Waarom ik om alles boos word op mijn partner en wat ik eraan kan doen

Voortdurende irritatie, ruzie over kleine details, ergernis... Komt het voor in jouw relatie? Dit veel voorkomende scenario heeft enkele verklaringen die de moeite waard zijn om te weten.
Waarom ik om alles boos word op mijn partner en wat ik eraan kan doen
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 16 mei, 2024

Boos worden op je partner “over alles” is niet iets dat alleen jou overkomt. Veel mensen bereiken dit punt wanneer hun relatie in een crisis verkeert of bijna ten einde is. Soms is het echter mogelijk om de wortels van dit gevoel van verveling en frustratie op te lossen en zo een relatie te redden die de moeite waard is.

Het is belangrijk om het probleem tot op de bodem uit te zoeken, ofwel om jezelf ervan te overtuigen om verder te gaan of om de relatie nog een kans te geven. In deze lezing geven we je de sleutels over dit onderwerp.

Waarom word ik steeds boos op mijn partner?

Een emotionele toestand van voortdurende vatbaarheid, fouten die zich steeds herhalen, gebreken die eerst niet zo relevant leken en nu woede, frustratie, hypervigilantie en verdriet opwekken. Wat kan er achter deze spiraal zitten? Laten we eens wat antwoorden geven.

1. Onopgeloste problemen

Sommige wrijvingen kunnen over het hoofd worden gezien vanwege hun indirecte aard, zoals een slechte houding op een bepaalde dag. Maar soms is er de neiging om ernstigere situaties achterwege te laten uit angst om het conflict onder ogen te zien. Dit werkt op de korte termijn omdat emoties zichzelf temperen, maar is op de lange termijn niet zo nuttig.

De sporen die belangrijke gebeurtenissen achterlaten, zoals agressie of een leugen, beïnvloeden het beeld dat je van de ander hebt. Zo worden hun kleine gebreken belangrijk en veroorzaken ze conflicten, omdat er wrok blijft bestaan.

2. Boos worden op je partner is het gevolg van desillusie

Het komt vaak voor dat in de beginfase van een relatie alles perfect en onveranderlijk lijkt. Dit maakt het gemakkelijk om je partner te idealiseren, maar dit zou moeten verdwijnen naarmate je hem of haar beter leert kennen en problemen worden opgelost.

Als deze verheerlijking van de deugden van de ander echter aanhoudt, is het normaal dat je verwachtingen over zijn of haar gedrag ver van de realiteit blijven.

Dus, wanneer je je bewust wordt van zijn of haar fouten, treedt teleurstelling in en wordt je concept van zijn of haar waarde gekleurd, zodat elke kleine fout dramatisch lijkt. Dit kan leiden tot een Brunhilde-complex.

3. Jullie zijn allebei dominant

Helaas past een overdreven dominante persoonlijkheid alleen bij een onderdanige, en zelfs dan is een gezonde relatie niet gegarandeerd. Wanneer twee mensen die de neiging hebben om hun standpunt op te leggen elkaar ontmoeten, neemt de tevredenheid over de relatie af (Spaanse link).

Dit gebeurt zelfs als de twee erg compatibel zijn, omdat het probleem is dat geen van beiden zoekt naar gemeenschappelijke punten om conflicten op te lossen.

4. Ongemakken buiten de relatie

Ventileren is voor velen een nuttig proces als ze opgekropte woede hebben. Deze opluchting moet echter niet verward worden met het heroriënteren van agressie, wat algemeen bekend staat als “het afreageren op anderen”.

Als je denkt dat je partner alles verkeerd doet en jullie maken vaak ruzie, kan het zijn omdat je in een vatbare gemoedstoestand bent door andere problemen in je leven.

5. De relatie werkt niet

Het valt niet uit te sluiten dat je constante woede terecht is en dat je daarom het gevoel hebt dat je partner je psychisch leegzuigt. Soms werken relaties niet meer en zijn de tekenen duidelijk: onverenigbaarheid komt naar voren in elke interactie.

Er kunnen veel redenen zijn en het is goed om die te vinden en te analyseren, maar het is waarschijnlijk dat je frustratie je ertoe zal brengen om het uit te maken met die persoon en verder te gaan.

