Waarom je meer zou moeten spelen

Spelen is meer dan een activiteit. Het is meer een benadering van het leven. De essentie ervan ligt in het voorrang geven aan plezier en verkenning, zonder dat je op lange termijn per se zorgen hoeft te hebben over prestaties. In feite wordt in veel gevallen het tegenovergestelde bereikt.
Waarom je meer zou moeten spelen
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 21 augustus, 2023

Spelen bestaat al sinds mensenheugenis in alle uithoeken van de wereld. Het is een plezierige activiteit die bestaat uit vrij bewegen, rollen aannemen, werelden creëren, strategisch denken en problemen oplossen op een innovatieve manier. In feite is spelen leren terwijl je plezier hebt en daarom zou je meer moeten spelen.

Deze gewoonte heeft de neiging af te nemen naarmate je ouder wordt. Als kind speelde je een groot deel van de dag: thuis, op school of in het park. Het was in die tijd het belangrijkste en belangrijkste aspect van je leven, of je nu met vrienden, broers en zussen of andere familieleden speelde.

Desalniettemin, naarmate je ouder werd, werd je spelen sporadischer, en begon je het te zien als ‘tijdverspilling’. In feite hebben we allemaal na ons twintigste meer verantwoordelijkheden en wordt onze niet-werktijd vaak beperkt tot tv-kijken.

Spelen geeft je echter veel meer dan plezier. De voordelen die je ervan krijgt zijn echt aanzienlijk en bevorderen een gezonde levenskwaliteit. Daarom is het een onbetwistbaar feit dat volwassenen meer zouden moeten spelen.

Jonge mensen spelen voetbal
Spelen bij volwassenen bevordert de socialisatie en vermindert stress.

Spelen in de kindertijd

Tijdens de kindertijd is spelen een van de belangrijkste en belangrijkste elementen van de fysieke, sociale en cognitieve ontwikkeling. Spelen bevordert nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht, begunstigt sociale vaardigheden en oefent de concentratie.

Bovendien stelt het kinderen in staat hun omgeving te begrijpen en vaardigheden te ontwikkelen om zich daaraan aan te passen. Op zijn beurt wordt het ook een kanaal waardoor ze hun behoeften en emoties uiten. Het is ook heel waardevol in de therapie.

Door speelse activiteiten leren kinderen de buitenwereld, en ook zichzelf, op een vrijwillige en plezierige manier kennen. Tegelijkertijd vertonen ze een reeks vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Opgemerkt moet worden dat elke speelse activiteit bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen. Dat komt omdat ze de vorming van nieuwe neurale verbindingen in de prefrontale cortex van de hersenen stimuleren.

Om deze reden heeft spelen vanuit pedagogisch oogpunt een belangrijk educatief potentieel. Kleuters en schoolgaande kinderen leren door een activiteit die plaatsvindt in een niet-bedreigende, drukarme context, die van het spontane spel.

Grote figuren uit de psychologie hebben nagedacht over en geschreven over het belang van spelen. Erik Erikson bijvoorbeeld beschreef kinderspelen als een middel voor kinderen om autonomie te verwerven. Vygotsky benadrukte het gewicht ervan als regulator van gedrag.

Melanie Klein gaf het een fundamentele rol in de psychotherapeutische ruimte met kinderen. In feite beschouwde zij het spelen van een kind als gelijkwaardig aan de vrije associatie van de volwassene. Een psychoanalytische techniek bij uitstek.

De voordelen van spelen

Hoewel veel mensen spelen opvatten als een uitsluitend kinderpraktijk, verdwijnen onze speelse aspecten niet met het ouder worden, maar worden ze getransformeerd. In plaats daarvan verschijnen er andere vormen van spel, meestal gericht op het scheppen van banden tussen onze leeftijdsgenoten en het onderhandelen over de eisen van de volwassen wereld.

Sport, bepaalde videospelletjes, schaken en andere strategiespelletjes vormen de groep van sociaal geaccepteerde spelletjes als vorm van vermaak voor volwassenen. Dat gezegd hebbende, is er niets mis met het spelen van spannender spellen. Je haar in de war brengen en hardop lachen maakt je per slot van rekening niet minder volwassen.

Natuurlijk verandert de vorm die spelen aanneemt al naar gelang de chronologische leeftijd en specifieke interesses van elk individu. Desalniettemin blijft je behoefte aan speelsheid bestaan, zelfs als je verantwoordelijk bent voor een baan en een gezin. Door te spelen krijg je welzijn, leren en groei. In feite is spelen als volwassene niet alleen de moeite waard, maar zelfs aanbevolen.

“Het is in het spelen en alleen in het spelen dat het individuele kind of de volwassene in staat is creatief te zijn en de hele persoonlijkheid te gebruiken, en het is alleen in het creatief zijn dat het individu het zelf ontdekt.”

-Donald Winnicott-

Vrienden spelen videospelletjes
Spelen op volwassen leeftijd stimuleert verbeelding en creativiteit.

De voordelen

Als je je realiseert hoeveel voordelen er zijn aan het herstellen van een van de aangenaamste ervaringen van het menselijk bestaan, zul je zien dat het min of meer een noodzaak is. Hier volgen er enkele:

  • Stimuleert verbeelding en creativiteit.
  • Bevordert socialisatie.
  • Vermindert stress en angst.
  • Helpt je contact te maken met jezelf.
  • Helpt bij lichaamsbeweging en behoud van het geheugen.
  • Verbetert je emotionele regulatie.
  • Verbetert je tolerantie voor frustraties.
  • Bevordert conflictoplossing op een vernieuwende manier.

Helaas ben je geneigd de waarde van spelen te onderschatten als je eenmaal overspoeld wordt door de verplichtingen van de volwassen wereld. In feite ben je alleen echt geïnteresseerd in het investeren van je tijd en energie in activiteiten die je als productief beschouwt. Je beseft niet dat productiviteit niet alleen te maken heeft met het genereren van geld of het oplossen van problemen.

Als je ophoudt kind te zijn, is spelen niet langer een manier om de wereld te leren kennen en ervaren, omdat je een groot deel ervan al herkent. Daarom houden kleuren, texturen, dieren en alles wat je in je dagelijks leven omringt op een gegeven moment op je te verbazen.

Toch kun je door te spelen dichter bij de werkelijkheid komen die je nog niet kent. Het moedigt je ook aan om jezelf uit te dagen en uit je comfortzone te stappen. Verder is spelen een prachtig hulpmiddel dat je helpt je gelukkiger en minder gestrest te voelen.

Dat komt omdat het uiteindelijke doel is om te genieten van het huidige moment, niet alleen van de resultaten. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het opnemen van meer speelse activiteiten in je dagelijks leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gálvez, M., Rodríguez, N. (2005). Jugando Juntos: un tercer lugar para niños de 3 a 6 años y su familia (Tesis de licenciatura). Universidad de las Américas.
  • Meneses, M., Monge, M. (2001). El juego en los niños: enfoque teórico. Educación, 25(2), septiembre 2001, 113-120, Costa Rica: Universidad de Costa Rica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.