Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Waar een deur dichtgaat, gaat een raam open

Laatste update: 04 mei, 2017

Het leven zit vol kansen, je moet alleen weten hoe je jouw eigen kansen kunt grijpen. Soms denken we dat onze hele wereld in elkaar zal storten wanneer iets in ons leven tot zijn einde komt. Je kunt dit soort situaties echter ook op een andere manier bekijken. Misschien zijn dit wel gewoon geschenken die ons nieuwe mogelijkheden bieden om aan een ander opwindend avontuur te beginnen.

Daarom stel ik nu voor dat je even deze oefening uitvoert. Probeer jezelf eens af te vragen waarom een bepaalde deur in je leven dicht is gegaan. Welke wijsheden en ervaringen zijn er voor je achtergebleven en hoe kun je gebruik maken van deze kennis om een nieuwe wereld vol mogelijkheden te openen?

“Wees niet als de meeste mensen, die wanhopig zitten te wachten op hun nieuwe kans en hun hele leven het volgende zeggen: ‘de mijne is nog niet gekomen’.”

-Héctor Tassinari-

Waarom gaan deuren dicht?

Deur Sluit

Heb je je weleens afgevraagd waarom sommige deuren dicht moeten gaan? Vergeet niet dat we het natuurlijk hebben over figuurlijke deuren. Een echte deur kan met de hand dicht worden geduwd, door de wind dicht worden geblazen, door de hendel te manoeuvreren gesloten worden of gewoon per ongeluk dichtvallen… er zijn oneindig veel mogelijkheden

Waarom gaan sommige deuren in ons leven dicht of waarom sluiten we ze zelf? We kunnen hiervoor verschillende redenen bedenken, gebaseerd op verschillende scenario’s. Laten we eens naar een paar van deze kijken:

  • Een relatie komt tot haar einde. Wanneer je het gevoel hebt alsof er geen reden is om nog te vechten voor je relatie, dan denk je er vaak aan om de deur voor deze relatie dicht te doen. Waar voorheen vlammen en een groot vuur laaide, is nu niet eens meer een hoopje as over.
  • Een vriendschap loopt stuk. Soms kan een goede vriend ons lelijk verraden waardoor we niet in staat zijn hem ooit nog te vergeven. In dit geval kiezen we ervoor om de deur te sluiten, zodat we kunnen voorkomen dat deze vriend ons nog verder kan kwetsen, en maken we een einde aan de relatie om onszelf te kunnen distantiëren van de pijn.
  • We zeggen onze baan op. Als we niet blij zijn met onze baan of wanneer we een kans hebben op een betere baan, kiezen we er vaak voor om onze huidige baan op te zeggen, om nieuwe wegen te kunnen gaan bewandelen. Soms zijn dit pijnlijke keuzes die helemaal niet makkelijk zijn om te maken.

Wat gebeurt er wanneer we een deur sluiten?

In de meeste gevallen houdt het sluiten van een deur een heleboel pijn in. Als je je partner moet verlaten omdat er niets meer van jullie relatie over is, als je een vriendschap moet beëindigen, of een baan verliest waar je eigenlijk wel blij mee was, als je naar een andere stad moet verhuizen… dan kan dit allemaal een hoop verdriet veroorzaken.

Deur Sluit

Laten we eens kijken naar de omstandigheden die ons ertoe aan hebben gezet om deze deuren te sluiten. Hoe hebben we dit punt bereikt? Wat is er gebeurd waardoor ik de behoefte kreeg om mijn partner, die ooit het middelpunt van mijn leven was, te verlaten? Waarom moet ik een stad verlaten waarin ik eigenlijk altijd gelukkig was?

Denk goed na over deze beslissingen en over de redenen die jou tot het nemen van deze beslissingen hebben geleid. Verspil je tijd niet door anderen de schuld te geven van de dingen die jou overkomen en probeer ook je eigen verantwoordelijkheid te aanvaarden. Er zal namelijk altijd iets zijn dat je beter had kunnen doen, dat je eerder had moeten doen of helemaal niet had moeten doen. Misschien ook niet, maar toch is het belangrijk om de situatie goed te doorgronden en analyseren, en om ervan te leren.

Er zal een raam opengaan

Zodra we een deur eenmaal hebben dichtgetrokken en na hebben gedacht over de feiten die ons tot deze situatie hebben geleid, is het tijd om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te genieten van de wereld die zich aan onze voeten openbaart. Gebruik al je kracht om deze wereld te omarmen. Er is namelijk nog zoveel te doen.

“Een probleem is een nieuwe kans om alles van jezelf te geven.”

-Duke Ellington-

Je hebt een moeilijke ervaring moeten doorstaan door de deur te moeten sluiten voor iemand of iets waar je van hield, waar je om gaf, of dat jou kwelde. Je hebt op de situatie gereflecteerd en een paar harde, maar wijze lessen geleerd. Gebruik deze nieuwe ervaringen nu om de toekomst met optimisme tegemoet te zien en de nieuwe kansen die jou nu geboden worden te ontdekken.

Je hebt meer ervaring en wijsheid. Gebruik deze ervaring en wijsheid om te leren van de dingen die je fout hebt gedaan, en om te voorkomen dat je dit soort dingen in de toekomst nog een keer zult doen. Leer van de keren dat je wel op de juiste weg zat en onderbouw deze kennis met toekomstige ervaringen. Maak gebruik van alle mogelijkheden die het leven je biedt.

Niest is voorbij. Of je nu een dierbare hebt verlaten of een grote liefde bent kwijtgeraakt, het leven gaat niet voorbij. Er is nog genoeg te doen, er zijn nog een heleboel ramen die wijd openstaan, avonturen om van te genieten, mensen om te ontmoeten, banen om te bemachtigen, steden om te bezoeken…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.