Verbeeldingsquotiënt: creativiteit wordt binnenkort meetbaar

De mooiste en meest buitengewone dingen die ons nu omringen, waren ooit het materiaal van de verbeelding van velen. Het lijkt erop dat dit verbazingwekkende vermogen, essentieel voor veel van wat we kennen als vooruitgang, binnenkort gemeten en geëvalueerd kan worden.
Verbeeldingsquotiënt: creativiteit wordt binnenkort meetbaar
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 29 mei, 2023

Dagdromen houdt in dat je jezelf onderdompelt in een parallelle wereld van oneindige mogelijkheden. Het betekent mentaal spelen met nieuwe en bijna onmogelijke ideeën, en ongewone scenario’s en ervaringen. We creëren mentaal projecten en vormen verhalen en zien onszelf in toekomstige situaties waarin we ons gelukkig en zelfvoldaan voelen.

Jules Verne zei dat “alles wat een man zich kan voorstellen, kunnen andere mannen waarmaken.” In feite behoorde veel van wat ons omringt vroeger tot het enorme universum van de verbeelding. Gebouwen, technologische techniek, boeken en zelfs medische behandelingen. Elke vooruitgang is het resultaat van een concept dat iemand zich ooit heeft voorgesteld.

Dit verklaart waarom Albert Einstein vond dat verbeelding vaak doorslaggevender is dan de kennis zelf. Het is een manier om de geest te verruimen om nieuwe mogelijkheden vorm te geven die vroeg of laat tot bloei kunnen komen. Het is dus een constructie die van groot belang is voor de mens. Bovendien moeten we er meer aandacht aan besteden.

De nuttigste verbeelding is die welke een doel volgt en er niet alleen op uit is ons aan de werkelijkheid te laten ontsnappen.

Man denkt na
Dromen zijn ook een mechanisme om de intelligentie te vergroten.

Verbeeldingsquotiënt

We worden allemaal geboren met een buitengewoon creatief potentieel. Maar als we opgroeien tot volwassenen, verdort onze verbeeldingskracht. Het is er nog wel, maar we hebben gewoon niet de neiging om er veel gebruik van te maken. Ergens zijn we ervan overtuigd dat alleen kinderen en naïevelingen dagdromen. Het is alsof deze praktijk geen waarde en betekenis heeft voor ons, als mensen.

Sir Ken Robinson was een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van onderwijs. Hij placht te zeggen dat scholen creativiteit doden. Het is inderdaad waar dat onze maatschappij en haar onderwijsmethoden niet altijd voor deze variabele zorgen of deze bevorderen.

Dit kan zowel een behoorlijke fout als een tactische tragedie zijn. Want we staan voor een toekomst vol uitdagingen en hebben innovatieve mensen nodig die op de meest uiteenlopende problemen kunnen reageren.

Daarom is verbeelding een onschatbaar instrument voor onze vooruitgang. Daarom werd het Imagination Institute (Philadelphia) opgericht. De cognitief psycholoog Scott Barry Kaufman is er wetenschappelijk directeur van.

Figuren als Martin Seligman en Robert J. Sternberg zijn ook actieve deelnemers. Een van haar toekomstige doelstellingen is het ontwikkelen van een instrument dat het verbeeldingsquotiënt meet.

Wat is verbeelding?

In 2016 ontwikkelde de Universiteit van New Mexico een instrument om de menselijke creativiteit te beoordelen. Het onderzoek (Engelse link) beweerde dat verbeelding een zeer complex cognitief construct is.

Het is niet dagdromen. Het betekent niet gewoon de geest laten dwalen, hem in een toestand brengen waarin hij zich helemaal op zijn gemak voelt. In feite activeren de hersenen in werkelijkheid de meest geavanceerde mechanismen wanneer we dagdromen.

Verbeelden houdt in het activeren van het episodisch geheugen, het uitvoeren van mentale simulaties en visualisaties, het in praktijk brengen van toekomstdenken, en zelfs het navigeren door de ruimte. Dit proces wordt bemiddeld door gebieden als de caudale/rostrale mediane frontale kwab, de hippocampus, de temporale kwab, en de nucleus accumbens.

