Waarom kun je niet over je gevoelens praten?

Vind je het moeilijk of onmogelijk om over je gevoelens te praten? Wil je begrijpen waarom? Mis het artikel van vandaag niet om de mogelijke oorzaken van dit veelvoorkomende probleem te ontdekken.
Waarom kun je niet over je gevoelens praten?

Laatste update: 29 maart, 2022

‘Waarom mag ik niet over mijn gevoelens praten?’ Heb je jezelf die vraag wel eens gesteld? Emoties zijn vaak moeilijk te hanteren. Sommige mensen vinden het gemakkelijk om over hun gevoelens te praten en hun emoties op een spontane manier met anderen te delen. Andere mensen hebben het hier echter heel moeilijk mee. Waarom is dat?

In dit artikel zullen we het hebben over enkele van de redenen waarom bepaalde mensen moeite hebben om zich uit te drukken. We zullen ook enkele gevolgen van dit gedrag uitleggen. Mis het niet!

Een vrouw die een kussen omhelst

Waarom kan ik niet over mijn gevoelens praten?

Waarom is het zo moeilijk voor sommige mensen om uit te drukken wat ze voelen? Om de vraag te beantwoorden, is het belangrijk om eerst de term ’emotie’ te definiëren. Volgens Fernandez, Zubieta en Paez (Engelse link) (2001) is emotie een complex subjectief fenomeen met zowel primaire aspecten als expressieve, motorische en fysiologische componenten.

Emoties zijn dus complexe processen die zich manifesteren in je gedachten, verlangens en acties. Emoties zijn niet altijd gemakkelijk te beheersen of te begrijpen. Het is dus logisch om te denken dat niet iedereen weet hoe hij moet verwoorden of uitdrukken wat hij of zij voelt. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van dit gedrag.

Emotionele onderdrukking

Fernandez, Zubieta en Paez (2001) stellen dat emotionele repressie het niet confronteren of vermijden van stressvolle feiten inhoudt. Psychologen geloven ook dat het een remming is van de emotionele reactie van de hersenen.

Het is belangrijk om te vermelden dat er veel verschillende triggers zijn voor emotionele onderdrukking. Een daarvan is het onvermogen om te gaan met wat er zowel intern als extern gebeurt.

In zekere zin is het een copingmechanisme dat tijdelijk of permanent kan zijn. Dus emotionele onderdrukking kan de reden zijn waarom je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten. Maar wat veroorzaakt emotionele repressie?

Gebrek aan assertiviteit

Een andere factor die zou kunnen verklaren waarom het zo moeilijk is om over je gevoelens te praten, is een gebrek aan assertiviteit. Auteurs zoals Matson et al (1980), Bornstein et al (1977) en Romano en Bellack (1980) geciteerd door Caball0 (1983) beweren dat het een sociale vaardigheid is.

Anderen, zoals Alberti en Emmons (1978), definieerden het concept als het gedrag dat een persoon in staat stelt te handelen op basis van zijn belangrijkste belangen, zichzelf te verdedigen zonder ongepaste angst, op een comfortabele manier eerlijke gevoelens te uiten en zijn persoonlijke rechten uit te oefenen zonder de ander te ontkennen. rechten.

In die zin kan een gebrek aan assertiviteit je ervan weerhouden om je gevoelens te uiten. Assertiviteit is, net als zoveel andere psychologische vaardigheden, iets dat je kunt oefenen en verbeteren. Daarom is psychotherapie een goede optie, omdat het je kan helpen je sociale vaardigheden te verbeteren.

“Als je ‘ja’ zegt tegen anderen, zorg er dan voor dat je geen ‘nee’ tegen jezelf zegt.”

Paulo Coelho

Overdreven verlegen zijn

Verlegenheid heeft ook meerdere definities. Op het gebied van psychologie definieerde Pilkonis (1977 – Engelse link) het als “de neiging om sociale interacties te vermijden en een onvermogen om op gepaste wijze deel te nemen aan sociale situaties.”

Hoewel dat een bruikbare definitie is, heeft verlegenheid niet alleen invloed op sociale interacties. Het heeft ook invloed op je vermogen om over je gevoelens te praten.

Verlegenheid is, net als assertiviteit, iets waar je aan kunt werken. Als je jezelf traint om uit je schulp te kruipen, kun je jezelf beter uiten. Als je leert om met je verlegenheid om te gaan, zul je merken dat het veel gemakkelijker is om mee te leven.

“Ik was het meest verlegen mens dat er ooit was, maar ik had een leeuw in me die niet wilde zwijgen!”

Ingrid Bergman

Een onzekere vrouw

De gevolgen van het opkroppen van je emoties

Volgens psycholoog Angela Corona leidt het onderdrukken of verbergen van je emoties vaak tot sociaal isolement. Als je al je emoties van binnen opkropt, wordt het onmogelijk voor je gevoelens om vrijuit te stromen, waardoor je je emotioneel belemmerd kunt voelen.

De negatieve gezondheidseffecten

Aan de andere kant ontdekte een onderzoek dat in 2019 werd uitgevoerd met een groep van 304 vrouwen door de North American Menopause Society, dat het tot zwijgen brengen van jezelf en je gevoelens een negatieve invloed kan hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Bij vrouwen kan het ook het risico op een beroerte vergroten.

Natuurlijk is elk individueel geval anders. Het is dus belangrijk om geen generalisaties te maken. Desalniettemin vinden we het belangrijk om te vermelden dat het voor iedereen het gezondst is om een manier te vinden om hun emoties te uiten, te beheersen en te kanaliseren. In het ideale geval zal elk individu zijn weg kunnen vinden, of het nu via kunst, literatuur, gesproken woorden, het lichaam, enz.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Caballo, V. (1983). Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de Psicología, 13: 53-62.
  • Fernández, I., Zubieta, E. y Páez, D. (2001). Emocionarse en Latioamérica. Sociotam, XI, 1.
  • Matson, J.L., Kazdin, A.E. y Esveldt-Dawson, K. (1980). Training interpersonal skills among mentally retarded and socially dysfuncional children. Behavior Research and Therapy, 18: 419-427.
  • Pilkonis, P.A. (1977a). Shyness, public and private, and its relationship to other measures of social behaviour. Journal of Personality, 45: 585-595.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.