Waarom is het moeilijk om een oude liefde te vergeten?
Je kan het gevoel hebben dat het onmogelijk is om een oude liefde te vergeten. Het is alsof je probeert een berg doormidden te breken. Sommige herinneringen zijn tenslotte ongevoelig voor roest. Sommige verhalen en ervaringen werden met de inkt van de passie geschreven, op een soort magie die blijvende tekenen in je geest achterlaten.
Hoe erg je het ook wilt, het is onmogelijk om de liefde uit het verleden te wissen. Dat komt omdat het ook geholpen heeft om te worden wie je vandaag bent.
De Libanese schrijver Khalil Gibran schreef ooit dat je hart tot op een bepaald punt moet breken om zich te openen voor de waarheid. Het kan dus echt waar zijn dat liefde iets is wat je moet leren. Een gebroken hart kan in de barsten die het bevat, oprecht een oneindige wijsheid bevatten.
Uiteindelijk is er één ding dat je niet kunt ontkennen. Hoe groot de ontgoocheling of de vreugde ook is die je ervaren hebt, je hersenen vergeten gewoon niet dat ze ooit verliefd waren. Het maakt niet uit hoeveel recepten, voorstellen of verfijnde strategieën mensen je bieden om een geliefde persoon uit je geest te bannen. Het zal niet werken.
De dingen die je ervaren hebt, kan je gewoon niet vergeten. Je hoeft slechts de afwezigheid van die persoon aanvaarden en je goed voelen bij wat gebeurd is (en wat niet gebeurd is). Dit zal er ook voor zorgen dat je je openstelt om nieuwe lessen te leren en nieuwe ervaringen op te doen.
“Het touw is gescheurd; een knoop. Kan het opnieuw binden, maar. Het is gescheurd. Misschien ontmoeten we elkaar opnieuw, maar. Je zal me niet vinden. Op de plek waar onze wegen uiteengingen.”
-Bertolt Brecht-
Voor je hersenen is het onmogelijk om een oude liefde te vergeten
Het is vaak nodig om na een relatie verder te gaan en er definitief een einde aan te maken. Dat geldt voor het welzijn van jullie beiden. Beiden zullen jullie dan namelijk in staat zijn om je waardigheid te behouden. Jullie zullen ook voorkomen dat je elkaar meer kwetst dan nodig is.
Mensen zeggen het vaak. Op tijd uiteengaan is vaak de beste manier voor jezelf om heel te blijven. Misschien zijn jullie beiden akkoord dat een relatiebreuk noodzakelijk is. Of er is slechts één persoon die ertoe aanzet. In beide gevallen kan het lijden dat dit veroorzaakt enorm zijn.
Onderzoeken tonen aan dat mensen in het algemeen 6 tot 18 maanden nodig hebben om over een relatiebreuk heen te komen. Het is onmogelijk om die oude liefde te vergeten. Dat komt omdat je geen controle hebt over je eigen herinneringen.
Wat je echter wel kan doen, is de emotionele impact beheersen. Gebruik het rouwproces om je gevoelens te verwerken en deze nieuwe werkelijkheid te aanvaarden.
We weten allemaal dat de liefde een intense en vaak chaotische of verwarde emotionele ervaring is. Geen enkele relatie is hetzelfde. Op dezelfde manier hebben sommige mensen het veel gemakkelijker dan anderen om de pijn van een relatiebreuk te boven te komen dan anderen.
Hoe het in jouw geval ook is, de kans is klein dat je een oude liefde echt zal vergeten. Je hersenen werken gewoon niet op die manier. We leggen hier uit hoe dit komt.
Het emotionele geheugen en lichamelijke tekens
Mensen zijn in essentie emotionele wezens. Ooit hebben ze geleerd om logica en reden toe te passen. Onze emoties zijn net puzzelstukken die we nodig hebben om met elkaar in verbinding te komen.
Het is dankzij die emoties dat we in staat zijn om banden op te bouwen en voor elkaar te zorgen. Ze helpen ons om risico’s te zien en op zoek te gaan naar ons eigen welzijn.
- Dit alles is gewoonweg de verklaring waarom liefde voor de hersenen zo belangrijk is. Het is de behaaglijke stof die ons in een romantische relatie een veilige en zeker gevoel geeft. Houden van en liefde krijgen kan je een gevoel van rust brengen en stress en angst verminderen. Dat is de reden waarom dingen als verraad, ontgoocheling of een onverwachte en ongewilde relatiebreuk zo pijnlijk kunnen zijn.
- Je moet ook altijd rekening houden met het emotionele geheugen. Wanneer je met iemand een band als deze hebt, dan ontwikkelen je hersenen vele lichamelijke merktekens. Dit zijn ervaringen die jouw hersenen associëren met intense dingen als kussen, strelingen, knuffels, geuren, gesprekken, intieme momenten, enzovoort. Dit alles laat een afdruk achter van een goed gevoel, geluk, hoop en genot.
- Deze emotionele lichamelijke tekens worden geschapen in de vorm van duurzame neurale verbindingen. Ze zullen er gewoon altijd zijn. Daarom kan een snel vleugje van een bepaalde geur of het zien van een plek jou onmiddellijk terugbrengen. Het brengt echter niet alleen je herinneringen terug, het kan jou ook laten terugkeren naar de gevoelens die je toen had.
Sommige oude liefdes vertegenwoordigen een deel van jou en van je verhaal
Er is een heel duidelijke oorzaak waarom het onmogelijk is om een oude liefde te vergeten. Als je het zou kunnen wissen uit je geheugen, zou je in wezen een deel van jezelf uitwissen. Wij mensen bestaan uit meer dan alleen maar vlees en bloed. Ook onze verhalen zijn een belangrijk deel van ons.
Dit is de reden waarom je zal vaststellen dat de persoon die je toen was, zo verbonden is met jouw herinneringen aan die oude liefde. Het is een jongere, meer lichtvoetige versie van jezelf, verloren in de passie voor een andere persoon. Jouw hersenen zullen die oude versie van jezelf nooit of nimmer willen vergeten.
In termen van persoonlijke groei zou dit immers precies zijn alsof je een stap terug zet. Alles wat je gezien, gevoeld en waaronder je geleden hebt, heeft jou gevormd tot wie je vandaag bent. Ook maar iets vergeten zou net zijn alsof je een volledig hoofdstuk uit jouw levensverhaal wegneemt.
Of je het nu leuk vindt of niet, dat is wie jij bent. Het beste van alles is dat het nog niet voorbij is. Je hebt altijd de kans om betere verhalen voor jezelf te schrijven. Liefde is tenslotte altijd de moeite waard om een inspanning voor te leveren en om te genieten van alle vreugde die het jou kan brengen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Galena K. Rhoades, et al, Breaking Up is Hard to do: The Impact of Unmarried Relationship Dissolution on Mental Health and Life Satisfaction (2011) Jun; 25(3): 366–374, Journal of Family Psychology.
- Lewandowski, G. (2009). Promoting positive emotions following relationship dissolution through writing. The Journal of Positive Psychology, 4(1), 21-31.