Waarom moedigt internet onverdraagzaamheid aan?

In plaats van ons open te stellen voor andere realiteiten, kan het internet ervoor zorgen dat we vast komen te zitten in onze meningen. Dit minimaliseert onze kansen om deel uit te maken van een open samenleving en bereid te zijn om haar overtuigingen te overwegen om te evolueren.
Waarom moedigt internet onverdraagzaamheid aan?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 11 mei, 2023

Toen het internet er kwam, veranderde het de wereld en de mensen erin. Het is een netwerk dat de globalisering, de toegang tot informatie en de sociale communicatie heeft versneld. Dit heeft een reeks voordelen.

Het stelt ons bijvoorbeeld in staat kennis te maken met realiteiten die heel anders en ver weg zijn dan de onze. Maar in plaats van empathie en openheid voor diversiteit te bevorderen, werkt internet intolerantie in de hand.

Discriminerende houdingen hebben altijd bestaan. Als mensen hebben we de neiging om te wijzen naar alles wat anders is. Dit kan in elke situatie en historische context worden waargenomen.

We hebben ook de neiging vast te houden aan onze overtuigingen en ideologieën, zelfs als die gebaseerd zijn op vooroordelen of anderen schade berokkenen. Onze hersenen zoeken inderdaad niet naar waarheid of gerechtigheid, maar naar de troost van wat we weten.

Bovendien heeft het internet een aantal kenmerken die deze trends versterken. Als we er dus niet bewust gebruik van maken, lopen we in de val van het polariseren van onszelf. Ontdek hier waarom.

Waarom het internet intolerantie aanmoedigt

Sociale media en andere virtuele platforms zijn uitstekende manieren om onze meningen en ervaringen zichtbaar te maken. We kunnen bijvoorbeeld allemaal op ons mobieltje uitleggen hoe we ons voelen, praten over wat we meemaken, en onze mening delen met miljoenen internetgebruikers van over de hele wereld.

In feite zouden zonder dit hulpmiddel de stemmen van minderheden nauwelijks gehoord worden of zouden we het moeilijk vinden om bepaalde vragen te stellen. Bijgevolg zou het ons vergeven kunnen worden dat we denken dat internet ons verrijkt en onze blik verruimt. De werkelijkheid is echter verre van zo idyllisch.

Op sociale media nemen de haatmisdrijven zelfs elk jaar toe. Inderdaad, 34 procent van de jongeren beweert op het internet te zijn misbruikt (Spaanse link). In wezen komt dit doordat de cyberwereld in veel opzichten verschilt van de echte. Bovendien heeft het zijn eigen regels en voorwaarden die niet altijd gunstig zijn.

Gestrest meisje
Terwijl er in het echte leven regels zijn die misbruik beperken, zijn er op het internet zulke sociale controles niet.

De bescherming van de anonimiteit

In het echte leven is er een zekere sociale controle die voorkomt dat we grof, onbeleefd, egoïstisch of discriminerend zijn. Dat komt omdat onze daden aan ons gekoppeld zijn.

Als we ons ongepast gedragen, zullen anderen dus reageren door ons eruit te schoppen of op ons slechte gedrag te wijzen. Deze afwijzing waaraan we onszelf blootstellen, brengt ons ertoe ons te houden aan de regels van het samenleven en onze handelingen te matigen.

Op internet gebeurt dit echter niet. Door ons achter het scherm te plaatsen, kunnen we anoniem haatdragende meningen uitstorten en de gevolgen ervan vermijden.

In feite zouden we zelfs gesterkt kunnen worden door de goedkeuring van gelijkgestemden, mensen die we normaal gesproken niet eens zouden tegenkomen, laat staan valideren. Maar in de virtuele wereld kan onverdraagzaamheid leiden tot roem.

Algoritmen bevestigen meningen

Zoals we eerder zeiden, willen we allemaal voortdurend onze meningen bevestigen. Daartoe zoeken we naar informatie die ze ondersteunt en negeren we de informatie die ze tegenspreekt. Dit verschijnsel, bekend als confirmation bias, wordt op het internet uitvergroot door de werking van algoritmen.

Sociale media, apps en andere platforms worden geconfigureerd om te begrijpen wat we leuk vinden, wat we zoeken, en hoe we denken.

Bovendien laten ze ons daar steeds meer van zien. Met elke interactie maken we deze feedbackloop groter en raken we verder verwijderd van onze uiteenlopende meningen en realiteiten. Uiteindelijk is de inhoud die we consumeren een onophoudelijke reproductie van wat we al denken en dient het alleen om ons verder te polariseren.

Onze wereld, onze regels

Ten slotte moedigt het internet onverdraagzaamheid aan, omdat het ons gewend maakt aan een wereld die geregeerd wordt door onze eigen richtlijnen. Als we online zijn, hebben we overal toegang tot allerlei soorten inhoud.

We zien wat we willen wanneer we willen en we scrollen omhoog of omlaag of sluiten het scherm als het ons niet bevalt. We krijgen alles in overeenstemming met onze voorkeuren en verlangens en daar raken we uiteindelijk aan gewend.

Het gevolg is dat wanneer we te maken krijgen met het echte leven, relaties, banen en andere groepen, ze ons teleurstellen omdat ze, in tegenstelling tot het internet, niet passen bij wat we willen of nodig hebben. In feite hebben we, zonder het te beseffen, het vermogen verloren om te onderhandelen, samen te leven en samen te werken met degenen die anders zijn dan wijzelf.

Anonieme stalker op internet
De anonimiteit achter een scherm legitimeert houdingen die we nooit face-to-face in praktijk zouden brengen.

De noodzaak om een open geest te houden

Al het bovenstaande gebeurt wanneer we handelen uit traagheid en ons laten meeslepen door bepaalde psychologische mechanismen die bij ons allemaal automatisch werken.

Aan de andere kant kan internet een uitstekend hulpmiddel zijn, als we weten hoe we het moeten gebruiken. In feite moedigt het openheid van geest aan. Maar dan moeten we wel bereid zijn om uit onze bubbels te stappen, het soort dat onze geest en het algoritme bouwen, en ons in het ongemakkelijke en onbekende wagen.

Het consumeren van gevarieerde inhoud van het soort dat onze overtuigingen uitdaagt en het met nieuwsgierigheid benaderen kan uiterst heilzaam zijn. Het kan ons verrijken en ons empathischer en toleranter maken.

Bovendien mogen we niet vergeten dat virtuele anonimiteit houdingen legitimeert die we in de fysieke wereld nooit in praktijk zouden brengen. In feite kunnen we alleen door respectvol, bewust en menselijk gebruik te maken van internet betere mensen worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.