Jules Verne: een buitengewoon levensverhaal

Hoe is het mogelijk dat een man die geboren werd in de negentiende eeuw zo'n gedetailleerd beeld kon hebben van toekomstige uitvindingen? Jules Verne was een ware meester in zijn vak.
Jules Verne: een buitengewoon levensverhaal
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Camila Thomas

Laatste update: 27 december, 2022

De meesten van jullie hebben waarschijnlijk wel eens gehoord van Jules Verne. Het is werkelijk waar fascinerend om een duik te nemen in de ongelooflijke avonturen van Verne.

Het is tevens fascinerend, en enigszins ongelooflijk, hoe goed een man uit de negentiende eeuw in staat was om een ​​aantal toekomstige ontdekkingen en uitvindingen te voorspellen. Jules Verne slaagde er in zijn werken in om met succes techniek, wetenschap en literatuur met elkaar te combineren. Deze man was zijn tijd werkelijk vooruit.

Toen onderzeeërs nog niet meer waren dan een fantasie en elektromotoren nog niet eens bestonden, creëerde Verne al de Nautilus, een perfect gedetailleerde en ontwikkelde onderzeeër.

Deze Franse schrijver heeft alle details van zijn uitvindingen vastgelegd in zijn boeken. Hij legde tot in de puntjes uit hoe elke machine werkte. Hij verwerkte er zelfs de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen van zijn tijd in.

Verne maakte in zijn werken veel gebruik van de wetenschap en vond fictieve reisverhalen opnieuw uit. Hij was een belangrijke literaire figuur, maar ook een revolutionair in de wetenschappelijke wereld.

De beginjaren van Jules Verne

Jules Gabriel Verne werd in 1828 geboren in een middenklasse gezin in de Franse stad Nantes. Hij had een redelijk rustige en comfortabele jeugd. Zijn vader was een succesvol advocaat, wat Verne de kans gaf om al van jongs af aan de wereld rond te reizen.

Volgens de legende probeerde Verne toen hij nog een klein kind was van huis weg te lopen om een scheepsjongen te worden op een schip dat op weg was naar India.

Er is geen bewijs dat dit echt is gebeurd, maar de meeste mensen geloven dat het waar is. Ze zeggen dat het hem niet was gelukt omdat zijn vader hem net op tijd vond en Verne moest beloven dat hij alleen nog maar in zijn verbeelding zou reizen.

Hij heeft deze belofte zeker ter harte genomen, waardoor generaties lezers ervan hebben kunnen genieten. In 1848, op het hoogtepunt van de Franse revolutie, verhuisde Verne naar Parijs om rechten te studeren. Zijn vader betaalde zijn lessen, maar toch leefde hij op een vrij strikt budget.

Verne was er altijd van overtuigd dat het belangrijker was om de geest te voeden dan het lichaam. Daarom gaf hij het grootste gedeelte van zijn geld uit aan boeken en teerde hij vaak alleen op wat brood en melk.

Als gevolg van deze ontberingen heeft Jules Verne nooit echt een goede gezondheid gehad. Ondanks zijn geldproblemen was de jonge Verne in die jaren echter heel gelukkig.

In deze fase van zijn leven ontmoette hij ook Alexander Dumas, in een Parijse literaire cirkel. Verne en Dumas bouwden een sterke vriendschap. Samen met auteurs als Victor Hugo had Dumas een erg grote invloed op de literaire carrière van Verne.

Zijn familieleven

In 1850 behaalde Verne zijn rechtendiploma. Tegen de wensen van zijn vader in, besloot hij zich echter te concentreren op literatuur. In 1856 ontmoette hij Honorine de Viane Morel, met wie hij in 1857 trouwde.

Ondanks hun gespannen relatie gaf Verne’s vader hem 50.000 frank voor de bruiloft. Na de bruiloft gingen Verne en zijn nieuwe vrouw in Parijs wonen, waar Verne aan het werk ging als effectenmakelaar. Deze baan ging hem echter niet zo goed af. Waardoor het duidelijk werd dat Verne voor andere dingen in de wieg gelegd was.

Helaas ondervond deze beroemde schrijver geen emotionele stabiliteit in zijn huwelijk. Het grootste gedeelte van de tijd irriteerde zijn vrouw hem mateloos, waardoor hij steeds vaker uit huis begon te ontspannen door op reis te gaan. Toch kregen ze in 1861 samen een zoon.

Michel Verne was een moeilijk kind. Jules Verne heeft hem zelf naar een hervormingsschool gestuurd en later zelfs naar een psychiatrische inrichting, wat hun relatie min of meer heeft verpest.

Toen hij 58 jaar oud was, werd Verne in zijn been geschoten door zijn neef Gaston. Hoewel hij het overleefde, werd hij door dit incident wel mank. De details van deze gebeurtenis zijn tot op heden nog onduidelijk. Ze leken op goede voet met elkaar te staan, maar toch werd Gaston na het incident opgenomen in een psychiatrische inrichting.

De onderzeeër van jules verne

Een leven vol buitengewone reizen

De eerste literaire periode van Jules Verne begon in 1862 en eindigde in 1886. In september 1862 ontmoette Verne Pierre-Jules Hetzel, de uitgever die het eerste boek van de reeks Buitengewone reizen, Vijf weken in een luchtballon (1863), zou publiceren.

