigend en uitputtend zijn.

Tieners voelen zich minder geremd als ze alleen zijn

Aan de andere kant helpt eenzaamheid tieners ook om nieuwe interesses en ideeën te ontdekken zonder zich zorgen te maken over de mening van anderen. Dit bleek uit een studie (Engelse link) uit 2006, waarin onderzoekers concludeerden dat tieners zich minder geremd voelen als ze alleen zijn.

Daarom, als je tiener alleen wil zijn, en tenzij ze een bepaald probleem hebben waardoor ze alleen willen zijn (als dit het geval is, moet je meer te weten komen), maak je dan geen zorgen. Onthoud: “Op veel momenten zal hun enige gezelschap zichzelf zijn, en ze moeten in die toestand gaan groeien en zich veilig voelen.” Wellicht ook interessant voor jou

Enkele merkwaardige feiten over eenzaamheid
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Enkele merkwaardige feiten over eenzaamheid

Eenzaamheid is een pijnlijke toestand voor wie er niet bewust voor kiest. We vertellen vandaag enkele feiten over eenzaamheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Goosby et al. (2013). Adolescent loneliness and health in early adulthood. Sociology.
 • Larson, R. (2006). The Emergence of Solitude as a Constructive Domain of Experience in Early Adolescence. Child Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-8624.1997.tb01927.x
 • Lodder, G. M. A., Goossens, L., Scholte, R. H. J., Engels, R. C. M. E., & Verhagen, M. (2016). Adolescent loneliness and social skills: Agreement and discrepancies between self-, meta-, and peer-evaluations. Journal of Youth and Adolescence, 45(12), 2406–2416. https://doi.org/10.1007/s10964-016-0461-y


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.