Psychologische stress bij advocaten

Lange werktijden, complexe zaken en het omgaan met cliënten zijn enkele van de factoren die leiden tot psychologische stress bij juristen.
Psychologische stress bij advocaten

Laatste update: 23 oktober, 2022

Psychologische stress bij advocaten komt vaker voor dan je zou denken. Hoewel deze professionals in de samenleving worden gezien als degenen die de problemen van anderen behandelen, stelt hun werk hen in werkelijkheid voor een psychologische last die vroeg of laat zijn tol eist. Het is immers een baan gericht op het oplossen van menselijke conflicten die vaak behoorlijk complex en controversieel kunnen zijn.

Onderzoek (Engelse link) gedeeld in het Journal of the Indian Academy of Applied Psychology suggereert dat stressniveaus verschillen tussen strafrechtelijke en civiele advocaten. Dit komt door de aard van de baan en de bijbehorende verantwoordelijkheden.

Het is een probleem dat onder controle moet worden gehouden, omdat het niet alleen het vermogen om in de juridische sector uit te blinken aantast, maar ook kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen.

Waarom komt psychologische stress voor bij advocaten?

Het is onvermijdelijk dat werknemers in de juridische sector voortdurend worden blootgesteld aan stressvolle situaties. Cliënten verlangen dat er veel problemen worden opgelost, variërend van onder meer voogdij over kinderen tot economische claims en strafzaken.

Aan de ene kant zijn er degenen die vragen, beweren, argumenteren, eisen en verdedigen, en aan de andere kant degenen die opleggen, verdedigen, vrijpleiten of toegeven. Wat hun specifieke functie ook is, het werk gaat gepaard met een veeleisende werkdruk, verwachtingen van klanten, complexiteit en besluitvorming die van geval tot geval verschilt.

Gestreste advocaat

Bijbehorende factoren

Samengevat zijn de volgende factoren van invloed op de psychologische stress van advocaten.

  • Werkdruk en tempo. In dit beroep is het moeilijk om controle te hebben over de werkdruk. Daarom kunnen zich twee bijzondere situaties voordoen die stress beïnvloeden; overwerk of gebrek aan werk.
  • Werkplanning. In tegenstelling tot andere beroepen ligt het werkschema niet vast en wordt het grotendeels bepaald door het aantal zaken en deadlines. Vaak leidt dit tot een verkorting van de rusttijden.
  • Slecht tijdmanagement. Soms is, naast de werkdruk, slecht tijdbeheer de aanleiding voor stress. Idealiter worden de taken onderverdeeld in volgorde van belangrijkheid, zodat aan elk ervan de juiste hoeveelheid tijd kan worden besteed.
  • Fysieke agentia. Omgevingsfactoren zoals lawaai, temperatuur, lichtintensiteit en rommel kunnen het comfortniveau beïnvloeden.
  • Interpersoonlijke relaties. Slechte communicatie met klanten, managers en extern personeel kan spanning en stress veroorzaken. Daarom is het essentieel dat de advocaat weet hoe te communiceren met respect, samenhang, vastberadenheid en vertrouwen.
  • Gebruikte communicatiemiddelen. Voor het gemak of het gemak gebruiken steeds meer professionals middelen als WhatsApp om met hun cliënten te communiceren. Deze situatie hangt echter ook samen met stress, omdat advocaten vaak moeite hebben om hun persoonlijke leven te scheiden van hun professionele leven. Dit betekent dat ze vaak de behoefte voelen om onmiddellijk te reageren op berichten, zelfs als ze bij hun gezin zijn of niet werken.

Hoe om te gaan met dit soort stress

Advocaten moeten aandacht besteden aan hun geestelijke gezondheid om goed te kunnen presteren. Naast het herkennen van het probleem moeten ze ook zoeken naar mogelijke oplossingen. Hoewel men sommige triggers van stress niet kan aanpassen, kunnen bepaalde strategieën helpen ze te verzachten.

  • Tijdsbeheer. Verdeel taken naar hun mate van belangrijkheid. Het is raadzaam ze op te schrijven in een dagboek.
  • Adequate voorbereiding van zaken. Blootstelling aan publieke settings heeft een aanzienlijke invloed op de psychologische stress van advocaten. Hoe paradoxaal het ook lijkt, veel professionals op dit gebied ervaren plankenkoorts. Daarom kan een voorafgaande voorbereiding van zaken hun gevoelens van onzekerheid en angst sterk verminderen.
  • Organisatie van de werkruimte. Net als bij andere banen is een comfortabele en ordelijke werkruimte de sleutel tot goede prestaties. Ze moeten rommel vermijden en alle benodigde hulpmiddelen bij de hand hebben.
  • Zoek psychologische hulp. Advocaten vormen een populatie met een hoog risico op werkstress. Daarom moet men in dit soort werkomgevingen preventieplannen voor de geestelijke gezondheid uitvoeren. Een psycholoog kan namelijk helpen bij het ontwikkelen van effectieve strategieën voor stressbeheersing.

Last but not least is het van het grootste belang dat advocaten aandacht besteden aan hun levensstijl. Dat kunnen ze doen door te leren ontspannen, gezond te eten en te sporten. Ze dragen ook bij aan een goede geestelijke gezondheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.