Negen voordelen van tekenen en schilderen voor je hersenen

Het is nooit te laat om te beginnen met tekenen en je gevoelens te uiten door middel van schilderen. Hier kun je enkele van de belangrijkste voordelen van deze activiteit ontdekken.
Negen voordelen van tekenen en schilderen voor je hersenen

Laatste update: 23 augustus, 2023

Zorgen voor je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als zorgen voor een gezond lichaam. Net zoals je in de sportschool traint om je spieren op te bouwen, zijn er ook activiteiten die je kunt doen om je hersenen in goede conditie te houden. Lees verder en ontdek negen van de voordelen van tekenen en schilderen voor je hersenen.

Sommige mensen associëren kleuren en doeken met kinderkunst. Schilderen is echter een van de favoriete hobby’s van veel jongeren en volwassenen. Het maakt niet uit welke techniek je kiest, tekenen helpt je om je stress kwijt te raken en je geest af te leiden van schadelijke gedachten.

De voordelen van tekenen en schilderen voor je geestelijke gezondheid

Schilderen kan heel ontspannend zijn. Het is een ideale activiteit om los te komen van de werkelijkheid en in contact te komen met je innerlijke zelf. Daarnaast is het een perfect communicatiemiddel om je emoties te kanaliseren en je onuitgesproken woorden te laten stromen door je creativiteit.

Als je erover denkt om thuis te gaan schilderen of contact op te nemen met een privéleraar tekenen (Engelse link), lees dan verder om de belangrijkste voordelen te leren kennen.

1. Verbetert je stemming

Misschien kleur je gewoon een prentenboek in of verruim je je fantasie door op doek te schilderen. Wat je ook kiest, beide activiteiten vereisen dat je je geest concentreert en even helemaal vergeet hoe je je misschien voelt.

Daarom kan schilderen en gevoelens uitdrukken door middel van kunst een uitstekende vorm van mentale gymnastiek zijn. Onderzoek (Engelse link) bevestigt dit feit.

Schilderen

2. Verhoogt je concentratie

De creativiteit en aandacht voor detail die sommige kunstenaars in hun werken leggen, vereisen vaak extreem diepe analyse en concentratie.

Op dezelfde manier moet je, om te krabbelen, tekenen of schilderen, je geest leegmaken om te kanaliseren en uit te drukken wat je echt op het doek wilt vastleggen.

3. Helpt angstaanvallen te verminderen

Angst, vrees en rusteloosheid zijn gevoelens die sommigen van ons meer treffen dan anderen. Soms veroorzaken ze paniek- en angstaanvallen die onder controle gehouden moeten worden.

Gelukkig is gebleken dat kunstzinnige therapie (Engelse link), door middel van schilderen en andere technieken, een goed hulpmiddel is om angst onder controle te krijgen. Dat komt omdat het je in staat stelt om je aandacht af te leiden van schadelijke gedachten en je te richten op je creativiteit.

4. Vermindert stress

Een onderzoek gepubliceerd door de American Art Therapy Association (Engelse link) analyseerde speekselmonsters van een groep deelnemers tijdens een teken- en schildersessie. Hun conclusies waren zeer onthullend.

Uit de resultaten bleek namelijk dat de deelnemers aan het onderzoek na hun artistieke ontmoeting een significante daling vertoonden in hun cortisolniveaus, ‘het stresshormoon’.

5. Helpt je los te koppelen van de werkelijkheid

Met de toename van telewerken en de dagelijkse verbinding met internet hebben we allemaal een manier nodig om onze ogen af en toe te laten rusten van onze smart screens.

Door te schilderen en te tekenen kun je je geest bezighouden met je artistieke inspanningen. Deze activiteiten helpen ook bij het verminderen van sociale media verslaving en eventuele gevoelens van angst als gevolg van het permanent verbonden zijn met sociale netwerken.

Tekenen en schilderen

6. Bevordert emotioneel welzijn

De voordelen van kunstzinnige therapie voor het verbeteren van emotioneel welzijn zijn meerdere malen bewezen door de medische wereld.

Kunst is ook een ideaal expressie- en catharsismiddel voor patiënten die lijden aan kanker, psychische aandoeningen, obesitas en HIV, maar ook voor slachtoffers van trauma’s, gevangenen en ouderen.

7. Verhoogt de creativiteit

Met kunst en al zijn verschijningsvormen, vooral schilderen en tekenen, kun je je verbeelding en creativiteit de vrije loop laten, zodat je je eigen unieke en ongewone kunstwerken kunt maken.

Daarnaast is het het perfecte medium om fantastische universums te creëren of om door middel van symboliek uitdrukking te geven aan de overheersende gedachten en gevoelens in je hoofd en hart.

8. Bevordert veerkracht

Net als schrijven, muziek of theater zijn tekenen en schilderen communicatiemiddelen. De laatste twee hebben echter geen woorden nodig om een verhaal te vertellen. Bovendien kunnen ze mensen helpen om traumatische of pijnlijke ervaringen te verwerken.

Kunst kan ook gebruikt worden als een soort gecodeerde communicatie. Dit kan worden weergegeven door een bepaalde kleur (bijvoorbeeld Picasso’s beroemde Blauwe Periode) of door andere symbolen zoals de setting, personages of compositie.

9. Vernieuwt je wil en verlangen om te verbeteren

Er zijn gelukkige mensen die geboren zijn met aangeboren artistieke vaardigheden die zich van jongs af aan manifesteren. De overgrote meerderheid heeft echter hard moeten werken en hun techniek met vallen en opstaan moeten perfectioneren om hun eigen stijl te consolideren.

Haal je artistieke kant naar boven en verbeter je geestelijke gezondheid

Nu je weet wat de belangrijkste voordelen zijn van regelmatig tekenen of schilderen voor je hersenen en geestelijke gezondheid, ga je gang en laat je artistieke kant thuis naar buiten komen. Je kunt ook de hulp inroepen van een professional die je face-to-face of virtuele hulp kan bieden.

Onthoud tot slot dat je geen expert hoeft te zijn om een geweldige kunstenaar te zijn. In feite heb je alleen een sprankje creativiteit nodig om een nieuw kunstwerk tot leven te brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Abbing A, de Sonneville L, Baars E, Bourne D, Swaab H. (2019). Angstreductie door kunstzinnige therapie bij vrouwen. Het verkennen van stressregulatie en executief functioneren als onderliggende neurocognitieve mechanismen. PLoS One. Beschikbaar en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31794566/
  • Kaimal G., Ray K., Muniz J.(2016) Reduction of Cortisol Levels and Participants' Responses Following Art Making, Kunstzinnige Therapie, 33:2, 74-80. Beschikbaar en: https://doi.org/10.1080/07421656.2016.1166832
  • Kaimal G., Ayaz H., Herres J., Dieterich-Hartwell R., Makwana B., Kaiser D., Nasser J. (2017). Functional near-infrared spectroscopy assessment of reward perception based on visual self-expression: Kleuren, doodling en vrij tekenen. De Kunsten in Psychotherapie. Volume 55. Pagina's 85-92. ISSN 0197-4556. Beschikbaar op: https://doi.org/10.1016/j.aip.2017.05.004
  • Regev, D., Cohen-Yatziv, L. (2018). Effectiviteit van kunstzinnige therapie bij volwassen cliënten in 2018 - Welke vooruitgang is er geboekt? Frontiers in psychology, 9, 1531. Beschikbaar op: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01531

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.