Waarom kun je niet stoppen met denken aan je ex?

Waarom kun je niet stoppen met denken aan je ex-partner? Een maand, zes maanden of zelfs een jaar zijn voorbij en je geest zit nog steeds vast aan iemand of een mislukte relatie. En wat erger is, deze herinneringen blijven je heden conditioneren. Waarom gebeurt dit? Welk psychologisch mechanisme verhindert je om verder te gaan?
Waarom kun je niet stoppen met denken aan je ex?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 29 oktober, 2022

Waarom kun je niet stoppen met denken aan je ex? Soms zou je waarschijnlijk gewoon graag een knop hebben waarmee je bepaalde herinneringen en leed naar believen kunt uitwissen.

Zou het niet geweldig zijn om erop te drukken, de intensiteit van je gevoelens te verminderen, en die persoon niet langer op zo’n indringende, pijnlijke manier ruimte in je geest te laten innemen? Soms blijven liefde en liefdesverdriet aan je hersenen kleven en maken ze plaats voor obsessieve en uitputtende mentale toestanden.

We kennen of hebben allemaal iemand ontmoet die, ondanks het slechte gevoel, niet in staat is een pijnlijke relatie voorgoed te verlaten. Die fervente sms’er die wanhopig verlangt naar een reactie. Die persoon die, niet in staat om de situatie te accepteren, dagelijks de sociale netwerken van zijn ex stalkt, lijdend bij elke nieuwe post als de ander verder gaat met zijn leven of zelfs een nieuwe relatie begint.

Wat kun je doen als dit jou overkomt?

Trieste vrouw

Waarom kun je niet stoppen met denken aan je ex?

Veel mensen gaan in therapie omdat ze zich ervan bewust zijn geworden dat ze een extreme staat van psychologische stress, obsessie en uitputting hebben bereikt. Daarom hebben ze het gevoel dat ze professionele hulp nodig hebben om te stoppen met denken aan hun ex.

Deze situaties kunnen het dagelijks leven echt verstoren. Werken, genieten van vrije tijd, of nadenken over de toekomst wordt voor velen een grote uitdaging.

In een poging om te stoppen met denken aan hun ex proberen sommigen zichzelf af te leiden met een nieuwe hobby, sport, of zelfhulpcursus. Anderen beginnen een relatie in een vergeefse poging het te vergeten. Helaas proberen anderen te vergeten door zich te wenden tot alcohol, drugs en zelfdestructief gedrag.

Deze situaties vertonen hetzelfde psychologische mechanisme als dat van een verslaving. De hersenen gebruiken dezelfde mechanismen als iemand die niet kan stoppen met roken of elke dag gaat gokken. Laten we eens kijken waarom.

Soms is liefde als gokken

De metafoor is niet erg poëtisch, maar toch illustratief. Sommige liefdes worden obsessies. Ze doen ons handelen als een verslaafde die elke dag gaat gokken. Een van de antwoorden op de vraag waarom je niet kunt stoppen met denken aan je ex ligt dus in het beloningscircuit van dopamine in de hersenen.

Als je bij je partner bent en alles gaat goed, is je dopamineniveau stabiel. Je voelt je tevreden en je hebt een gevoel van veiligheid, plezier en welzijn. Als er echter een breuk is, neemt de productie van dopamine en noradrenaline drastisch af. Wanhoop en ontwenningsverschijnselen volgen.

Wat je moet doen is weggaan en alle contact verbreken. Je moet stoppen met het checken van je sociale netwerken, en hun nummer uit je telefoon verwijderen. Hoe meer je jezelf blootstelt of manieren zoekt om dichter bij je ex te komen, hoe meer je je verslaving, je ontwenningssyndroom en daarmee je lijden versterkt.

Scheidingsangst: Ik hou nu meer van je!

Antropologe Helen Fisher bestudeert al tientallen jaren het mechanisme van de liefde (en liefdesverdriet). Eén ding dat enig licht kan werpen op waarom je niet kunt stoppen met denken aan je ex is wat Fisher “frustratie-aantrekking” noemt.

Soms veroorzaakt scheiding meer dan obsessie. Mensen idealiseren vaak wat ze kwijt zijn, en ze hebben een grotere behoefte aan gehechtheid. Helen Fisher beschrijft het zelf als volgt: “Scheidingsangst is als een puppy die bij zijn moeder wordt weggehouden. Hij rent rondjes, blaft en kreunt.”

Aan de andere kant vertellen studies zoals die van de Universiteit van Graz (Oostenrijk) ons dat deze neiging vaker voorkomt bij mannen. Zij zijn degenen die met genegenheid naar hun ex-partners blijven kijken.

Ook denken mannen vaker dat het mogelijk is de relatie voort te zetten. Vrouwen hebben gemiddeld genomen de neiging om zich in de afstand en aan het einde van die band opnieuw te richten op de meer negatieve aspecten.

Wat kun je in deze situaties doen?

Het meest geschikte om te doen als je een relatie verlaat is het rationaliseren van de oorzaken die eraan ten grondslag lagen. Als je gedumpt bent of als de ander besloten heeft de relatie te beëindigen, ben je niet meer geliefd. Hoewel dit je beminnelijkheid niet bepaalt, is het wel iets waar je zo snel mogelijk mee in het reine moet komen.

Trieste man

Emotionele pijn en waarom je niet kunt stoppen met denken aan je ex

Ethan Ross is een professor aan de Universiteit van Michigan. Hij deed een onderzoek waarin hij aantoonde dat de hersenen sociale afwijzing en het stuklopen van een huwelijk op dezelfde manier interpreteren als een brandwond.

Met andere woorden, de emotionele pijn die we lijden is vergelijkbaar met fysieke pijn. Dit verklaart ook waarom het zo moeilijk voor je is om verder te gaan en te stoppen met denken aan je ex.

Gehechtheid, herinneringen aan het verleden en de onmogelijkheid om in het reine te komen met de werkelijkheid voeden de blues. In plaats van met de dag te worden verlicht, wordt de pijn veel acuter.

Wat kun je doen?

Na elke grote breuk moet je rouwen. Rouwen is een fase waarin je ruimte laat voor lijden en pijn en, vervolgens, om die te ventileren. Na verdriet komt acceptatie. Dit is de laatste stap, waarin we ons losmaken van herinneringen om nieuwe te creëren. Plaatsmaken voor een nieuwe levensfase vol nieuwe projecten en doelen is altijd de beste optie.

Aarzel niettemin niet om deskundige hulp te vragen als je merkt dat het voor jou onmogelijk is om verder te gaan, de wond te helen, en vooral om degenen achter je te laten die niet meer aan je denken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Acevedo, B. P., Aron, A., Fisher, H. E., & Brown, L. L. (2012). Neural correlates of long-term intense romantic love. Social Cognitive and Affective Neuroscience7(2), 145–159. https://doi.org/10.1093/scan/nsq092
  • Athenstaedt, U., Brohmer, H., Simpson, J. A., Müller, S., Schindling, N., & Bacik, A. (2019). Men view their ex-partners more favorably than women do. Social Psychology and Personality Science. Advance online publication. DOI: 10.1177/1948550619876633

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.