Waarom houden sommige mensen van dieren en andere niet?

Het houden van dieren verrijkt ons, voedt ons en verbetert onze gezondheid. Toch voelt niet iedereen dezelfde band met dieren. Waarom is dat zo?
Waarom houden sommige mensen van dieren en andere niet?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

De liefde voor dieren is de laatste tijd toegenomen. Niet alleen zijn mensen zich er meer van bewust dat dieren levende en voelende wezens zijn, maar ook dat ze respect verdienen en recht hebben op een waardig leven. Bovendien gaan steeds meer mensen een band met dieren aan. Sterker nog, ze worden vaak lid van de familie. Niet alle mensen houden echter van dieren.

Sommige mensen voelen inderdaad geen enkele vorm van empathie of emotionele verbondenheid met dieren. Sommige mensen zouden niet eens overwegen om ooit een huisdier te hebben. Hoewel ze nooit een dier kwaad zouden doen, voelen ze gewoon niet die verbinding die voor anderen zo lonend is. Waarom gebeurt dit? Dat zoeken we uit.

Waar komt de liefde voor dieren vandaan?

Een vrouw die haar hond kust

Kenmerken van dieren

Door de geschiedenis heen hebben mensen met dieren geleefd en verschillende relaties met hen opgebouwd. Van jagen tot domesticeren, we hebben lange tijd naast dieren geleefd. Bovendien hebben we tegenwoordig meer kans om ons in hen in te leven en om hen te geven.

De Northeastern University voerde een onderzoek uit dat concludeerde dat mensen meer compassie kunnen tonen voor dieren dan voor hun eigen soort. In dit onderzoek lieten ze 256 deelnemers een (vals) nieuwsbericht zien waarin een puppy, een hond, een mensenbaby of een volwassene was aangevallen en geslagen.

Wat betreft de mate van empathie die de vrijwilligers voor het slachtoffer voelden, verging het de volwassen mens het slechtst. In feite wekten de baby, de puppy en de hond (in deze volgorde) de meeste gevoelens van medeleven en verdriet op. Het lijkt er daarom op dat de gepercipieerde kwetsbaarheid van dieren de gevoelens van mensen in hoge mate mobiliseert. Zelfs hoger dan voor hun eigen soort.

Dieren hebben geen menselijke redenering. Daarom oordelen, manipuleren of koesteren ze geen wrok. In feite bieden ze hun aanwezigheid, hun liefde en hun gezelschap op een pure en oprechte manier aan. Met andere woorden, ze accepteren ons zoals we zijn. Dat is een van de redenen waarom zoveel mensen van dieren houden.

Karakter eigenschappen

Mensen die van dieren houden, hebben de neiging om bepaalde kenmerken te delen. Het zijn meestal gevoelige individuen met een sterk gevoel van solidariteit en rechtvaardigheid. Ze zijn ook nobel en meelevend.

Aan de andere kant hebben degenen die geen empathie voelen voor dieren en degenen die zo ver gaan om ze te mishandelen, meer kans op psychische en emotionele stoornissen. Het zijn vaak egoïstische, narcistische en meedogenloze mensen met een grotere neiging tot geweld tegen andere mensen.

Persoonlijke geschiedenis en achtergrond

De manier waarop een persoon is opgevoed, is van grote invloed op hoe zij dieren waarnemen. Kinderen die opgroeien in een huishouden waar huisdieren belangrijk worden geacht, hebben als volwassenen meer kans om dieren te waarderen, met hen om te gaan en te profiteren van die interacties.

Angst voor of afkeer van dieren kan echter worden verworven door op te groeien met ouders die deze houding hadden of door een onaangename ervaring met een dier te ervaren.

Een klein meisje dat een kat knuffelt

Hoe beïnvloedt onze liefde voor dieren ons?

Zoals de Franse schrijver Anatole France zei: “Totdat iemand van een dier heeft gehouden, blijft een deel van zijn ziel on-ontwaakt.” Inderdaad, emotionele banden die met dieren worden aangegaan, zijn buitengewoon verrijkend en anders dan alle andere. Bovendien krijgen degenen die met huisdieren leven meerdere voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Ze worden meer medelevend en altruïstisch.
  • Hun bloeddruk daalt en hun hartslag wordt gelijkmatiger. Dit vermindert de stress aanzienlijk.
  • Ze hebben een hoger niveau van gevoelens van welzijn en tevredenheid. Bovendien verbetert hun humeur en ervaren ze meer positieve emoties.

Soms is liefde voor dieren echter niet altijd zo positief. In feite kunnen sommige mensen met sociale problemen in een dier het comfort, de acceptatie en het gezelschap vinden dat ze niet van andere mensen kunnen krijgen. Daarom hebben ze de neiging om hun toevlucht te zoeken bij dieren.

Wanneer deze liefde buitensporig is, kan het het individu schaden op persoonlijk, werk-, sociaal of economisch vlak. Ze kunnen bijvoorbeeld dieren gaan verzamelen. Dit kan hun beroepsleven beïnvloeden en hun geld en tijd buitensporig opslurpen.

Kortom, het houden van dieren verrijkt ons en stelt ons in staat een unieke emotionele band te ontwikkelen die zowel onze fysieke als mentale gezondheid ten goede komt. Als het echter ooit onze dagelijkse routines zou gaan verstoren, moeten we hulp zoeken.

Evenzo kunnen mensen die geen enkele band met dieren voelen en hun leven liever niet met hen delen, ook perfect gelukkig leven. Want uiteindelijk vindt iedereen het geluk op zijn eigen manier. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Levin, J., Arluke, A., & Irvine, L. (2017). Are People More Disturbed by Dog or Human Suffering?: Influence of Victim’s Species and Age. Society & Animals25(1), 1-16.
  • Arluke, A., Levin, J., Luke, C., & Ascione, F. (1999). The relationship of animal abuse to violence and other forms of antisocial behavior. Journal of Interpersonal Violence14(9), 963-975.
  • Veevers, J. E. (1985). The social meanings of pets: Alternative roles for companion animals. Marriage & Family Review, 8(3-4), 11–30. https://doi.org/10.1300/J002v08n03_03
  • Headey, B. (1999). Health benefits and health cost savings due to pets: preliminary estimates from an Australian national survey. Social indicators research47(2), 233-243.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.