Vriendelijke kinderen worden vriendelijke volwassenen

Vriendelijke kinderen worden vriendelijke volwassenen

Laatste update: 24 juli, 2017

Het verschil tussen kinderen en volwassenen is onschuld. Beiden doen kwaad, maar kinderen doen dit zonder zich bewust te zijn van de gevolgen en zonder de prijs voor hun daden te accepteren. Voor volwassenen geldt dit echter niet altijd. We zijn ons bewust van de schade die onze daden zullen veroorzaken, en toch weerhoudt dit ons er niet van om ze uit te voeren.

De meeste kinderen bezitten een zekere aangeboren aanleg om om anderen te geven, in het bijzonder hun familie. Ze worden geboren met een soort vriendelijkheid, een zeker besef van behulpzaamheid en altruïsme dat niemand hen geleerd heeft. Het ligt in de handen van hun verzorgers om ervoor te zorgen dat deze aanleg aanwezig blijft wanneer zij een deel van hun onschuld verliezen, iets wat een logisch en natuurlijk proces is.

Hoe voorkom je dat een kind zijn vriendelijkheid verliest

Tolerantie en geduld overbrengen

Een van de belangrijkste zaken om kinderen groot te brengen zonder frustratie is geduld. Het is belangrijk dat we onze kinderen op rustige wijze laten zien wat ze moeten doen of wat er van ze verwacht wordt. Dit zal geen gevoel van verplichting creëren, maar van volwassenheid en inspraak. Soms moet je tolerant zijn ten opzichte van kinderen zodat ze het gevoel kunnen hebben dat ze een zekere mate van controle over de situatie hebben, zonder hen te ver te laten gaan.

Vriendelijkheid

Deze twee belangrijke zaken, geduld en tolerantie, moeten eigen worden gemaakt en dienen als leidraad voor hun omgang met andere mensen. Een tolerante en geduldige maatschappij is een begripvolle en respectvolle maatschappij.

Alsjeblieft, dankjewel en het spijt me

Alsjeblieft, dankjewel en het spijt me zijn drie uitspraken die diep in onze kinderen verankerd zouden moeten raken, zodat zij kunnen opgroeien tot beleefde en vriendelijke mensen.

Ze moeten leren om dankbaar te zijn, dat ze krijgen wat ze krijgen omdat ze het verdienen, niet omdat ze geluk hebben of omdat dingen toevallig komen aanwaaien. Het zal ze leren dat ze eigenlijk alles kunnen bereiken als ze maar bereid zijn om er moeite in te steken, en dat ze dat wat ze ontvangen ook daadwerkelijk verdienen.

Beleefd om dingen vragen zal hen onderscheiden van een heleboel mensen in onze maatschappij, mensen die zich liever wenden tot zaken als snelheid en verplichting om hun behoeften te vervullen. Een eenvoudig ‘alsjeblieft’ verandert de betekenis van wat ze zeggen volledig.

Als ze weten hoe ze hun fouten kunnen herkennen en goedmaken, ongeacht de reden, zullen ze altijd blijven leren. Om vergiffenis vragen zal hen eerzaam maken en consistent als het aankomt op hun daden.

Hechting als belangrijkste middel

Het creëren van gezonde hechting is wat het verschil maakt tussen het ene kind en het andere. Kinderen hebben behoefte aan een bekende warmte, aan een bron van comfort en consistentie. Dit geeft hen de veilige omgeving waarin ze kunnen spelen en op verkenning uit kunnen gaan. Ze hoeven nergens bang voor te zijn, omdat ze altijd kunnen rekenen op de zekerheid van hun familie.

Dit soort hechting wordt het beste tot stand gebracht als je jouw kinderen voorzichtig observeert en als je jouw rust bewaart. Als jouw kind bijvoorbeeld valt en zijn knie bezeert, raak dan niet in paniek; blijf rustig en doe alsof er niets aan de hand is. Dit zal jouw kind kalmeren en ervoor zorgen dat de volgende keer dat hij valt hij er zelf bijna om zal kunnen lachen.

Vriendelijkheid

Onthoud dat de angst van een kind niet zal verdwijnen door hem te overladen met kado’s, maar door hem te leren om anderen te vertrouwen, om de wereld te vertrouwen. Als we onze kinderen leren dat de wereld vol gevaar zit, dan zouden we niet raar moeten opkijken als zij op een gegeven moment veranderen in angstige en emotioneel afhankelijke volwassenen, vooral als het aankomt op het confronteren van obstakels.

Vriendelijkheid overbrengen

Er bestaan veel onderzoeken die aantonen hoe kinderen van nature geneigd zijn om te helpen, delen, en kortom, sociaal gezond gedrag te vertonen en vriendelijk te zijn. Deze neiging kan altijd worden behouden, wat ervoor zal zorgen dat ze bestand zullen zijn tegen de slechte sociale gewoonten die hen omringen.

Om ervoor te zorgen dat jouw kinderen deze natuurlijke neiging niet verliezen, is het belangrijk dat jij hen behandelt zoals je zou willen dat zij anderen behandelen in de toekomst, waarbij je hun gevoeligheid ten opzichte van anderen ontwikkelt en slecht gedrag vermindert.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.