Doordat dit boek zo’n groot succes werd, bood Hetzel Verne een langetermijncontract aan. Verne moest wel meer ‘wetenschappelijke fictieverhalen’ gaan produceren. Zo vond Verne dus een manier om zijn brood te verdienen met datgene waar hij goed in was en werd hij een full-time schrijver.

De professionele relatie tussen Verne en Hetzel was zo succesvol dat deze vier decennia duurde. Het was een van de meest productieve en succesvolle literaire partnerschappen aller tijden. In die veertig jaar heeft Verne alle verhalen geschreven die deel uitmaken van de reeks Buitengewone reizen.

Verne heeft fictief reizen opnieuw uitgevonden en heeft tevens belangrijke bijdragen geleverd aan andere genres, zoals avontuur en sciencefiction. Buitengewone reizen was een visionaire reeks romans.

Een unieke eigenschap van de boeken was dat er enorm veel onderzoek voor werd gedaan en dat ze werden ondersteund door wetenschappelijke en geografische gegevens.

We kennen nu de meeste dingen die in deze wereld gemeten kunnen worden, behalve de grenzen van menselijke ambitie!

-Jules Verne-

Tot de 54 romans van Buitengewone reizen behoren ook Naar het middelpunt der aarde (1864), Van de aarde naar de maan (1865), Twintig duizend mijlen onder de zee (1870), De reis om de wereld in tachtig dagen (1872) ), en Het geheimzinnige eiland (1874).

In 1886 had Verne een bescheiden fortuin gemaakt en was hij over de hele wereld beroemd. Hij kocht verschillende jachten en voer hiermee naar verschillende Europese landen. Verne werkte ook mee aan theateruitvoeringen gebaseerd op meerdere van zijn romans.

Monsters in de zee

Hoe Jules Verne uit de genade viel

Tijdens zijn tweede literaire fase, die liep van 1886 tot zijn dood in 1905, veranderde zijn manier van schrijven aanzienlijk. Hij begon afstand te nemen van zijn eigen stijl. Zijn verhalen zaten niet langer vol wetenschappelijke vooruitgang, noch avonturen en verkenningen.

In plaats daarvan begon hij zich te concentreren op het gevaar van arrogante wetenschappers die nieuwe technologie promoten. Hij nam een ​​vrij pessimistische toon aan en waarschuwde voor de gevolgen van wetenschappelijke vooruitgang.

Enkele opmerkelijke werken uit deze periode zijn Een schot in de lucht (1889), Propeller Island (1895), Uit liefde voor de vlag (1896) en Meester der wereld (1904).

Deze verandering in toon viel samen met de tegenslag in zijn persoonlijke leven. De dood van zijn moeder en zijn mentor Hetzel hadden hem namelijk diep geraakt. Toen Jules Verne stierf, liet hij een groot aantal onbewerkte manuscripten achter.

Zijn postume romans werden gepubliceerd van 1905 tot 1919. Zijn zoon Michel had ze echter zwaar geredigeerd. Tot deze romans behoren De gouden vulkaan (1906), Het reisbureau Thomson & co (1907), The Danube Pilot (1908) en De schipbreukelingen van de Jonathan (1909).

Het probleem met deze postume werken is dat Verne’s stijl toen al bekend was. Critici klaagden erover dat er te veel aan deze romans was gedaan. Michels bewerking had te veel met de stijl van Verne geknoeid. Als gevolg hiervan werden de romans niet goed ontvangen.

Bouwtekening voor een onderzeeër

Jules Verne, een literaire en wetenschappelijke visionair

Velen beschouwen Jules Verne als de vader van de moderne sciencefiction. Hij ontving het Legioen van Eer voor zijn bijdragen aan het onderwijs en de wetenschap.

Alles wat onmogelijk is, moet nog worden bereikt.

-Jules Verne-

Verne is een van de meest vertaalde auteurs ter wereld, wat een bewijs is van zijn populariteit. Sommige van zijn boeken werden zelfs gebruikt voor toneelstukken en films. De details in zijn romans, de reizen en zijn creativiteit en innovatie maken zijn werk zeer uniek.

Jules Verne heeft niet alleen zijn sporen nagelaten in literatuur, theater en film, maar ook op het gebied van wetenschap en technologie. Generaties wetenschappers, uitvinders en ontdekkingsreizigers schrijven hun inspiratie toe aan zijn boeken.

Deze geweldige boeken en de fascinerende auteur die ze geschreven heeft zullen ons eraan blijven herinneren dat “alles wat een mens zich maar kan voorstellen, door andere mensen werkelijkheid gemaakt kan worden”. Wellicht ook interessant voor jou

Lezen en de hersenen: weet jij wat lezen kan doen voor je hersenen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Lezen en de hersenen: weet jij wat lezen kan doen voor je hersenen?

Wat weten we over lezen en de hersenen? Hoewel niet elk boek deze kracht heeft, tonen verschillende studies aan dat het lezen van verhalen over per...  • Costello, P. (1996) Jules Verne: Inventor of Science Fiction. Londres: Hodder and Stoughton.
  • Evans, I. O. (1966) Jules Verne, and His Work. New York: Twayne.
  • Lottman, H. (1996) Jules Verne: An Exploratory Biography. New York: St. Martin’s Press.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.