Waarom is het zo moeilijk om angst te overwinnen?

Angstaanvallen komen veel voor en meestal hebben we geen idee hoe we ermee om moeten gaan.
Waarom is het zo moeilijk om angst te overwinnen?

Laatste update: 27 maart, 2022

Tegenwoordig komen angstaanvallen heel vaak voor en meestal hebben we geen idee hoe we ermee om moeten gaan of ze moeten verlichten. Ze verschijnen, ze nemen het over… maar hoe komen we van ze af? Waarom is het zo moeilijk om angst te overwinnen?

Veel psychologen hebben angstaanvallen bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat er geen “minimale” of “maximale” leeftijd is waarop men eraan begint of stopt.

Dit vertelt ons dat vanaf het moment dat we worden geboren tot het moment dat we sterven, we kwetsbaar zijn voor het ervaren van angst. Niettemin zijn bepaalde mensen vatbaarder dan anderen, en bepaalde levensfasen kunnen onze kwetsbaarheid ‘vergroten’.

Een angst is een fysieke reactie op een stimulus, die meestal te maken heeft met de wens om iets te veranderen, te verbeteren of te gebeuren, enz. Een angstaanval komt voort uit gevoelens van kwetsbaarheid, fysiek of psychologisch.

Wanneer we een situatie als bedreigend of buiten onze comfortzone ervaren, voelen we ons angstig. Hetzelfde geldt wanneer de toekomst onzeker is: wanneer we verlangend wachten op iemand die arriveert, op het einde van een race, op de geboorte van een baby, of op onze trouwdag, enz.

Angst om bang te zijn

Hoe kan deze zin worden begrepen? Volgens onderzoekers heeft 23% van de mensen last gehad van een angstaanval, heeft dit momenteel of zal het nog krijgen. Dit betekent niet dat ze een psychische stoornis hebben. Het betekent ook niet dat de symptomen lang zullen aanhouden.

Angst is als “angst, in het kwadraat, wat betekent dat hetzelfde angstproces keer op keer kan worden herhaald. We zijn bang dat we niet afstuderen, maken ons zorgen dat de persoon op wie we wachten niet komt opdagen. Of we maken ons zorgen over de geboorte van een kind, angst dat het gaat regenen op onze trouwdag, etc.

Een man met gesloten ogen die zijn hoofd vasthoudt terwijl gekke gedachten ontsnappen

Het gevoel van angst is vergelijkbaar met opgesloten zitten in een kooi of gevangen zitten in een doolhof zonder uitgang. We weten dat we op een gegeven moment zullen bedenken hoe we eruit kunnen komen, maar we hebben geen idee wanneer dat zal gebeuren.

Die onzekerheid zorgt ervoor dat we nog meer angst en bezorgdheid voelen, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat waaruit we niet kunnen ontsnappen.

De volgende stap is de externalisering, of fysieke manifestatie, van deze angst en ongerustheid. Onze maag doet pijn en we krijgen brandend maagzuur. We voelen ons zwak, we kunnen niet ademen.

Daarnaast zweten we overmatig, onze huid wordt vetter, onze pupillen verwijden, onze hartslag raast. We kunnen zelfs problemen krijgen met onze lever. Al deze symptomen kunnen optreden als we ons angstig voelen en het verband tussen fysiek en psychisch verder aantonen.

  • “Ik sta op het punt gek te worden.”
  • “Help, ik kan niet ademen.” 
  • “Ik kan niet helder denken.”
  • “Ik denk dat ik flauw ga vallen.”

Dit zijn niet noodzakelijk de gedachten van iemand die een paniekaanval ervaart. Het zijn eerder de gevoelens van een persoon die zich angstig en angstig voelt.

Waarom is het zo moeilijk om angst te overwinnen?

Zelfs als we de symptomen hebben vastgesteld, is het moeilijk om eraan te ontsnappen. Waarom is het zo moeilijk om te ontspannen en angst te overwinnen? Omdat angst een woest dier is dat op ons wacht, klaar om aan te vallen, en als het dat doet, laat het ons niet los.

Dus, wat kunnen we doen? Er zijn verschillende opties, maar het belangrijkste is om te leren leven in het heden, niet zo veel aan de toekomst te denken en te genieten van het leven zoals het nu is. Zo voorkom je dat je je zo angstig voelt.

Een andere zeer effectieve techniek is om je emoties en gedachten te leren beheersen. Op het moment dat angst en angst de kop opsteken, moet je ze onder ogen zien. Dat is namelijk de enige manier om die angst te overwinnen.

Trek je wapenrusting aan, zet je schild op en verdedig jezelf. Op welke manier? Met positieve ideeën, door aandacht te schenken aan wat je op dat moment aan het doen bent, en je hart niet te laten kloppen, etc.

Het is mogelijk om onrust te overwinnen en, op zijn beurt, angst. Het is alleen een kwestie van begrijpen waarom we ons zo voelen en analyseren hoe we ‘het beest kunnen temmen’ dat ons bang maakt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.