6. Slechte communicatie

Slechte communicatie

Soms verschansen moeilijkheden zich door een gebrek aan effectieve communicatie. Als je niet in staat bent om elkaar duidelijk en open uit te drukken en naar elkaar te luisteren, kan iets dat begon als een misverstand gemakkelijk uitmonden in een urenlange ruzie.

7. Je kunt “raden wat ze denken”

Op een bepaald moment in een relatie met iemand is hun gedrag gemakkelijk te voorspellen. Maar niemand is 100% consistent en coherent, dus je moet dingen niet als vanzelfsprekend aannemen. Als je bijvoorbeeld verbaasd bent als je vriendje/vriendinnetje je plotseling een slecht antwoord geeft, ga er dan niet vanuit dat je iets onopzettelijks hebt gedaan en vraag door.

Hoe los ik een boze relatie met mijn partner op?

Hoewel deze situatie gedoemd lijkt om uit elkaar te gaan, is het mogelijk dat een diepgaande analyse en goede communicatie de relatie een nieuwe, positievere richting op kan helpen. Hier volgen enkele tips over wat je kunt doen als je voortdurend boos bent op je partner.

1. Analyseer de oorzaken van je voortdurende ergernis

Je hebt de eerste stap al gezet: opmerken dat wat de ander ook doet, jou stoort. Vanaf hier is de weg vooruit om te analyseren welke specifieke emoties er worden opgewekt. Je mag ook je gedachten en de externe omstandigheden waarin deze ergernissen zich voordoen niet verwaarlozen.

2. Leg je kaarten op tafel

Ga conflicten niet uit de weg. Als een wrok uit het verleden aan het licht komt, zoek dan een moment om erover te praten en het op te lossen. Op deze manier zullen de emoties die ervoor kunnen zorgen dat je emotioneel wordt, worden opgelost.

3. Assertieve en empathische communicatie toepassen

Gerelateerd aan het bovenstaande is het werken aan communicatievaardigheden. Om iets op te lossen dat je boos op je partner maakt, is het cruciaal om in de schoenen van de ander te gaan staan en hem of haar zichzelf te laten uiten, maar ook om je eigen emoties te kunnen uiten zonder kwetsend te zijn.

Grenzen stellen, afspraken maken of de relatie beëindigen zijn beslissingen die genomen moeten worden na een oprecht en goedbedoeld gesprek.

4. Oefen ontspanning

Reacties binnen dit emotionele kader van vatbaarheid zijn vaak snel en explosief. Dit leidt alleen maar tot agressie of vermijding. Het is dus nuttig om ontspannings- en ademhalingsoefeningen te doen om je acties te vertragen. Diafragmatische ademhaling (Spaanse link) is een van de meest gebruikte en nuttige technieken in dit verband.

Weggaan uit de situatie die je boos maakt, tot 10 tellen voordat je antwoord geeft of de tijd nemen voordat je een gesprek met je partner begint, zijn ook nuttige en eenvoudige methoden om toe te passen.

5. Focus op oplossingen

Als je de manier waarop je jezelf uitdrukt en je emoties beheert hebt verbeterd, is het tijd om naar oplossingen te zoeken. Zelfs als je ruzies tot een minimum beperkt, kan een relatie niet gezond zijn als ze met problemen sleept. Dus als het tijd is om ze onder ogen te zien, concentreer je dan op het oplossen van datgene wat pijn doet.

Misschien is dit niet jouw plek

De redenen om boos te zijn op je partner gaan soms verder dan dat. Het is belangrijk dat je je niet alleen richt op het verbeteren van je communicatievaardigheden en emotioneel management, maar dat je ook valideert hoe je je voelt.

In giftige relaties komen vaak de volgende dingen voor gaslighting en emotionele ontkrachting: “Je verbeeldt het je,” “Je overdrijft.” Klinken deze uitspraken je bekend in de oren?

Als je denkt dat je in een misbruikrelatie zit, gaat de oplossing niet alleen over persoonlijke groei. Ga naar een professionele psycholoog, die je zal helpen om je beter te concentreren op de situatie en om de nodige instrumenten te verwerven om deze op te lossen. En vergeet vooral niet dat een leven als koppel jullie gelukkig moet maken en dat conflicten dat niet bepalen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.