De relatie tussen broers en zussen: enkele feiten

Onze broers en zussen zijn er altijd voor ons wanneer we ze nodig hebben. In dit artikel vind je enkele feiten over de relatie tussen broers en zussen.
De relatie tussen broers en zussen: enkele feiten
Alejandro Sanfeliciano

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alejandro Sanfeliciano.

Laatste update: 27 december, 2022

Zonder twijfel spelen broers en zussen een belangrijke rol in ons leven en onze ontwikkeling. Door de geschiedenis heen zijn er veel verhalen en legendes bedacht over de relatie tussen broers en zussen. Zo is er bijvoorbeeld het liefdesverhaal van Isis en Osiris en de relatie tussen broer en zus in Die Zauberflöte van Mozart .

Of we het nu zelf hebben ervaren of in andere gezinnen zien: we hebben allemaal gezien hoe belangrijk broers en zussen eigenlijk zijn. Ze beïnvloeden zelfs de cognitieve ontwikkeling van individuen.

Ouders steken veel energie in het opvoeden van hun kinderen. Hierin steken ze veel tijd in hen nieuwe dingen aanleren. Hoewel dit heel goed is, denken veel ouders dat dit het enige middel van dingen aanleren is. Vaak beseffen ze echter niet hoeveel broers en zussen elkaar kunnen leren en elkaar kunnen beïnvloeden, zowel positief als negatief.

In dit artikel gaan we het hebben over twee specifieke hypothesen. (A) de broer/zus-compensatiehypothese en (b) de vijandigheid als gevolg van voortrekken hypothese. Beide hypothesen houden verband met hoe ouders hun kinderen behandelen.

“Broers en zussen zijn de mensen waar we op oefenen, de mensen die ons leren over eerlijkheid en samenwerking en vriendelijkheid en zorgzaamheid. Dit gaat vaak op de harde manier.”

-Pamela Dugdale-

Een broer en zus

De relatie tussen broers en zussen: de broer/zus-compensatiehypothese

Allereerst en bovenal is het belangrijk om duidelijk te maken de relatie tussen broers en zussen niet op zichzelf kunnen worden bestudeerd of onderzocht. Wat we hiermee bedoelen is dat het belangrijk is om rekening te houden met andere variabelen, zoals hoe ouders omgaan met hun kinderen.

Wat gebeurt er als ouders hun kinderen niet behandelen zoals ze zouden moeten? Kunnen broers en zussen dit tekort compenseren door hun relatie? De broer/zus-compensatiehypothese stelt vast dat broers en zussen hechte, warme relaties kunnen ontwikkelen. Daarom helpen ze elkaar in situaties van slechte ouderlijke zorg.

Met andere woorden, de broers en zussen compenseren het gebrek aan ouderlijke affectie door voor elkaar te zorgen. Op die manier kunnen ze zich normaal ontwikkelen ondanks het tekort van de ouders. Onderzoek naar deze hypothese heeft positieve resultaten opgeleverd.

Het lijkt erop dat er een omgekeerde correlatie is tussen de kwaliteit van ouder-kindinteractie en de kwaliteit van de relatie tussen broers en zussen.

Bryant en Crockenberg voerden een onderzoek uit waarbij ze ontdekten dat de onverschilligheid van een moeder tegenover haar kinderen correleerde met een hoog aantal sociale gedragingen van de oudste broer tot de jongste.

Deze resultaten doen ons denken dat broers en zussen, bij afwezigheid van ouderlijke ondersteuning, elkaar ondersteunen en dingen leren. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het interpreteren van deze gegevens. Dit omdat andere onderzoeken andere resultaten hebben opgeleverd.

Zoals we hierboven al zeiden, is het niet eenvoudig om relaties met broers en zussen te bestuderen. Dit omdat geen van de relaties hetzelfde zijn. Naast de ouderlijke behandeling spelen veel verschillende factoren een rol.

De relatie tussen broers en zussen

Vijandigheid als gevolg van voortrekken hypothese

Ouderlijk gedrag kan ook leiden tot vijandigheid onder broers en zussen. Dat is waar deze hypothese zichtbaar wordt. Deze hypothese gaat over de percepties van de kinderen over de manier waarop ouders met hen omgaan.

De vijandigheid als gevolg van een voortrekken hypothese suggereert dat relaties tussen broers en zussen vijandig kunnen worden als een van hen ziet dat hun ouders hen anders behandelen dan hun andere broer(s) of zus(sen).

Met andere woorden, als een kind merkt dat hun ouders een andere broer of zus (of broers en zussen) voortrekt, zullen ze automatisch jaloers en boos worden. Als gevolg hiervan zal het kind vijandig gedrag vertonen ten opzichte van zijn of haar broer(s) of zus(sen).

Hetherington voerde een experiment uit dat concludeerde dat, wanneer ouders minder aanhankelijk zijn jegens één kind, de kans groter wordt dat broer/zus relaties agressiever worden.

Het kind rebelleert tegen hun ouders door wraak te nemen op hun broers en zussen. Er zijn echter veel meer factoren die de relaties tussen broers en zussen kunnen beïnvloeden.

“Ze zeggen dat ongeacht hoe oud je wordt, wanneer je met je broers en zussen bent, je teruggaat naar je kindertijd.”

-Karen White-

Alle studies met betrekking tot dit onderwerp laten zien hoe belangrijk de relatie tussen broers en zussen is voor de ontwikkeling van een persoon. Uiteindelijk zijn broers en zussen de mensen waar we in het leven altijd op kunnen bouwen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.