Zeven redenen waarom hoogsensitiviteit een gave is

Zeven redenen waarom hoogsensitiviteit een gave is

Laatste update: 10 oktober, 2018

Je weet vast al, net als ik, dat hoogsensitiviteit voor- en nadelen heeft. Het is tijd om het idee dat gevoeligheid iets slechts is te veranderen, als het erom gaat om te gaan met onze ervaringen.

Het is tijd om te begrijpen dat hoogsensitiviteit alleen maar betekent dat je meer actief en productief met jezelf in verbinding staat.

Als je nog steeds denkt dat dit iets negatiefs is, nodig ik je graag uit om verder te lezen. Hier vertel ik je de zeven redenen waarom hoogsensitiviteit een gave is.

“Waarheid is voor wijze mensen, schoonheid voor de gevoelige.”

-Friedrich Schiller-

1. Hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat je eerlijker bent

Hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat je je gedraagt zoals je je voelt, want als je dit niet doet, voel je je emotioneel geblokkeerd. Dit betekent dat je makkelijker deelt hoe je je voelt. Je laat de emoties die je ervaart zien door iedere porie in je huid. Of het nu positief of negatief opgevat kan worden.

Tekening van een gelukkig meisje

Je staat jezelf toe om authentiek te zijn, te zijn wie je echt bent. Direct, zonder grenzen. Veel mensen denken dat deze manier van leven duidt op een soort van schrilheid. Maar wat echt belangrijk is, is wat je voelt in je hart. Dat is wat anderen nooit tot stilte kunnen dwingen. En hoe sterker deze eigenschap is, hoe vrijer je je leven zal kunnen leven.

2. Intensiteit regeert je emoties

Je voelt twee keer zoveel als wat anderen voelen. Je voelt iedere emotie met intensiteit: liefde, pijn, teleurstelling en plezier.

Sociaal gezien zijn we gemaakt om intensiteit als iets slechts te zien. De overtuiging is dat als we dit niet onder controle kunnen houden, we onszelf ook niet onder controle kunnen houden.

Maar dan vraag ik me af, wat is er zo verkeerd aan als je niet alles zomaar aan je voorbij laat gaan? Leer om je intensiteit in iedere emotie te beheren, ieder woord, ieder moment van je leven, en je leven zal geweldig zijn.

3. Je bent verbonden met het leven

Voor mij is een van de grootste gaven van hoogsensitiviteit dat je verbonden bent met het leven. Jouw dagen, allemaal, hebben ontzettend veel betekenis. Alles is het waard omdat alles met een reden gebeurt. Doordat je zo bent, zie je magie van alles om je heen. Het laat je begrijpen dat waarom je bent wie je bent.

Daden zijn niet langer banaal en stereotype. Je kunt accepteren dat het leven gaat zoals het gaat. Dat dingen veranderen, dat je dankbaar bent voor wat je voelt en leuk vindt. En boven alles, jij staat jezelf toe om met de stroom mee te gaan. Daarom ben je vrij. Vrij om je bewust te zijn van het feit dat alles, echt alles, gebeurt vanwege een reden.

4. Je hart schijnt voor jou en je geliefden

Hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat je alle emoties op een uitzonderlijk niveau ervaart. Je empathie ontwikkelt zich tot een onverwacht niveau, waardoor je veel meer meelevend bent als je ervoor kiest om je gave op een positieve manier te gebruiken.

Je kunt iedere situatie naar je hand zetten, omdat het leven je de missie heeft gegeven om onvoorwaardelijk te luisteren en te helpen. Je leert dat je nee mag zeggen, maar je biedt altijd graag je hulp aan, aan mensen die jouw onvoorwaardelijke liefde en briljante hart verdienen.

Vrouw met liefdesbrief in haar hand

5. Jouw intuïtie is als een vallende ster

Jij bent zo gevoelig dat je meer kan voelen dan wat andere mensen kunnen zien. Ik geef toe dat als je met de stroom mee gaat, je intuïtie ontwaakt op een bovennatuurlijke manier. En je zet het om in een krachtig middel om je tevreden en vrij te voelen.

Je staat jezelf toe om situaties en emoties te voelen, zowel die van jou als van anderen. Op die manier kun je je essentie managen en nog belangrijker, de liefde die je voor jezelf hebt en voor je leven en degenen van wie je houdt. Je biedt ze onbewust effectieve hulp. Dit is iets dat je hart groter maakt en je een tot beter persoon maakt, geloof me.

6. Je weet hoe je met anderen om moet gaan

Ik geef toe dat dit is iets wat de laatste tijd met mij en mijn partner gebeurt. Als je hoogsensitief bent, zie hoe schitterend de mensen zijn met wie je omgaat. Alsof het een schatkaart is. Deze schitteringen leiden je naar het ware potentiaal van die persoon, en hun wensen en ondenkbare geheimen…

Je bent heel opmerkzaam, waardoor je veel meer weet van wat anderen nodig hebben, zelfs voordat ze het zelf weten, op een intensere manier dan normaal. Dit alles zorgt ervoor je onbewuste banden creëert met je geliefden en je omgeving, die heel intens zijn.

Vrouw met vogel

7. Hoogsensitiviteit is een deel van je ware essentie

Er zullen veel mensen zijn die je niet begrijpen. Ze zullen je misschien zelfs proberen te ontmoedigen, in een poging het feit dat hoogsensitiviteit iets positiefs is te onderwaarderen.

Denk eraan dat als iets ons bang maakt, mensen de neiging hebben om dit meteen af te wijzen. Zonder dat ze erover nadenken of dit de persoon wel zal helpen.

“Gevoeligheid is het egoïsme van het ego. Het gaat erom wat gevoelig is en niet om wat je voelt. De mens als het meetpunt van alles – met andere woorden, gemeten door niets anders – die alles vergelijkt, maar onvergelijkbaar is, die bevestigd is in het gevoel van voelen.”

Emmanuel Levinas

Net zoals ik, heb jij je vast ook vaak onbegrepen gevoeld, of het gevoel gehad dat er ‘iets mis was’ in je leven. Ik hoop dat je door deze zeven redenen je geweldige potentieel en belangrijk gave zal begrijpen. Je hebt het recht om ervan te genieten.  Wellicht ook interessant voor jou

Een relatie met een hoogsensitief persoon
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Een relatie met een hoogsensitief persoon

Het is belangrijk om te onthouden dat ongeveer twintig procent van de wereldbevolking een hoogsensitief persoon genoemd kan worden. Hoor jij hierbi...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.