Zeven vragen die je leven kunnen veranderen 

Zeven vragen die je leven kunnen veranderen 

Laatste update: 16 oktober, 2017

Soms vinden we de antwoorden niet omdat we niet weten welke vragen we moeten stellen. We gaan op ontdekkingsreis en stellen de grote vragen over algemene en diepgaande onderwerpen. Maar op het einde staan we nergens. Wil je je leven veranderen? Vermijd dan vragen als ‘Wat voor betekenis heeft mijn leven?’, dit soort vragen zullen er alleen maar voor zorgen dat je nog meer de weg kwijt raakt.

Natuurlijk is het zo dat de grote vragen leiden tot grote antwoorden. Er is echter een groot verschil tussen ‘grote vragen’ en ‘onnauwkeurige vragen.’ De laatste soort vragen worden steeds moeilijker om te beantwoorden. Want ze omvatten te veel variabelen op hetzelfde moment. Er zijn geen grenzen die ze inperken en omlijnen.

“Soms gaan jaren voorbij zonder dat we zelfs leven, en dan plots zit ons hele leven geconcentreerd in één enkel moment.”

–Oscar Wilde-

De kunst is dus om de vraag op de juiste manier te formuleren. Dat is al één manier om dichter bij het antwoord te komen. Verder in het artikel laten we je kennismaken met zeven vragen. We hebben ze ontworpen zodat je de manier waarop je leeft, kan evalueren. Ze helpen je om te bepalen of je op de goede weg bent. Misschien is het tijd om te stoppen en van richting te veranderen. Het is geen test. Neem dus je tijd om ze te beantwoorden.

1. Wat zou je in je leven veranderen als je wist dat je binnen tien jaar zou sterven? Een gigantische vraag!

Bijna-doodervaringen veranderen het leven van veel mensen. Daar is een reden voor. Over het algemeen leven we alsof we het eeuwige leven hebben. Het idee van de dood vermijden we totaal, hoewel het eigenlijk de enige zekerheid is die we in de toekomst hebben.

Meisje Met Een Derde Oog

Door te onthouden dat aan alles een einde komt, zien we veel duidelijker welke dingen echt belangrijk zijn. Toon het lef om deze vraag op een eerlijke manier te beantwoorden. Dan zal je in staat zijn om een nieuwe hiërarchie van prioriteiten op te stellen die je veel gelukkiger zal maken.

2. Welk advies zou je aan een pasgeboren kind geven?

Denk lang en diep na over deze vraag voordat je ze beantwoordt. In het antwoord zal je een samenvatting vinden van alles wat je geleerd hebt sinds je hart begon te kloppen. Het zal de vorm hebben van een besluit dat voortvloeit uit je ervaringen en uit wat je met je ervaringen bereikt hebt.

Het interessante deel is wat je na het ontdekken van je ‘wijsheidscapsule’ zal doen. Het moet aansluiten bij het advies dat jij aan de denkbeeldige pasgeborene zou geven. Breng je het al in de praktijk of moet je er nu aan beginnen?

3. Als het niet zou afhangen van de kalender, welke leeftijd zou je jezelf op dit moment dan geven?

Leeftijd is erg relatief. Maar als we zeggen hoe oud we zijn, baseren we ons toch altijd op dat geschrapte vakje op de kalender. Vanaf het moment dat we geboren worden, is er in de meest strikte betekenis een kind, een adolescent, een volwassene en een oudere persoon in ons aanwezig. Maar meestal is het alleen maar één van die leeftijden die op een bepaald moment in ons bestaan de overhand heeft. De juiste vraag is echter de volgende. Hoe oud ben je echt? Welk gevoel geeft het je om die leeftijd te hebben?

Jongetje Dat De Sleutel Tot Zijn Hart Vasthoudt En Denkt Ik Wil Mijn Leven Veranderen

4. Wat was de grootste vergissing in je leven? Hoe heb je die opgelost?

In het leven worden we geconfronteerd met de fouten die we maken. Het is één van de elementen die het meest onthult over wie we zijn. Bovendien toont het hoe we ons bestaan doormaken. Zowel de fouten als de manier waarop we ze oplossen verschaft ons belangrijke informatie om onszelf beter te begrijpen.

Onderzoek wat de grootste vergissing in je leven was. Op die manier vind je ongetwijfeld de weg naar je voornaamste zwakheden. Je zal in staat zijn om de dynamiek te visualiseren die je gewoonlijk gebruikt. Het zal je doen inzien welke strategieën en oplossingen jij toepast als je geconfronteerd wordt met moeilijke perioden.

5. Wat zou je willen doen, maar doe je niet omdat je het gevoel hebt dat je veroordeeld zal worden?

De blikken en meningen van anderen kunnen erg bepalend zijn om niet in actie te schieten. Soms is dit gezond. Het wijst er gewoon op dat we een gezonde manier gevonden hebben om ons aan te passen aan de omgeving waarin we leven.

In andere situaties bevindt er zich achter dit gedrag een grote angst om veroordeeld te worden. We handelen niet op basis van het respect dat we hebben voor iets waar we oprecht in geloven. Ons gedrag wordt dan eerder bepaald door de angst voor wat anderen zullen zeggen.

Vrouw Met Een Grote Rode Jurk Aan En Een Pijl In Haar Borst Voor Wie Het Te Laat Is Om Haar Leven Te Veranderen

6. Wat zijn de vijf dingen die je dit jaar gedaan hebt en die je je voor de rest van je leven zal herinneren?

Met deze vraag kan je beoordelen of je al of niet echt leeft in overeenkomst met de doelstellingen die voor jou belangrijk zijn. Het zal je misschien laten zien dat je de weg bent kwijtgeraakt en in een onbeduidende sleur leeft. Met de juiste ambities bedoelen we niet een of ander megaproject. Wat wel van belang is, zijn die doelstellingen waarin de essentiële aspecten van je leven vervat liggen.

Als je deze lijst relatief gemakkelijk kan maken, dan leef je beslist op een intense manier. Maar misschien lukt het niet zo gemakkelijk om deze vijf feiten op te sommen. Dan is het misschien tijd om eens terug te kijken op je manier van handelen. Het is mogelijk dat je jezelf een beetje vergeten bent.

7. Welke baan zou jou totaal gelukkig maken? Als het niet het werk is dat je nu hebt, hoe komt dat?

We zouden allemaal moeten zoeken naar een baan waar we van houden. Werk is niet alleen één van de hoekstenen van onze overleving. Het is ook een fundamentele pijler van onze geestelijke gezondheid. Een groot deel van ons welbevinden halen we uit ons werk.

Misschien is het tijd om dit te bekijken. Doe je in je werk iets waar je echt van houdt? Heb je een keuze gemaakt en bezit je het vermogen om de baan te zoeken en te vinden die je wil? Of heb je gewoon voor een job gekozen die je niet wil doen? Dan heb je het opgegeven om iets te doen dat dit kan veranderen.

Vrouw Die Bediend Wordt Door Een Konijn Die Denkt Ik Wil Mijn Leven Veranderen
Wellicht ook interessant voor jou
Als je jouw bewustzijn verruimt, verandert je leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Als je jouw bewustzijn verruimt, verandert je leven

Jon Kabat-Zinn, mindfulnessleraar, is ervan overtuigd dat wanneer we ons bewustzijn verruimen, ons leven zich uit eigen beweging zal veranderen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.