Waarom breien goed is voor je emoties

Waarom breien goed is voor je emoties
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Breien? Ja, breien, of ‘breitherapie’. Noem het wat je wilt, maar onderzoekers hebben ontdekt dat deze activiteit heel goed is voor jou en je emoties. Of je nu een trui, een deken of een slabbetje breit, je krijgt er iets moois voor terug en tegelijkertijd zorg je voor je emotionele gezondheid. Interessant, of niet?

Auteur Kathryn Vercillo, expert in therapeutische ambachten, onderzocht het onderwerp. Naar aanleiding van haar onderzoek schreef ze een boek met de naam Crochet Saved My Life. Ze wijdt een groot deel van haar professionele werk aan het demonstreren van de voordelen die handwerk biedt.

Waarom heeft breien emotionele voordelen?

Breien maakt uitdrukkelijk deel uit van sommige therapeutische behandelplannen. Het lijkt erop dat de activiteit helpt om onze hersenen behendig te houden en onze emotionele stabiliteit te verbeteren. Laten we het breien en je emoties eens nader bekijken…

Vrouw aan het breien

Het is ontspannend

Het lijkt een beetje tegenstrijdig, maar dat is het niet. Breien is eigenlijk geweldig voor het verminderen van angst, piekeren en hoge niveaus van stress. Maar waarom?

Omdat breien behoorlijk veel concentratie kost. Wanneer je je op de breinaalden concentreert, verdwijnt al het andere. Je problemen vervagen naar de achtergrond. Sterker nog, het is een geweldige techniek om je emoties onder controle te krijgen. Dit komt omdat de bezigheid weinig ruimte laat voor negatieve emoties (zoals verdriet, woede en wrok) om het over te nemen.

“Er zijn veel mensen in deze wereld die zoveel tijd besteden aan het letten op hun gezondheid dat ze de tijd niet hebben om ervan te genieten.”

-Josh Billings-

Het maakt je hersenen wendbaarder

Dit specifieke voordeel is eenvoudig uit te leggen. Haak- en andere breitechnieken vereisen mentale behendigheid. Wanneer je je hersenen aan het werk zet, leren deze om op een ‘verfijndere’ manier te werken. Daarom is het een uitstekende hobby voor ouderen. Onderzoekers geloven dat het uitoefenen van een bepaald psychologisch proces (zoals aanhoudende aandacht) sommige symptomen van veroudering vertraagt.

Het helpt tevens bij het verbeteren van de fijne motoriek. Als gevolg hiervan verbetert ook de algehele hand-oog coördinatie. Breitherapie is goed voor kinderen met motorische stoornissen. Het is ook nuttig voor mensen met artritis.

Breien voor sociale vaardigheden

Kan een activiteit die concentratie vereist ook sociale voordelen hebben? Het antwoord is ja. Breien is namelijk heel leuk om samen te doen, en dit wordt het dan ook veel gedaan!

Hoewel samen breien een tijdlang zeker niet het hipste was wat je kon doen als vriendinnen, komt het echt weer helemaal terug. Of we het nu hebben over breiklassen of breitherapie, breien is hartstikke in! Dit is geweldig nieuws omdat het een geweldig ‘excuus’ is om ideeën uit te wisselen en tijd door te brengen met andere mensen.

Groep vriendinnen samen aan het breien

 Het verlicht depressie

Breien is ook geweldig voor mensen met een depressie. Dat komt omdat als je aan het breien bent, je lichaam serotonine, een natuurlijk antidepressivum, afgeeft. Tenminste, dat is wat een onderzoek van het British Journal of Occupational Therapy heeft ontdekt. De studie toonde aan dat 81% van de deelnemers een opmerkelijke verbetering in het serotonine-gehalte vertoonde na een periode van breien.

Het verbetert je zelfvertrouwen

Nog zoiets prachtigs aan breien is dat het het zelfvertrouwen van de breister verbetert. Door te breien leren we tenslotte een nieuwe vaardigheid en doen we iets dat productief aanvoelt. Bovendien zal het maken van leuke dingen voor vrienden en familie, iets voor anderen doen, wonderen doen voor je eigendunk.

Breien is tevens een bezigheid waarbij je jezelf uit. Het is een manier om je creativiteit de vrije loop te laten, een kans om iets nuttigs te maken, iets moois, misschien iets dat helemaal ‘jou’ is. Het zal je een trots gevoel geven over je werk en jezelf.

“Doen wat je wilt is vrijheid. Leuk vinden wat je doet is geluk. ‘

-Frank Tyger-

Het helpt je om beter te slapen

Slapeloosheid is een groeiend wereldwijd gezondheidsprobleem. Over het algemeen slapen we slecht vanwege stress, spanning en angst. Ondanks de huidige ontmoedigende cijfers zijn er manieren om onze slaap te verbeteren.

Herbert Benson, professor aan het Mind/Body Medical Institute, onthulde dat 90% van zijn patiënten verbetering zag met een vorm van therapie die breien omvatte. Het lijkt erop dat het focussen op een repetitieve activiteit een kalmerende en ontspannende werking heeft. Als gevolg daarvan ga je ontspannen naar bed, zonder stress en klaar om werkelijk uit te rusten.

Breiwerk

Kortom, breien is gewoon ontzettend goed voor je. Wordt het geen tijd dat ook jij de breinaalden erbij pakt?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.