Waar staat je intonatie precies voor?

Waar staat je intonatie precies voor?

Laatste update: 01 oktober, 2018

Intonatie is één van de meest invloedrijke elementen van communicatie. Je stem verleent betekenis (zowel bewust als onbewust) aan de boodschap die je doorgeeft. Denk hierbij aan het stemgeluid, volume, snelheid, helderheid, projectie, enzovoorts.

Meerdere mensen kunnen dezelfde zin uitspreken. Intonatie is de beslissende factor voor de psychologische informatie die samen met deze zin wordt doorgegeven. Het demonstreert dat er zowel verbale als non-verbale betekenissen worden verleend aan onze woorden. Het non-verbale is moeilijker onder controle te houden, waardoor het ook oprechter is.

“60% van alle menselijke communicatie is non-verbaal. 30% bestaat uit je intonatie. Dat betekent dat 90% van wat je probeert te zeggen, niet eens uit je mond komt.”

-Hitch-

Je kunt ook veel te weten komen door de toon van andere te analyseren. Zelfs als ze een taal spreken die jij zelf niet begrijpt, kun je toch een beetje informatie inwinnen door gewoonte luisteren naar hoe ze praten. We zullen je een paar tips en hints meegeven zodat je weet hoe je iemand zijn intonatie kunt interpreteren.

Het belang van intonatie in een groepsetting

Intonatie en perceptie

Het Laboratorium van Instrumentele Analyse van Communicatie van de Autonome Universiteit van Barcelona heeft onderzoek gedaan naar intonatie en perceptie. Zij kwamen tot een aantal interessante bevindingen:

  • Een diepe stem suggereert volwassenheid en roept vertrouwen op bij anderen. Dit soort toon hoor je vaak in reclames.
  • Als iemands stem ontzettend echter heel erg diep is, roept dat vaak een soort duister gevoel op.
  • Een stevige, zelfverzekerde stem laat je denken dat degene die het woord heeft, verfijnd en belangrijk is.
  • Een stille stem suggereert grote zwaktes of ongemak.
  • Mensen met een hele hoge stem worden vaak als minder geloofwaardig gezien.

De stem is zó persoonlijk, dat het inmiddels ook als identificatiemiddel wordt gebruikt. Denk maar eens aan de vingerafdrukscanner op je smartphone. Dat is immers ook een middel dat je lichaam gebruikt om je toegang te verlenen tot technologie. Sommigen denken zelfs dat het inzetten van een stem net zo betrouwbaar is als het gebruik van een vingerafdruk — of zelfs nog betrouwbaarder.

Jongetje die in microfoon schreeuwt

Andere interessante weetjes

Psychologen hebben geprobeerd om de verborgen betekenissen achter verschillende stemgeluiden te herkennen. Nu hebben we dus een enorme catalogus aan mogelijke interpretaties voor deze kleine details. Deze leert ons te letten op de dingen waar we normaal gesproken geen aandacht aan besteden. Laten we eens een aantal hiervan bestuderen.

Ademhaling

De manier waarop iemand ademhaalt terwijl hij praat kan ons een beeld geven van het tempo waarop hij leeft. Wat betekenen verschillende tempo’s dan?

  • Kalm: natuurlijke balans.
  • Diep en constant: energie en activiteit.
  • Diep, constant en sterk: opgekropte boosheid.
  • Oppervlakkig: onpraktische tendens.
  • Kort en snel: nervositeit en stress.

Volume

Dit is vaak een goede indicatie van hoe iemand met zichzelf en anderen omgaat.

  • Normaal: zelfcontrole en het vermogen om te luisteren.
  • Hoog: zwakte, egocentrisme en ongeduld.
  • Laag: onervarenheid en inhibitie.

Articulatie en vocalisatie

Vocalisatie heeft te maken met het vermogen jezelf goed duidelijk te maken zodat anderen je begrijpen. Zodoende heeft het ook te maken met het verlangen om begrepen te worden.

  • Helder: mentale helderheid, open staan voor communicatie.
  • Onnauwkeurig: bedrog of verwarring.
  • Extreem zuiver: narcisme, spanning.
  • Struikelen of stotteren: agressie of juist inhibitie.

Snelheid

Dit kan heel veel zeggen over de gemoedstoestand waarin iemand verkeert.

  • Langzaam: desinteresse, afzondering van de wereld.
  • Snel: spanning, poging tot het verbergen van informatie.
  • Normaal: ontspanning, mogelijke opkropping van emoties.
  • Onregelmatig: verwarring, nervositeit, communicatieve of sociale ineenstorting.
Lachende man tijdens vergadering

Stem en relaties

Intonatie is als een stempel. Zelfs als je geen expert bent in dit onderwerp, zul je toch onbewust signalen ontvangen via het stemgeluid van de ander. Deze signalen zullen op hun beurt helpen het beeld van deze persoon te schetsen.

Intonatie dient ook als een manier om over te brengen wat voor een soort relatie iemand met een ander wil hebben. Als zo’n stem koud en scherp is, zal iemand dus afstand willen creëren. Als iemands stem warm en lief klinkt, zal hij of zij een sterkere band met je willen. Zo bepaalt intonatie dus ook de boventoon van de relatie tussen twee mensen.

Graag wijzen we je ook op het feit dat iemands intonatie niet altijd hetzelfde is. Er zijn natuurlijk elementen die er altijd zullen zijn. Dat zijn dan consistente patronen die snel en makkelijk af te lezen zijn, vooral als je de ander goed kent.

Een goede manier om zelfkennis omtrent je stem te testen, is door je stem in verschillende situaties op te nemen. Luister vervolgens naar je opnames en ga op zoek naar de verborgen verschuivingen van je stemgeluid. Intonatie is een geweldig communicatiemiddel en een belangrijke bouwsteen voor relaties. Daarom is het ook zeker de moeite waard om dit middel goed te leren hanteren. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.