Dit proces van verbeelden, creëren, mentaal dwalen, en het manipuleren van ideeën, concepten en mogelijkheden is een natuurlijke oefening die we dagelijks zouden moeten beoefenen. Maar als we volwassen worden, laat onze levensstijl geen ruimte meer voor onze verbeelding. Het is op dit punt dat onze psychologische constructen hun potentieel verliezen.

Het nut van een instrument om het verbeeldingsquotiënt te meten

Zoals we eerder vermeldden, wil The Imagination Institute, gefinancierd door de John Templeton Foundation, een instrument ontwikkelen dat het verbeeldingsquotiënt meet. Het idee is dat het gericht is op alle sectoren van de bevolking. Door te weten wat iemands potentieel is in dit construct, zouden meerdere dimensies kunnen worden beoordeeld.

Volgens degenen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van deze test, zijn dit de gebieden die geëvalueerd moeten worden:

  • Aangename mijmering.
  • Planning.
  • Betekenisvolle mijmering.
  • Inconsistentie.
  • Vreemde of fantasievolle dromen.

Om het belang van een dergelijk instrument aan te tonen, hoeven we alleen maar te bedenken dat personen met veel angst en stress minder voorstellingsvermogen vertonen. Bovendien heeft wat zij zich voorstellen bijna altijd een negatieve valentie.

Daarnaast vermindert een laag voorstellingsvermogen de mogelijkheid om complexe problemen op te lossen of nieuwe doelen te formuleren wanneer bepaalde doelen mislukken.

Creatief zijn is een weerspiegeling van een flexibele, optimistische en doelgerichte geest. Met een hulpmiddel om het verbeeldingsquotiënt te beoordelen zouden we verschillende gebieden van onze geestelijke gezondheid kunnen beoordelen.

Hoewel zeer creatief zijn zeer gunstig is voor ons welzijn, kan overmatig dagdromen (voortdurend vluchten in de verbeelding) pathologisch zijn.

Dagdromende vrouw
De verbeelding gebruiken om doelen te bereiken is uiterst heilzaam.

Dagdromen versterkt je verstand

Het verbeeldingsquotiënt zal in de toekomst ontwikkeld worden. Het zal ons helpen verschillende dingen te ontdekken. Het zal ons helpen onderscheid te maken tussen de twee soorten dagdromen, de nuttige en de nutteloze soorten.

De laatste zijn die welke ons nergens toe brengen, ons niet in staat stellen doelen te bereiken, en vaak onaangenaam zijn. Bijvoorbeeld die welke worden ervaren door lijders aan angst of depressie.

Nuttige mijmeringen zijn een plezierig soort dagdromen en ze verlichten stress. Het werkt ook als een mechanisme voor vernieuwing om de doelen te bereiken die we onszelf stellen. Dromen en verbeelden bouwen bruggen naar onze hoogste prestaties en successen. Dit brengt ons tot bepaalde andere aspecten die we in gedachten moeten houden.

Dagdromen kan een dagelijkse investering zijn met uiterst interessante opbrengsten. Door het te doen verspillen we geen tijd, maar doen we ideeën, hoop en motivatie op. Het is onze geest laten spelen, zoals toen we kinderen waren en geloofden dat alles mogelijk was.

Waarom zou je het niet eens proberen? Ga terug naar je kindertijd, laat je gedachten een vlucht nemen, en heb plezier in het creëren van nieuwe mogelijkheden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chavarría, M. Á. (2015). La eficacia de la creatividad: Creactívate. ESIC Editorial.
  • García-Ramírez, J.M. Predictibilidad y creatividad narrativa. ULU, 1: 1-6 (2015). [http://hdl.handle.net/10481/39368]
  • Jung RE, Flores RA, Hunter D. A New Measure of Imagination Ability: Anatomical Brain Imaging Correlates. Front Psychol. 2016 Apr 18;7:496. doi: 10.3389/fpsyg.2016.00496. PMID: 27148109; PMCID: PMC4834344.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.