Je bent niet je ervaringen, maar wat je van ze leert

Je bent niet je ervaringen, maar wat je van ze leert

Laatste update: 22 november, 2016

Een grote oorzaak van onrust is vaak als volgt: we identificeren ons zo veel met bepaalde ervaringen dat er een tijd komt dat we niet weten hoe we de toeschouwer van het spel kunnen onderscheiden.

Tegelijkertijd zijn pijnlijke ervaringen degenen die het meeste opvallen en die de grootste psychologische en lichamelijke invloed op ons hebben.

We moeten die overtuiging loslaten als we de persoon willen worden die we willen zijn. Begrijp dat jij niet bent wat er met je gebeurt, maar de fundering die opslaat wat jij ervaart. Je bent niet wat je ervaart, maar wat je ervan leert.

De uitleg ligt in de evolutie

De mens wordt voortdurend blootgesteld aan gevaar en de afdruk van over-enthousiasme en angst is slapend binnenin onze moderne geest, ook al is het niet altijd merkbaar. Daarom behandelen we vanuit het individuele niveau de pijn als iets dat is ontstaan om ons te vernietigen. Deze overtuiging maakt ons op individueel gebied zwak en mijdend en op sociaal gebied achterdochtig.

Deze ziekelijke cyclus geneest geen wonden: je moet stoppen met lijden om te beginnen met stromen en daarvoor moet je twee begrippen die zijn onthuld in de recente generatie gedragstherapieën verduidelijken: “Je moet onderscheid maken tussen je ik-context en je ik-inhoud.”

Spiegel tot Innerlijk

De pot en de substanties

Stel je een glazen pot voor. Hij ziet er sterk en consistent uit, maar we weten dat bepaalde omstandigheden kunnen veroorzaken dat hij valt en breekt, door een ongeluk of met opzet.

Deze pot neemt al lang een belangrijke plaats in de woonkamer van een huis in. Het heeft iets speciaals. Iemand heeft beslist om zijn deksel te versieren om hem aantrekkelijker te maken en schrijft de woorden “pot voor alles” erop, nadat de jam die er oorspronkelijk in zat op was.

In de loop der jaren hebben de bewoners van het huis, de spelende kinderen en zelfs de gasten verschillende dingen dingen in de pot gestopt. Ze doen er munten in en plakken briefjes aan de buitenkant. Het wordt gebruikt voor “de jacht op kakkerlakken”, er hebben lucifers ingezeten, huwelijkscadeaus, spijkers, pennen, hij is schoongemaakt met bleekmiddel, hij is door de wierook gegaan en als iemand hem een tijdje vergat, verzamelde hij veel vuil en stof.

Maar de pot werd altijd op de plank bewaard. Als je naar het huis ging en iemand zou je vragen wat je ziet als je ernaar kijkt… wat zou je dan antwoorden? Zeker, je zou duidelijk aangeven dat het een glazen pot is.

Nu zul je je afvragen wat het nut van dit verhaal is. Nou ik kan je dit vertellen: het is geen verhaal over een glazen pot, maar een metafoor voor het leven.

Pot voor Alles

Ik heb veel meegemaakt, maar er is één ding dat altijd hetzelfde blijft: IKZELF

Net als de glazen pot, heb jij ook een onveranderlijke en inherente essentie. Je hebt teleurstellingen en verwaarlozing ervaren, je hebt geleden onder onverschilligheid, verraad en bent gekwetst door de slechte bedoelingen van anderen. Een groot deel van deze schade blijft binnenin je en daarom ben je iemand geworden die achterdochtig en zelfs kluizenaar-achtig is geworden.

Zeer negatieve dingen worden steeds weer toegevoegd aan wie je bent van binnen, maar deze keer stopt niemand anders dan jij het daar. Je hebt angst, verlies van interesse, schadelijke herinneringen en eindeloze tranen opgeslagen. Als je dat potje vol blijft stoppen, zal je echt breken, dus stop met het vol te stoppen met dergelijke langdurige negatieve dingen.

Ga terug naar je essentie en je ware zelf, waarbij je beseft dat zolang je leeft, goede en slechte dingen altijd zullen gebeuren. Maar je zult er nog steeds zijn en de wereld zal je herkennen.

Pak je ervaringen bij de horens en ga verder met jezelf zijn

De wetenschap dat alleen jij verantwoordelijk bent voor het pad dat jij in het leven kiest, is een grote verantwoordelijkheid, maar door die verantwoordelijkheid win je vrijheid.

Herinneringen

“Ik geloof niet in toeval of noodzaak; mijn wil is mijn lot.”

-John Milton-

Gebruik dus alles wat je hebt geleerd om te leren en levenslessen op te doen gebaseerd op jouw eigen ervaringen. Vergeet er een aantal, verander er een paar en lach om de rest. Hernieuw of sterf.

Ga terug naar het zijn van de persoon die een diversiteit aan ervaringen verwelkomt. Of laat je onderdompelen in alles wat er gebeurt, zodat je essentie het positieve raakt en je dichter en dichter komt bij waar je naartoe wilt. Ontdoe je van datgene wat niet de moeite waard is om voortdurend over na te denken, want het heeft niets te maken met jou, zelfs als je het hebt meegemaakt.

Dat is wijsheid, maar het is ook weten hoe je jezelf kunt bevestigen voor de wereld door openlijk te zeggen dat je de goede en de slechte dingen onder ogen hebt gezien en weer bent herenigd met je essentie. Omdat je hebt geleerd dat je niet bent wat je ervaart, maar de essentie bent die de ervaringen verwelkomt en hen ook weer laat gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.